Destinacije ::

Skopelos je malo, rajsko ostrvo površine 96km², smešteno istočno od Skijatosa, od kojeg ga razdvaja kanal širine 8km. Predstavlja jedno od najzelenijih ostrva u Egejskom moru i većim delom je pokriveno gustim borovim šumama, maslinjacima, kao i vinogradima. Glavna prepoznatljivost ostrva svakako je šljiva, od koje se proizvodi poznato lokalno piće, koje nemojte propustiti da probate.

Skopelos je  najveće ostrvo u skupini ostrva pod nazivom Severni Sporadi. Ovoj skupini pripadaju još i Skijatos, Alonisos i Skiros. Glavni grad ostrva nosi istovetan naziv kao i samo ostrvo i nalazi se na severo-zapadnoj obali, smešten u divnom zalivu, gde je zaklonjen stenama. Karakteriše ga jedinstvena arhitektura, sa dvospratnim i trospratnim kućama koje deluju impresivno. Grad je podložan uticaju severnih vetrova, koji tokom leta donose preko potrebno osveženje, tako da je boravak u gradu, a i na celom ostrvu tokom leta veoma prijatan.

Pored glavnog grada, na ostrvu postoji još par naselja, a to su gradići Glosa, Loutraki, Klima i Elios. Stanovnici ostrva veoma drže do tradicionalnih vrednosti, tako da su svi duhovni i svetovni objekti kulture izuzetno očuvani i održavani. Takođe, zadržan je tradicionalni arhitektonski stil, koji je prisutan već vekovima.

Od prevoznih sredstava, najviše se koristi bicikl, a ulice su veoma uske i popločane kaldrmom. Dvorišta kuća širom ostrva nisu velika i veoma su lepo uređena.

Ostrvo krase čudesni zalivi, prelepe plaže, skrivene uvale, kao i kristalno čisto more. Uživaćete i u slikovitim letovalištima i zelenim brdima koja su karakteristika ovog predela. Skopelos je dom za nekoliko vrsta divljih i kultivisanih biljaka. Posetioci koji su zainteresovani za biljke biće oduševljeni različitim vrstama drveća, žbunja, kao i cvećem koje ovde raste. Od marta do juna mnoge od ovih biljaka počinju da cvetaju, dajući celom ostrvu jedinstvenu lepotu.

Skopelos je uglavnom poljoprivredno ostrvo, na kome se najviše uzgajaju masline, šljive, kruške, bademi i orasi. Na mestima gde je teren strmiji, nalaze se maslinjaci. Na ostrvu postoji i veliki broj potoka koji doprinose razvoju bujne vegetacije.

Ostrvo Skopelos ima oko 6.000 stanovnika i svake godine privlači na hiljade turista iz svih krajeva sveta. Ukoliko ste ljubitelj manastira, oduševićete se celokupnim ostrvom. Samo u Skopelos gradu ima oko 120 crkava. Među najlepšim je crkva Zodohos Pigi u kojoj se nalazi ikona Svetog Luke i crkva iz XVIII veka Panagia Eleftherotria.

Oblast Egejskog mora oko Skopelosa i Alonisosa proglašena je za na prirodni rezervat, zaštićen zakonom, zbog velikog broja morskih vrsta koji žive baš na ovom mestu, kao što su mediteranska foka. Veliki broj delfina svakodnevno prate turističke brodove koji odlaze u ovaj jedinstveni Marina park.

Ovo ostrvo se preporučuje istinskim ljubiteljima opuštenog odmora, jer ćete ovde imati osećaj kao da je stalo.

Šta raditi na Skopelosu

Preporučujemo da probate neki od sportova na vodi, a iznajmljivanje automobila nije loša ideja, jer na ostrvu ima toliko stvari koje možete posetiti. Možete obići stare farme, veliki broj crkava i spomenika. Noćni život je uglavnom skoncentirsan u glavnom gradu ostrva, Skopelusu. Svakog leta se baš u njemu održava i velika izložba slika, koja je veoma interesantna. Postoje svakodnevne ture brodovima do susednih ostrva Skijatos i Alonisos.

Noćni život na Skopelosu

Noćni život je najviše razvijen u gradu Skopelos. Uglavnom su to mali kafići smešteni u blizini luke. U Hori se uglavnom zabava odvija u tavernama i restoranima. Radnje ostaju do kasno otvorene, a atmosfera je čarobna. U Glosi postoji diskoteka.

