Destinacije ::

Zakintos je treće po veličini ostrvo u grupi Jonskih ostrva i jedno od najlepših i najatraktivnijih u čitavoj Grčkoj. Nalazi se na jugozapadu zemlje i zapljuskuju ga talasi Jonskog mora. Ostrvo se odlikuje prelepom prirodom, bujnim zelenilom, sa gustim borovim šumama, prostranim maslinjacima, a sunce koje obasjava njegove predele još više doprinosi lepoti, stvarajući slikovite prizore koji će vas očarati. Zato i ne čuditi što je ostrvo dobilo nekoliko imena kao što su ”Mali Pariz”, ”Grčka Firenca” i ”Cvet Istoka”, koji simbolizuju njegovu jedinstvenu lepotu.

Zakintos je ostrvo bogate istorije

Prema legendi, ostrvo Zakintos je dobilo ime po sinu čuvenog Dardanusa. O njemu, kao prvom doseljeniku na Zakintos govori Homer u Ilijadi i Odiseji i prema ovom izvoru, Zakintos i njegovi ljudi su na ostrvo došli između 1500. i 1600.godine p.n.e.

Tako Zakintos ima dugu i bogatu istoriju. Mnogo puta mu je menjano ime, pa je to nekada bila Psofida, Iliesa, Diakintos, Jakintos, Zakita, Jakintum, Jantes, Lesande sve do današnje verzije Zakintos ili Zante. Prvi tragovi života potiču još iz perioda neolita, a i danas se mogu videti tragovi mikenskih grobnica u mestu Kambi, na zapadu ostrva.

Zakintos je rodno mesto pisca grčke himne

Njegova očaravajuća lepota i jedinstveni duh predstavljali su inspiraciju velikom broju umetnika koji su živeli i stvarali na Zakintosu, a njihova brojna dela su izložena u muzejima, u prestonici, gradu Zante. Ovo je ostrvo poezije i pesama o ljubavi, kao i rodno mesto Dionisosa Solomona pisca ”Himne Slobode”, koja je kasnije postala nacionalna himna Grčke. U mnogim gradovima na ostrvu, možete videti brojne znamenitosti poput venecijanskih zamkova, vizantijskih muzeja, crkvi i manastira koji svedoče o bogatoj istoriji Zakintosa i ovom ostrvu daju jedinstven šarm.

Na Zakintosu živi vrsta morskih kornjača Caretta-Caretta

Zakintos je pretežno brdovito ostrvo i ima dosta podzemnih voda, pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno, jednim delom zahvaljujući maslinjacima, vinogradima i limunovom drveću, a jednim delom od voćnjaka i žitarica, kao i brojnih šuma koje se spuštaju sve do mora. Ostrvo je, takođe, dom za mnoge retke vrste morskih životinja, sisara i ptica, a posebno je zanimljiva jedna vrsta morskih kornjača pod nazivom Caretta-Caretta, koja polaže jaja na plažama Zakintosa.

Ronjenje je jedna od glavnih zabava na Zakintosu

Takođe, ronjenje je jedna od glavnih zabava na Zakintosu, jer vode ovog divnog ostrva nude odlične uslove i neviđene lepote. Ova oblast važi za najlepšu i najpogodniju oblast za ronjenje na čitavom Mediteranu.

Na arhitekturu Zakintosa veliki uticaj je imala Venecija

Kada trajekt pristane u luku glavnog grada Zantea, naročito u sumrak, imaćete osećaj kao da uplovljavate u Veneciju (ovde se oseća veliki uticaj Latina koji su tokom srednjeg veka vladali ostrvom). Na jednoj strani videćete crkvena zvona St. Dennis katedrale, a sa druge strane živopisan centar grada sa krivudavim putem (nalik na zmiju) koji vodi do brda Bohali (udaljenog 2 km od centra) i Venecijanske tvrđave (udaljene 3 kilometara). Pogled na luku i centar grada sa brda jednostavno oduzima dah, a još veće uživanje je boravak u jednom od mnogih kafića na otvorenom ili taverni sa predivnim pogledom.

Ne propustite priliku da posetite Plave pećine

Na severu, istoku i jugu, smešten je veliki broj plaža, dok na zapadnoj strani se nalazi veliki broj morskih pećina  i uvala, od kojih su najpoznatije Plave pećine na severozapadu ostrva. Ovi geološki fenomeni se nalaze u oblasti Bele stene, a pored interesantnih oblika stena, poznate su po izrazito plavoj azurnoj vodi čak i na mestima sa velikom dubinom. Doživljaj je najbolji ujutru kada je svetlost u pećinama najjača. Najsvetlija je pećina Kianoun.

Plaža Navagio (Shripwreck bay)

Navagio (Shripwreck bay) – najlepša i najpoznatija plaža u Grčkoj. Poznata je kao mala rajska uvala sa zlatnim sitnim peskom i nasukanim starim brodom. Plažu sa olupinom (Shripwreck) okružuju visoke stene, a ovde je voda kristalno plava i čista. Samo brodom je moguće doći do ove plaže, a može se videti sa stena u okolini koje su izdignute iznad plaže.

Lokacija na mapi

Tsivili plaža

Tsivili plaža je prilično dugačka plaža koju karakteriše sitni pesak i toplo more. Ima postepeni ulazak u vodu, plitka je i samim tim idealna za porodice sa decom. Zbog veličine ovde gotovo nikada nije gužva, iako Tsivili plaža važi za jednu od najpopularnijih na čitavom ostrvu. Plaža je dobila nagradu ”plava zastava” za čistoću i sadržaje koje nudi.

