Destinacije ::

Tasos je najsevernije ostrvo u Grčkoj i nalazi se preko puta gradova Kavale i Keramotija, odakle svakodnevno polaze trajekti za Tasos. Ovo ostrvo je poznato kao Smaragdno ostrvo ili šuma koja pliva, a još u Herodotovim spisima pominje se kao zeleno ostrvo. Upravo, prema Herodotu, ocu istorije, ostrvo je dobilo ime po sinu feničanskog kralja Aginora, Tasosu, koji je na ostrvo došao u potrazi za otetom sestrom Evropom.

Ostrvo Tasos krije bogato istorijsko nasleđe

O bogatoj istoriji Tasosa svedoče mnogobrojni  ostaci iz antičkog vremena, čineći ovo predivno ostrvo velkim otvorenim muzejom. Na Tasosu možete posetiti hram posvećen grčkom bogu Apolonu, zatim ostatke antičkog pozorišta, gde se i danas u letnjem periodu održavaju predstave, kapelu boga Dionisa, zajedno sa istorijskim spomenikom koji mu je posvećen. Za ovo ostrvo vezuje se veliki broj mitova, a prema jednom od njih, Tasos je bilo ostrvo sirena koje bi svojim prelepim glasovima omađijale svakog muškarca koji ih je čuo.

Put koji se kreće oko ostrva Tasos ima ukupnu dužinu od 95 kilometara

Gledajući s neba, Tasos izgleda kao okrugli kamenčić unutar severnog Egejskog mora. Zauzima površinu od 393 kvadratnih kilometara i ima obilaznicu oko same obale u dužini od 95 kilometara. Ono što je interesantno je da je gotovo čitava obala Tasosa lako dostupna.

Planina Ipsario (1204 mnv)

Ostrvom Tasos, tačnije u unutrašnjosti dominiraju planinski predeli, a najviša planina je Ipsario sa vrhom od 1204 metara. Tlo Tasosa se uglavnom sastoji od sivo-zelenog škriljca i belog mermera, materijala visokog kvaliteta koji jednako dobro služi umetnicima i arhitektama.

Tasos važi za najzelenije grčko ostrvo

Tasos ima mnogo bogatih prirodnih izvora, a ubira i plodove od umerene klime, jer je prekriven prekrasnim šumama, koje su kao resursi bile jedan od glavnih finansijskih prihoda u antičko vreme. Gotovo celokupna šuma, ali uglavnom hrast obezbedili su visok kvalitet drveta, kako na brodogradilištima tako i za rad arhitekata tokom vekova. Sve do danas, borovi doprinose razvoju proizvodnje meda u Grčkoj, a bezbroj maslina donose što sveže plodove tako i velike količine maslinovog ulja.

Tradicionalni specijaliteti i masline morate probati dok boravite na Tasosu

Tasos je jedino grčko ostrvo koje ima svoju vodu koju možete piti bez ikakvih problema. Imaju i mini fabrike maslinovog ulja koje se ovde proizvodi na starinski način i zbog toga je veoma cenjeno. Za ljubitelje jagnjetine, Tasos je takođe pravi izbor, jer se ovde jagnjetina priprema na tradicionalni način, i, što je veoma bitno, ima je u neograničenim količinama.

Na Tasosu se nalazi niz prelepih primorskih gradova

Tasos je pre svega mesto za odmor, pa se ne preporučuje mladima koji žele buran noćni život. Ovo je savršeno mesto za parove ili porodice. Najpoznatija letovališta Tasosa su: Limenas (Tasos) – glavni grad, zatim Potos, Limenarija, Skala Potamia, Pefkari, Astris, Skala Sotiros, Skala Prinos, Skala Rahoni kao i mnoga druga manja mesta. Sva ova mesta imaju standardne, solidno snabdevene markete, restorane, tradicionalne grčke taverne i dovoljan broj apoteka, banaka i suvenirnica.

Plaža Makrijamos

Plaža Makrijamos se nalazi zapadno od Limenarije. Važi za jednu od najčistijih plaže i redovno dobija plavu zastavicu. Ulaz se plaća. Što se zapadnije odmiče, to more i plaža postaju mirniji.

Plaža Pefkari

Plaža Pefkari se sastoji delimično od sitnog belog peska, a delimično od čistog oblog kamena. Niz nju se nižu barovi i taverne. Postoji mali kiosk. Sportske mogućnosti su vrlo raznolike, od džet skija preko paraglajdinga do vožnje gumenom ”bananom”.

Plaža Potos

Plaža Potos je peskovita i duga 2 km. Na šetalištu iznad nje se nalazi mnoštvo barova i taverni. Uređena je vrlo lepo, ima udobne ležaljke i suncobrane koji se mogu iznajmiti.

