Destinacije ::

Ostrvo Paros zauzima centralno mesto u Kiklada arhipelagu i jedno je od popularnijih grčkih ostrva. Nalazi se negde na pola puta između Atine i Bodruma (Turska), u neposrednoj blizini ostrva Naksos, od kojeg ga odvaja kanal širok 8 km. Legenda kaže da je ostrvo Paros stvorio Posejdon, Bog mora, a istorija da je čitav ovaj arhipelag nastao kao posledica velikih zemljotresa i vulkanskih erupcija.

Najzanimljiviji istorijski spomenik Parosa je crkva u glavnom gradu Parokii – Presvete Katopolijani. Crkvu je podigla majka prvog hrišćanskog cara Konstantina – Jelena, na mestu antičkog hrama. Prema legendi, crkva ima 99-oro vrata i kada budu pronađena stota, Konstantinopolj će ponovo biti grčki grad.

Ostrvo Paros poznato je po mnogo čemu, a najviše po neobuzdanoj prirodi, impresivnim arheološkim nalazištima, istorijskim spomenicima, šarmantnim gradićima i dugim peščanim plažama. Posle Santorinija i Mikonosa, Paros je među Evropljanima najpopularnije grčko ostrvo.

Pravilo broj 1 na Parosu glasi: ne provedite više od jednog dana na istoj plaži. Paros ima toliko prelepih plaža da ih većinu ne možete obići za jedno letovanje. Plaže su uglavnom peščane, i ima ih svih vrsta – od onih velikih i širokih sa mnogim sadržajima, do malih potpuno prirodnih i gotovo netaknutih.

Paros je nekada bio čuven pre svega po lokalnom mermeru koji je bele boje i poluprovidan, a jedan od proizvoda mermera sa Parosa je i Miloska Venera, koja se danas nalazi u Luvru u Parizu.

Paros karakteriše blaga klima, sa umereno toplim letima i severnim vetrom Meltemi, koji ublažava uticaj jarkog grčkog sunca.

Danas ovo prelepo ostrvo, uz svoju čudesnu povezanost prirodne harmonije i modernog načina života predstavlja pravi turistički raj i nudi beskrajno mnogo mogućnosti za dobar provod hiljadama turista koji ga svake godine posete.

Glavni grad je Parikia, mesto impresivne arhitekture i među najvećim gradićima u čitavoj oblasti Kiklada. U okolini Parosa ima više zanimljivih ostrva do kojih voze gliseri i gde možete provesti divne ekskurzije. Možete obići  Naksos i Antiparos koji su u neposrednoj blizini, ili kosmopolitski Mikonos i Ios, ostrvo mladih i dobrog provoda, a takođe trajkti vode i do Krita.

Najpoznatije plaže Parosa

Krisi Akti (Zlatna plaža) je jedna od najvećih i najpoznatijih peščanih plaža na Parosu, dugačka je i veoma široka. Nalazi se jugoistočno 22 km od Parikije  i dobro je organizovana, sa ležaljkama, tavernama, kao i sportskim sadržajima.

Tserdakia je idealna plaža na ostrvu za surfere, a na njoj se u nekoliko navrata održavao Svetski šampionat u ovom sportu.

Santa Maria je mirna plaža u neposrednoj blizini mesta Naoussa (udaljena 2 km). Tiha plaža, sa plitkim morem, idealna za porodice s decom i za one koji bi da izbegnu gužve.

Agioi Anargiroi je duga peščana plaža koja se nalazi na istoku ostrva (u blizini mesta Naoussa) i vrlo je popularna, pa ima dosta gužve, ali i zabavnih sadržaja, kao što su sportovi na vodi i pesku.

Lolantonis je simpatična mala plaža idealna za one koji su smešteni u Driosu. Nije previše organizovana, a od restorana postoji samo jedna mala taverna.

Kolibitres je organizovana peščana plaža sa tavernama, suncobranima i ležaljkama, a najpoznatija je po stenovitim formacijama čudnog oblika. Autobus staje 3 km od Kolibitresa, tako da treba uračunati i pola sata pešačenja. Baš zbog ovoga većina turista posećuje ovu plažu taksi-brodićima.

Kako stići do Parosa:

Avion iz Atine leti najmanje jednom dnevno, a let traje 1 sat.

Gliseri iz luke Pirej tokom letnjih meseci saobraćaju jednom do dvaput dnevno, a vožnja traje 3 i po do 4 sata.

Trajekt je najjeftiniji prevoz do Parosa, ali se i najviše putuje. Iz Pireja trajekt ide 5 do 6 puta dnevno, a vožnja traje 4 i po sata. Takođe, trajektom se sa Parosa može stići do maltene svakog većeg ostrva u okruženju – Naksosa, Iosa, Santorinija, Mikonosa, Tinosa, Sirosa, pa i Krita.

Gde se nalazi ostrvo Paros:

 

Smeštaji - Paros
Rent-A-Car - ParosIzleti/Ekskurzije - Paros

Gradovi