Tako su vam između ostalog na ovoj plaži dostupni mnogobrojni sportovi na vodi: vožnja pedaline, parasejling, džet ski… Na polovini plaže se nalaze suncobrani i ležaljke lokalnih kafića koje možete iznajmiti, a na drugoj slobodno možete ležati na pesku, na svojim peškirima. U okolini plaže ima dosta parking mesta i do nje se lako i jednostavno dolazi zbog odlične signalizacije.

Lokacija na mapi

Plaža Alikes

Mesto i plaža Alikes se nalaze na 22 km od grada Zakintosa. Ime Alikes dolazi od rudnika soli koji se nalazi iza plaže. Ova plaža je veoma lepa, peščana i vrlo popularna. U zalivu se nalazi puno divnih mesta za šetnju od kojih se lepotom ističe slikoviti stari most.

Lokacija na mapi

Plaža Alikanas

Južno od Alikesa se nalazi peščana plaža Alikanas. Ona je mirnija od Alikesa. Ima nekoliko malih zaliva, a priroda je ovde čista i netaknuta. U Alikanasu su pronađene mikenske lađe, pa mnogi smatraju da je ovde bio stari grad Arkadija.

Lokacija na mapi

Plaža Xigia (Zigia)

Xigia (Zigia) je prelepa šljunkovita plaža, jedinstvena i unikatna među plažama Zakintosa jer ima visok nivo sumpora koji dolazi iz obližnje pećine. do ove plaže se lako dolazi kolima, a ima i prostrani parking. Miris sumpora se poprilično oseća, ali je plivanje na plaži najtoplija preporuka, jer je vrlo lekovito za kožu.

Lokacija na mapi

Plaža Makris Gialos

Plaža Makris Gialos je vrlo popularna i posećena. Uređena je, ima nekoliko ležaljki i suncobrana, a tu je i fina taverna. Voda je ovde veoma duboka, pa se ne preporučuje roditeljima sa malom decom, a ovde mogu uživati oni koji žele da pobegnu od gužvi. Ova plaža je nekada bila tajno skrovište, a popularna je postala zahvaljujući putu koji je do nje izgrađen. Pored plaže se nalaze interesantne pećine.

Lokacija na mapi

Plaža Agios Nikolaos

Plaža Agios Nikolaos je lepo uređena i posećena. Nalazi se u oblasti Vasilikos, na 30-ak km od grada Zakintosa. Odavde postoji nekoliko stazica ka manjim plažama u istoj oblasti. Sa ove plaže polaze turistički brodići za većinu glavnih atrakcija na ostrvu.

Lokacija na mapi

Plaža Banana

Takođe, u istoj regiji (Vasilikos) nalazi se plaža Banana. Ova duga i lepo uređena plaža ima kristalno plavu i plitku vodu, skoro nikada nije gužva, a obližnji kafići iznajmljuju ležaljke i suncobrane. Na plaži ima rastinja, i nema vetra.

Lokacija na mapi

Plaža Agios Sostis

Plaža Agios Sostis je vrlo popularna, i ovde se duž obale nižu kafići, barovi i restorani. Plaža je izuzetno lepo uređena i ima sve turističke pogodnosti. Takođe, u uvali Laganas se nalazi ostrvce Agios Sostis koje je ime dobilo po crkvi. Sa Zakintosom je bilo povezano sve do 1663. godine kada ih je zemljotres razdvojio. Danas se do ovog ostrvca stiže preko lepog mosta. Samo ostrvce je vrlo slikovito, puno bujne vegetacije i interesantnih pećina.

Lokacija na mapi

Plaža Laganas

Plaža Laganas je dugačka oko 5 km, i za mnoge ovo je najlepša plaža na čitavom ostrvu. Ovde se nalazi veliki broj barova, restorana i taverni, a vodeni sportovi su ograničeni zbog ugroženih vrsta kornjača koje legu svoja jaja u jednom delu ove plaže.

Lokacija na mapi

Plaža Kalamaki

Plaža Kalamaki je prelepa ”zlatna” peščana plaža, koju karakterište toplije more i plitka voda. Ovo je pre svega mesto za porodice sa malom decom ili parove koji žele da u mirnom okuženju uživaju u suncu i moru. Takođe, ovde svoja jaja leže i zaštićena vrsta kornjače Caretta-Caretta, pa je zbog toga poseta ovoj plaži zabranjena pre izlaska i nakon zalaska sunca.

Lokacija na mapi

Ostrvo Zakintos je poznato i po bogatom i raznovrsnom noćnom životu

Sa svojom blagom klimom i tradicionalno gostoljubivim stanovništvom, Zakintos predstavlja idealno mesto za odmor i opuštanje, ali isto tako, u gradovima se nalazi i veliki broj noćnih klubova, u kojima možete uživati u  domaćoj i stranoj muzici i kvalitetnom noćnom provodu. Noćni život na Zakintosu je skoncentrisan u većim gradovima Argasi, Laganas, Alikes i Tsilivi.

 

Glavni grad ostrva Zakintos

Glavni grad ostrva, Zakintos, nema puno noćnih klubova, ali u njemu se ipak kvalitetno vreme može provesti u dobrim restoranima, tavernama i kafićima. Ovde se održavaju i mnoge manifestacije tokom godine, tradicionalne priredbe u čast Device Marije i Agia Mavre, zatim festivali vina, kao i mnoga druga religiozna dešavanja, praćena tradicionalnim plesom i muzikom, ali i odličnom hranom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zakintos
Rent-A-Car - ZakintosIzleti/Ekskurzije - Zakintos

Gradovi