Destinacije ::

Peloponez je veliko poluostvo, a nalazi u južnom delu Grčke koji je odvojen od kopna Korintskim kanalom, prokopanim davne 1893 godine. Kanal je dug 6,3 km i predstavlja značajnu pomorsku prečicu, koja povezuje jonsku i egejsku stranu sredozemlja. Sa druge strane Peloponez je sa kopnom spojen mostom Rio-Antirrio, izgrađenim 2004. godine, a čija dužina iznosi skoro 3 km. Područje Peloponeza ima oko 22.000 kvadratna kilometra i populaciju više od 1.000.000 stanovnika. Prestonica poluostrva je grad Patra, treći najveći grad u Grčkoj.

Zbog duge obale i oblika Peloponez izgleda kao list javora. Peloponez je većinom planinski, ali postoji takođe i velika plodna ravnica. Najviša planina poluostrva je Taijetos (2407 m).

Poluostrvo je bilo nastanjeno još od praistorijskih vremena. Njegovo današnje ime potiče iz grčke mitologije, posebno iz legende o Pelopsu koji je vladao ovim područjem. Ime „Peloponez“ znači „Pelopsovo ostrvo“. U srednjem veku Peloponez je bio poznat pod nazivom Moreja. Naziv su mu dali Latini, jer je bilo gusto obraslo dudovim drvećem od kojeg su dobijali dragocenu svilu.

Na Peloponezu ćete naći i neolit, i Mikenu, antičku Grčku i njene megalopolise, čuvenu Spartu, Leonidu i Likurga, pa Odiseja i Kiklope, Parisa i Jelenu, a i Menelaja, Persijance, Vizantiju, krstaške vitezove, Turke, Veneciju, Nemce… Od najranije grčke istorije, Peloponez je bio rodno mesto i plodno tlo za velike heroje, vojskovođe, različite kulture i civilizacije.

Peloponez je veoma popularna turistička destinacija, jer se ovde pored neverovatnog istorijskog, kulturnog i arheološkog nasleđa Peloponez nudi neslućene mogućnosti odmora i zabave.

Plaže Peloponeza su najposećenija mesta, njihov izbor je veliki, i svaka je na svoj način privlačna. Peloponez je poznat u Grčkoj po neobičnim i lepim zalivima, uvalama i plažama sa dubokim vodama pogodnim za ronioce i sportove na vodi. More je besprekorno čisto duž čitave obale. Svake godine oko 50 plaža na Peloponezu dobija nagradu Evropske unije ”plavu zastavu” za čistoću mora i sadržaje.

Plaža Voidokilia je jedna od najpopularnijih na Peloponezu. Formirana je u zalivu u oblasti zapadne Mesinije, oblika je amfiteatra, a krasi je fini pesak. U oblasti Kiparisi postoje još dve prelepe plaže – Megali Amos sa belim i crnim peskom i sitnim šljunkom potpuno je okružena drvećem. Plaža Agija Kirijaki je šljunkovita, okružena netaknutom prirodom koju zasipaju sunčevi zraci i prelivaju se kao kristali u vodi. Ovde nema ležaljki i suncobrana, ni barova ni taverni. Sve je potpuno prirodno. Na samom jugu Peloponeza se nalazi pravi mali raj na Zemlji – ostrvo Elafosisos. Ono je poznato po prelepim peščanim plažama, a posebnu draž im daje kedar koji ovde raste i predstavlja jedinstveni fenomen. Još jedna stvar koja je posebna za ovo čudesno ostrvo je formiranje peščanih dina, koje plažama daju drugačiji izgled, a uz nesvakidašnju tirkiznu boju mora stvaraju se prelepi prizori koji će dugo ostati urezani u Vašem sećanju. Plaže Simos i Megali na jednoj i Panagia na drugoj strani ostrva, predstavljaju neke od najlepših plaža u čitavom Mediteranu.

Smeštaji - Peloponez
Rent-A-Car - PeloponezIzleti/Ekskurzije - Peloponez

Gradovi