Hrana

Jedan od specijaliteta Skopelosa je pita sa sirom, koju ne propustite da probate. Veoma je velika i bogata. Takođe pita sa orasima je poseban specijalitet i obično se jede u kombinaciji sa sladoledom.

Kretanje po ostrvu

Na ostrvu postoji autobuska linija sa kojom možete stići na svaki kraj ostrva. Međutim, generalno kako je Skopelos malo ostrvo moguće ga je obići i pešice, a još lakše biciklom. Postoji veliki broj radnji koje se bave rentiranjem bicikala po izuzetno povoljnim cenama.

Plaže Skopelosa

Sa svih strana ostrva postoje plaže, šljunkovite, stenovite, ili peskovite, i najbolje je obići sve, a posle ih birati u zavisnosti od toga u kom pravcu vetar duva. Ukoliko želite da se sklonite od severnog vetra, idite na neku plažu na južnom delu ostrva, i obrnuto. Ako praktikujete wind surfing, idite na onu stranu ostrva odakle vetar duva, i dobićete odlično jedrenje. Zbog klime i vetrova, na severnom delu ostrva ima više stenja u šljunka, dok na jugu ima više šume i peščanih plaža.

Plaža Stafilos

Stafilos, plaža najbliža gradu (4.5 km) sa čestim gužvama. Autobus vozi na 500 metara od plaže, odakle se ide peške krivudavom stazom. Plaža je mešano peščana i šljunkovita, i potpuno uređena, sa suncobranima, ležaljkama, i barom. Tu su i dve taverne, kao i parking za automobile.

Plaža Velanio

Velanio je uvala odmah severno od Stafilosa, sa dugom i širokom plažom. Popularna među nudistima.

Plaža Amarandos

Amarandos je manje poznata plaža, bez elemenata masovnog turizma, a nalazi se u blizini Stafilosa. Kod skretanja za mesto Drakontoshisma, postoji nov makadamski put koji ide oko šume pored mora, gde se nižu skoro uvek prazne i često stenovite uvale. Idealno za pecanje ili ronjenje u plićaku. Borova šuma se proteže maltene do samog mora, tako da je senka garantovana.

Plaža Agnontas

Agnontas, ribarsko seoce sa malom šljunkovitom plažom. Agnontas je prilično popularna plaža, pa su česte i gužve, a na plaži ima nekoliko taverni. Autobuska stanica je odmah pored plaže.

Plaža Limonari

Limonari je uvala odmah severno od Angontasa odakle treba peške preći oko 1 km prijatnog puta pored mora. Ova plaža je peščana, sa svim potrebnim sadržajima – taverna, ležaljke, i suncobrani.

Plaža Panormos

Panormos je predivan zaliv zaštićen od vetra, sa plažom od krupnog šljunka, i nekoliko manjih uvala. Plaža je popularna, pa gužve nisu retke. Postoji nekoliko taverni, barova, i prodavnica. Nalazi se na 12 km od grada Skopelosa, a autobus staje kod same plaže.

Plaža Adrines

Plaža Adrines, nalazi se na jugozapadnoj obali, i sastoji se od nekoliko idilčnih uvala, odmah iza zaliva Panormos. Uvale su u glavnom izolovane i mirne, većinom u senci borova. Od Skopelosa je udaljena 13 km, a od glavnog puta, gde staje autobus, do plaže vodi prijatna stazica.

Plaža Milia

Milia je velika šljunkovita plaža sa kristalno čistom vodom, nalazi se 14 km od Skopelosa. Dobro je organizovana, sa ležaljkama, suncobranima, barom na plaži, i spektakularnim okruženjem. Milia je u špicu sezone poznata po gužvama, ali ako krenete dalje od središta plaže, preko stenja, lako ćete naći mirnu uvalu.

Plaža Kastani

Kastani je najčuvenija plaža na ostrvu, jer se tu odvijaju glavne sekvence filma ”Mamma Mia”. Plaža je peščana, a od glavnog puta vodi staza duga 500 metara. U špicu sezone ima gužvi, ali u maju, junu septembru, i oktobru je prazna i sasvim romantična.

Plaža Karkatzouna

Karkatzouna, plaža na kojoj nikad nema gužve, čak ni u špicu sezone. Voda je ekstremno čista, a borovi obezbeđuju dovoljno senke. Čini je miks peska i šljunka.

