Destinacije ::

Sitonija je središnje poluostrvo Halkidikija i nalazi se između poluostrva Kasandre na zapadu i planine Atos (Svete Gore) na istoku. Prema mitologiji, ime nosi po Posejdonovom sinu Sitonu. Čitavu ovu oblast krase beskrajne prirodne lepote i predeli gde se planinski venci savršeno stapaju sa morskim plavetnilom. Raznoliki pejzaži će ostaviti snažan utisak na sve posetioce, posebno ljubitelje prirode koji žele da se opuste i prepuste umirujućem ambijentu i odmore od bučnog gradskog života.

Broj turista na ovom poluostrvu svake godine je u porastu, ali Sitonija je veoma bogata i skrivenim regijama koje još čekaju da budu otkrivene od strane novih i starih posetilaca. Mnogi ovaj deo nazivaju mali raj Halkidikija, upravo zbog neverovatnih prirodnih lepota, zanosnih predela, tradicionalnih luka, zlatnih plaža i zelenih šuma. Sinteza harmonično svetlo-plavog mora i zelene boje planina čini Sitoniju svakako drugačijom i jedinstvenom.

Na Sitoniji se nalazi niz prelepih letovališta

Najpopularnija letovališta Sitonije su: Neos Marmaras, Toroni, Sarti, Sikija, Vourvourou, Nikiti, Kalamitsi, Porto Koufo, Metamorfosi, Gerakini, Agios Ioannis kao i mnoga druga manja letovališta koja su pravi izbor za uzbudljiv, ali i miran porodični odmor, odnosno ovo su mesta gde Vam se pružaju brojne mogućnosti za bavljenje različitim aktivnostima i uživanje u različitim modernim sadržajima, koji će svaki Vaš trenutak ispuniti smehom i dobrom zabavom.

Ljubitelji prirode i sporta će uživati na Sitoniji

Pre svega, možete se opustiti u dugim i prijatnim šetnjama, oprobati se u planinskom biciklizmu, ronjenju ili brojnim sportovima na vodi, a za ljubitelje sporta, tu su teniski tereni, kao i tereni za golf. Takođe, možete uživati u ribolovu ili učiti da jašete. Nikako ne treba propustiti priliku da se popnete na planinu Dragudelis, sa čijeg vrha se pruža očaravajući pogled na celo poluostrvo. Ako ste dobar plivač, možete učestvovati u tradicionalnom preplivavanju zaliva Torones, koje se održava svakog jula.

Nepropustite priliku da pođete na neki od izleta i istražite Sitoniju

Takođe, nepropustite i celodnevni izlet na kojem se u jednom danu pravi pun krug oko Sitonije i stvara realna slika o mogućnostima ovog fantastičnog poluostrva. Izlet podrazumeva obilazak mesta Sarti, Sikia, Kalamitsi, Porto Koufo, Toroni, Neos Marmaras, Vourvourou, a obavezna zaustavljanja su i svi vidikovci Sitonije, mesta gde pogled fascinira i odakle se ovo poluostrvo najbolje može doživeti u sve tri dimenzije.

Sitonija ima prelepe peščane plaže

Sitonija je prebogata prelepim plažama, koju su uglavnom peščane, mada ima i šljunkovitih, neke uređene, a neke potpuno netaknute, divlje. Plaže koje svakako trebate posetiti dok ste na Sitoniji su:

Vourvourou plaža

Vourvourou plaža je najbolja za porodice sa decom. Ima mirnu i plitku vodu, pa morate da pešačite nekoliko desetina metara pre nego što dođete do dubine. Ukoliko volite ronjenje, sigurno će vam se dopasti koralni greben koji se nalazi u tim vodama.

Plaža Orange (Kavourotrypes)

Kavourotrypes (Orange plaža) se sastoji od više kilometara manjih plaža i laguna, a nalazi se blizu Sartija. Orange ima nekoliko barova, a ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Obično privlači mlađe ljude i kampere koji šatore razapinju u obližnjoj borovoj šumi.

Plaža Kriaritsi

Jedna prelepa skrivena plaža Sitonije zove se Kriaritsi. Nalazi se blizu Sikije, a do nje se teško dolazi, pa mnogi turisti i ne znaju da postoji. Njom dominiraju stene i kamenje, pa ćete imati utisak da se nalazite na nekom grčkom ostrvu. Ona je najbliža Svetoj Gori, a posmatranje zalaska sunca sa neke od stena može biti nezaboravan ugođaj.

Plaža Kalamitsi

Plaža Kalamitsi se nalazi u istoimenom mestu, a sastoji se od tri prelepe lagune, od kojih je jedna pretvorena u kamp, druga (središnja) ima hotele, a treća je potpuno prirodna i netaknuta, pa je namenjena nudistima.

Plaža Lagomandra

Lagomandra plaža ima fin, sitan pesak boje zlata. Nalazi se severno od Neos Marmarasa, podeljena je na tri odvojene celine i ima apsolutno sve – borovu šumu u koju se možete sakriti od sunca, restorane, barove, kao i organizovane vodene sportove.

Plaža Agios Ioannis

Plaža Agios Ioannis je duga 700 metara i ima fini pesak koji se dopada uglavnom mladim posetiocima. Ako odlučite da je posetite, obavezno ponesite nešto za jelo, pošto u barovima ovde nećete naći ništa od toga. Pošto je okrenuta jugu, voda je veoma topla. Mnogi je smatraju najlepšom plažom Sitonije.

Plaža Manassu

Manassu plaža se nalazi 13 km južno od Vourvourou-a. Ovde je na obali bela dominantna boja, a more je u nijansama svetlo plave. Plaža je šljunkovita, na nekim mestima i sa krupnijim šljunkom, ali tu su drvene staze, bele naravno, koje vas vode do same vode. Šljunak se nastavlja i u vodi, ali dno vrlo brzo prelazi u dubinu. Ova plaža je potpuno je opremljena svim sadržajima. Tu su taverna, bar na plaži, toalet, ležaljke, suncobrani, separei, baldahini, tende, a tu je i kamp A klase.

Plaža Klimataria

Plaža Klimataria je smeštena južno od mesta Sarti, a jugoistočno od mesta Sikia. Ova predivna plaža ima direktan pogled na Atos (Svetu Goru), a poseduje i sve neophodne sadržaje. Tu su tri kafe-taverne, ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ima i toalet i parking. Pogodna za celodnevni boravak kao i boravak sa malom decom.

Plaža Goa

Plaža Goa se nalazi 7.5 km južno od mesta Sarti. Tirkiz, pesak, pogled na Atos, borovi u zaleđu, a osećaj predivne prirode rečima neopisiv. Ako dođete na Sitoniju, nikako nemojte zaobići ovu plažu. Pristup do nje je malo teži, ali vredi potruditi se, jer će Vas sigurno ovo plaža očarati.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sitonija
Rent-A-Car - SitonijaIzleti/Ekskurzije - Sitonija

Gradovi