Plaža San Antonio

U okviru mesta Potos se nalazi i plaža San Antonio. Duga je 2 km, nije pretrpana turistima, a ima ležaljke i suncobrane. Idealna je za one koji vole miran odmor na plaži.

Plaža Aliki

Plaža Aliki se sastoji iz dve plaže. Jedna je peskovita i niz nju se nižu barovi i taverne. Druga je šljunkovita. Aliki je popularno mesto za pristajanje brodića koji krstare okolinom. Ima veoma čistu tirkiznu boju mora. Kako bi uživanje bilo potpuno na plaži se nalazi nekoliko barova i jedna odlična taverna.

Paradise beach (Rajska plaž)

Paradise beach (Rajska plaž) se nalazi se između Alikija i Kinire. Voda je vrlo plitka. Istočni vetrovi prave prijatne talase. Na plaži postoji mala taverna. Ležaljke i suncobrani se posebno naplaćuju. Popularni su sportovi na vodi i pesku.

Golden beach (Zlatna plaža)

Golden beach (Zlatna plaža) je najduža plaža na ostrvu. Ima zlatni mekani pesak. Voda je vrlo plitka. Postoji mnoštvo sportskih aktivnosti na vodi i pesku. Tu su i mnoge taverne, barovi i hoteli. Ležaljkem ožete iznajmiti uz naručivanje pića.

Plaža Saliara (Mermerna plaža)

Plaža Saliara (Mermerna plaža) po mnogima najlepša plaza na Tasosu, jedinstvena u svetu, prekrivena sitnim mermerom iz rudnika koji se nalazi iznad nje. Krasi je i prelepa tirkizna boja vode i bar sa sjajnom muzikom tokom čitavog dana.

Plaža je prilično mala pa požurite ujutru kako biste uhvatili slobodnu ležaljk. Nalazi se blizu glavnog grada Limenasa, a put do nje je dosta težak, zbog rupa i prašine. Ipak, svakako se isplati otići na ovu plažu jer je diživljaj jedinstven.

Glyfoneri plaža

Glyfoneri plaža – Nalazi se na oko 10 minuta vožnje od glavnog grada ostrva, Limenasa (Tasos) i ukoliko ne znate da postoji verovatno ne biste uspeli da je pronađete. Ali ne brinite uopšte nije teško stići do ovog romantičnog raja. Na glavnom putu (kružnom) između Limenasa i Skala Prinosa možete stati na autobuskom stajalištu po nazivu Louloudis, koja se nalazi u blizini čuvene plaže Pachis.

Dasilio plaža

Dasilio plaža se nalazi u letovalištu Skala Prinos, na severo-zapadnoj obali ostrva. Ova plaža je veoma dugačka i duž nje se nalazi nekoliko kampova. Nagrađena je 2004. plavom zastavom kao dokaz kvaliteta. Inače Dasilio na grčkom znači „mala šuma“. Taj naziv u potpunosti opisuje stvarno stanje, jer zaista plaže je okružena fantastičnim zelenilom.

More na ovom delu obale je plitko i idealno za porodice sa manjom decom. Prilikom ulaska u more voda posta je brzo duboka, međutim kako idete ka pučini videćete da je voda plitka. Takođe na plaži postoji 5 barova koji nude hladne osvežavajuće napitke i naravno suncobrane i ležaljke. Jedan od barova poseduje i teren za odbojku na pesku.

Plaža Psili Ammos

Plaža Psili Ammos se nalazi u blizini letovališta Astris na južnoj obali ostrva Tasos. Ima veoma lepu i kristalno čistu vodu, kao u bazenu, a takođe more je veoma plitko tako da je ova plaža odlična za porodice sa manjom decom. Na ovoj plaži možete iznajmiti, kanu, kajak ili pedolinu i otisnuti se ka pučini. Takođe tu su i atraktivni sportovi na vodi kao što su skijanje na vodi, vožnja gliserom itd.

Plaža Metalija

Plaža Metalija smeštena je na jugoistoku Tasosa, u blizini drugog po veličini letovališta na ostrvu – Limenarije. Ova plaža karakteristična je po urušenim objektima koje se nalaze tačno iznad nje. Naime, ovde je nekada bio rudnik srebra i cinka, pa je zbog toga i plaža dobila ovo ime – Metalija. Rudnik je bio ekspoatisan još od vremena Rimljana, pa sve do kraja prve četvrtine XX veka, od strane Nemaca, a potom se industrijska priča završila.