Plaža Agios Konstantinos

Agios Konstantinos je plaža na samo 2.5 km od Skopelosa, sa pogledom na susedno, zeleno ostrvo Alonisos. Na plaži postoji taverna, za koju važi da služi najbolju pitu od sira na ostrvu. Ovde najčešće dolaze porodice sa decom. Postoji parking, ali se u špicu sezone dešava da nema praznih mesta.

Plaža Glisteri

Glisteri je zatvorena uvala na 4.5 km od Skopelosa, do koje se može doći i brodićima koji polaze sa luke u Skopelosu. Plaža je od krupnog šljunka, a postoji i jedna taverna. Uvek ima malo ljudi, čak i u špicu sezone.

Plaža Sares

Sares, dve divlje uvale, maltene odmah iznad luke Skopelosa, ali do kojih se može doći samo čamcem. Na plažama se ne primećuje ljudsko prisustvo, i nema ležaljki i suncobrana, a ni taverni. Galebi Skopelosa se gnezde u glavnom ovde, a ponekad je moguće ugledati delfine ili sredozemnu foku. S obzirom da ima jako malo ljudi, Sares je popularan među nudistima. Voda je kristalno čista.

Plaža Agios Ioanis

Agios Ioanis je plaža podno istoimene crkve posvećene Svetom Jovanu gde je snimano venčanje iz filma ”Mamma Mia. Crkva se nalazi visoko na okomitoj steni, a do vrha vodi staza i stepenice.

Perivoliou plaža

Perivoliou plaža je smeštena 4 km od sela Glosa. Mirna i tiha plaža, bez turista, često i prazna. Šljunak je sitan, a senku daje stenje koje se nadvija nad plažom.

Plaža Kanalaki

Plaža Kanalaki je maltene na samom severu ostrva, nalazi se 4.5 km od Glose, i oko 30 km od Skopelosa. Ovo je najzabačenija plaža na celom ostrvu, sa najmanje ljudi. Od glavnog puta vodi staza, šljunak je sitan, a senka je od stenja iznad plaže.

Istorija Skopelosa

U antičko vreme Skopelos je bio poznat pod nazivom Peparanthos. Prvi put ostrvo je naseljeno oko 2800 godine pre nove ere. Do 1600. godine pre nove ere ostrvo je bilo pod kritskom vlašću. Vladar je bio Princ Stafylos, za koga se veruje da mu je pronađena grobnica u zalivu koji i dan danas nosi njegovo ime.

Veruje se da su na ostrvu vino, masline i žitarice prvo doneli krićani. Kako nije imao snažnu vojsku, Skopelos je bio stalno pljačkan od strane pirata i drugih kradljivaca. Prosperitet i stabilnost su došli tek u klasičnoj eri, kada je porasla potreba za vinom i maslinama. Ostrvo se tada pridružuje Atinskoj uniji i nešto kasnije doživljava sličnu sudbinu kao i druga ostrva. Biva osvojeno od strane Aleksandra Makedonskog 338. godine pre nove ere, a pod rimsku vlast pada 146. godine pre nove ere. Vizantija preuzima vlast nad ostrvom 330. godine, a Turci ga osvajaju 1538. Nešto kasnije Fridrih Barbarosa je u jednom od krstaških pohoda pobio većinu populacije ostrva.

Ostrvo beleži svoj najveći napredak između XVIII i XIX veka sa razvojem trgovine. Između 1821. i 1826. stanovništo Skopelosa zdušno je pomoglo u borbi za oslobođenje Grčke od Turaka. Konačno Skopelos se priključuje modernoj grčkoj državi 1830. godine.

Kako stići do Skopelosa

Ostrvo Skoplelos ima dve luke: glavni grad Skopleos (na jugoistočnoj obali) i Glosa (na severozapadnoj obali).

Do ovog ostrva možete doći na nekoliko načina, a najbolji je avionom do obližnjeg Skijatosa, pa onda feribotom. Za one koji žele da dođu sopstvenim prevozom postoji nekoliko opcija, a trajekti svakodnevno u toku sezone krstare između Skopelosa i luka Volos, Agios Konstantinos i Soluna.

Gde se nalazi ostrvo Skopelos:

Smeštaji - Skopelos
Rent-A-Car - SkopelosIzleti/Ekskurzije - Skopelos

Gradovi