Destinacije ::

Sifnos je jedno od ostrva srednje veličine iz grupacije Kiklada. Prestonica Grčke, Atina je na udaljenosti 130 km, dok su najbliža okolna ostrva: Kimolos ka jugozapadu, Serifos ka severu i Paros ka istoku. Sifnos je ostrvo srednje razuđeno i planinsko u većem delu.

Sifnos spada u ostrva koja su nešto udaljenija od kopna, karakteriše ga sušna sredozemna klima, što  prouzrokuje stalan nedostatak vode. Zbog toga je Sifnos uglavnom kamenit, a biljni i životinjski svet su takođe, osobeni za ovu klimu. Na ostrvu postoji veliki broj ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, a dominiraju palme, plantaže maslina i borove šume.

Glavni grad Sifnosa još od 1836. godine je maleni gradić Apollonia. To je ljupki živopisan gradić koji se nalazi u samom centru ostrva, amfiteatarski sagrađen na obroncima tri brda. U samom gradu nalazi se nekoliko tradicionalnih crkava, muzeja, kao i drugih turističkih objekata. Ulice su veoma uske i popločane kamenim blokovima, dok je većina kuća ima cveće živopisnih svetlih boja.

Šta obići na ostrvu?

Preporučujemo vam da ovde obiđete Folklorni muzej, jer ima veoma interesantnu postavku narodnih nošnji, ručnih radova i slika lokalnih umetnika. Tu je i veliki broj odličnih taverni, restorana sa tradicionalnom kuhinjom, barova, kafića, kao i pošta, banka, apoteka, zdravstveni centar, zubar i policijska stanica.

Sifnos je malo ostrvo sa velikim brojem plaža koje će zadovoljiti svačiji ukus. Tu su stenovite obale, šljunkovite plaže, ali i one sa zlatnim  peskom. Do nekih plaža se može stići veoma lako, lokalnim putem, a do drugih, manje pristpačnih, isključivo brodom.

Plaža Apokofto Hrisopigi

Apokofto Hrisopigi je peščano šljunkovita plaža dugačka 120 metara. Može joj se prići putem i na njoj se nalazi nekoliko lepih restorana.

Plaža Vati

Vati je peščana plaža dugačka gotovo 1,5 kilometar. Ima karakterističnu plitku vodu i može joj se prići putem. Tu je i nekoliko restorana, kafića i barova.

Plaža Vlichada Vati

Vlichada Vati je peščana plaža kojoj se može prići brodom ili uskom stazom (pešice).

Plaža Vliho (još poznata i kao Plaža Gliho Faros)

Vliho ili Gliho Faros je peščana plaža sa plitkom vodom, udaljena od letovališta Faros svega par minuta pešice.

Plaža Vroulidia

Plaža Vroulidia se nalazi ka putu za mesto Heronisos. To je peščano-šljunkovita plaža, do koje se može stići motorom, pešice ili brodom. Na njoj se nalazi nekoliko lepih restorana.

Plaža Gialoudia Kamares

Gialoudia Kamares je peščano-šljunkovita plaža dugačka 50 metara. Do nje se može doći peške ili brodom.

Plaža Epta Martires Kastro

Plaža Epta Martires Kastro je stenovita obala. Do nje se može doći sa puta koji vodi za gradić Kastro.

Plaža Kamares

Kamares je gradska plaža u gradiću-luki Kamares. To je peščana plaža dugačka 1500 metara i može joj se pristupiti putem. Na njoj se nalaze restorani, kafići i barovi.

Plaža Platis Gialos

Platis Gialos je gradska plaža istoimenog gradića na jugu ostrva. To je najduža peščana plaža na Sifnosu. Do nje se može lako stići automobilom, a ima i veliki broj kafića, restorana i barova.

Plaža Poulati Kastro

Poulati Kastro je stenovita obala. Do nje se može doći putem iz pravca Artemonasa ili 20 minutnom šetnjom iz pravca gradića Kastro.

Saoures Hrisopigi je šljunkovita plaža do koje se može stići automobilom.

Plaža Seralia Kastro

Seralia Kastro je šljunkovita plaža dugačka 30 metara. Može joj se prići putem (kolima), an njoj se nalazi nekoliko restorana.

Plaža Tsopos Vathi

Tsopos Vathi je plaža koja se nalazi južno od sela Vathi. Može joj se prići putem (automobilom).

Plaža Tsocha Vathi

Tsocha Vathi je peščana plaža do koje se može prići jedino brodom.

Plaža Faros

Faros je gradska plaža istoimenog gradića. To je peščana plaža sa plitkom vodom. Do nje se može lako stići automobilom, a na njoj se nalazi nekoliko restorana, mini marketa i kafića.

Plaža Fasolou Faros

Fasolou Faros je peščana plaža sa plitkom vodom. Moguć pristup automobilom.

Plaža Fikiada Vathi

Fikiada Vathi je peščana plaža dužine 150 metara. Moguće joj je prići jedino brodom.

Kako doći do ostrva Sifnos

Tokom leta, odnosno turističke sezone, Sifnos je povezan morskim putem (trajektom i brzim brodovima) sa atinskom lukom Pirej, kao i sa ostrvom Milos. Put traje 5 sati za trajekte i 3 sata za brze brodove (iz atinske luke).

Ostrvo je takođe morskim linijama povezano i sa obližnjim ostrvima kao što su Paros, Siros, Santorini, Andros, Folegandros itd.

Za sve informacije o polascima možete se informisati na sajtovima :

http://www.openseas.gr/openseas/index.html

http://www.gtp.gr/RoutesForm.asp

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sifnos
Rent-A-Car - SifnosIzleti/Ekskurzije - Sifnos

Gradovi