Metalija je danas fina peščana plaža sa prilično plitkom vodom, pa je veoma bezbedna za decu. Lepo je organizovana, i ovde možete naći ležaljke i suncobrane, kao i jedan kafić. Plaža je smeštena u romantičnoj uvali, i idealno je mesto za zaljubljivanje, ali i za aktivnosti kao što je npr. odbojka na pesku. Inače, od Potosa Metalija je udaljena oko 4km, kada se krene starim putem za Limenariju. I onda, nakon pola sata laganog i prijatnog hoda, nailazi na predstražu Metalije – mali lavirint, oko koga su izvajani horoskopski znaci (naravno, od mermera). Na kraju rešenja lavirinta je vidikovac s’ pogledom na Metaliju i to je već sasvim dobar znak da ste na pravom putu.

Prirodni bazen Giola

Giola je neobičan prirodni geomorfološki fenomen, koji podseća na “ukopani” bazen ili preuveličani bunar, koji jednim svojem delom ima dodira sa morem. Priroda nastanka je nepoznata, ali se pretpostavlja da se ovde nekada na kosini obale nalazila podvodna pećina, koju je voda vremenom načinjala, i ona se najzad urušila i formirala ovo čudo prirode. Po jednoj legendi Giola predstavlja Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu, a po drugoj Zevs je stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala ovde, pa se Giola još naziva i Afroditina suza.

Giola je locirana u mestu Astris, na gotovo samom južnom kraju Tasosa, između Manastira Svetog Arhangela Mihajla i plaže Psili Amos, tj. malo dalje, Potosa. Naći put do Giole nije nimalo lako. Naime, put je neobeležen, ali kada nađete pravo isključenje, čeka vas preko 2 km prašnjavog puta – oko 600 m nizbrdo, a posle i oko 1500 m uzbrdo, prepunog grbina i kratera. Na kraju, kada se i popnete na mesto dokle automobili realno mogu da stignu, čeka vas još par stotina metara strme nizbrdice (ili desetak minuta hoda) u vidu kozje staze, koja je samo donekle obeležena.

Inače, voda u Gioli je jako slana, pa je u njoj skoro nemoguće se udaviti, pošto vas so (gustina) “drži” iznad vode, kao u Mrtvom moru. Takođe, kristalno je čista i prozirna, svetlozelene ili tamnozelene boje, a ovaj bazen može odjenom da primi oko 10-ak kupača. Inače, voda je ovde u odnosu na more uvek toplija, te je tako kupanje više nego prijatno. Ako ste na Tasosu ne propustite da posetite ovo čudo prirode.

Kako doći na ostrvo Tasos

Ako dolazite automobilom put ka Tasosu vodi vas preko sada već čuvenog solunskog prstena (ring road), odnosno obilaznicom oko Soluna gde treba da pratite putokaze za Kavalu. Usput ćete proći pored dva grčka jezera – Koronia i Volvi. Sledeći orijentiri na vašem putu ka ‘smaragdnom ostrvu” su dva letovališta Stavros i Asprovalta (udaljeni 80 kilometara istočno od Soluna), a od Asprovalte do Kavale ima još oko 69 kilometara. Na trajekt ka Tasosu možete i u Kavali, ali se za ukrcavanje na feribot obično bira mesto Keramoti – 48 kilometara udaljeno od Kavale.

Feriboti od Kavale do mesta Skala Prinos na zapadnom delu Tasosa kreću na svaka dva sata. Karta je 5€ za odraslu osobu, za dete 2.50€, dok za automobil treba izdvojiti 19€ (ako nije duži od 4.25 metara) ili 24€ (ako je duži od 4.25m). Ugodna vožnja Kavala-Skala Prinos traje oko 1h i 15 min.

Trajekti od mesta Keramoti vode do luke Limenas – glavnog grada Tasosa. Ova vožnja traje oko 40 minuta, a cena karte po odrasloj osobi je 3.50€, za decu 1.50€, dok za automobil treba izdvojiti 16€ ili 20€ (u zavisnosti da li je auto kraći od 4.25m ili duži). Ova opcija feribota je zgodnija i za one koji dolaze avionom do aerodroma ”Aleksandar Veliki” u Hrisupuliju, koji je smešten svega 20 km, odnosno 15-ak minuta vožnje od centra Keramotija. Tako da ako sletite ovde, taksi do trajekta u Keramotiju koštaće vas oko 10€.

Rezervacija karata u Kavali i Keramotiju, nije moguća, niti je potrebna, jer je izuzetno retka situacija da na prvi naredni polazak ne uspete da se ukrcate. Inače, uvek aktulne cene i red vožnje, kao informacije potražite na internet prezentacijama ove dve kompanije: www.thassos-ferries.gr iwww.anethferries.gr.

Takođe, velika atrakcija za turiste koji plove ovim trajektima je neobično pitomo jato galebova i albatrosa koje verno prati svaki trajekt, od njegovog polaska do pristajanja. Ovo je retko mesto gde možete uživati u njihovoj lepoti iz neposredne blizine, čak i hraniti ih iz ruke.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Tasos
Rent-A-Car - TasosIzleti/Ekskurzije - Tasos

Gradovi