Destinacije ::

Ono što ostrvo Samos izdvaja od većine drugih, prelepih grčkih ostrva je to što je nekada davno, u vreme do koga naš um teško može da dosegne, bilo dom jednog od najvažnijih antičkih matematičara i mislilaca – Pitagore. Ne njemu je nastao i pokret pitagorejaca, čiji se uticaji, iako nam prvobitna učenja ovog pokreta više nisu dostupna i poznata, mogu i danas prepoznati u pojedinim naučnim, i manje naučnim disciplinama.

Samos – Ostrvo matematičara i filozofa

Između ostalog, pod Pitagorinim uticajem, u ovom pokretu se prvi put začela ideja o tome da su muškarci i žene jednaki, a u okviru njihovih krugova, postojala je izvesna tolerancija i prema robovima, što je tada i tamo gotovo bilo nezamislivo.

Još jedan antički filozof, rođen na Samosu i njegova škola, ne samo da su veoma doprineli razvoju filozofije, već su, u stvari, mnogi današnji posetioci ovog ostrva, znali to ili ne, njegovi sledbenici. Epikur se naime zalagao za to da čovek treba da živi ovde i sada, te da uživa u životu i zadovoljstvima koje iz njega može da izvuče, pri tom težeći ka onim uzvišenijim i plemenitijim.

Samos je čuven po vinima i specifičnim gastronomskim specijaliteima

A zadovoljstva koja posetioce očekuju na Samosu takva su da će obuhvatiti sva čula, odmoriće i obnoviti svaku dušu i mnoge navesti da se u ostrvo, prosto i jednostavno, zaljube. Pored mnogih plodova kao što su masline i limun, gastronomskih specijaliteta za svačiji ukus u restoranima širom ostrva, od kojih u mnogim stanuje nezaboravan ambijent, gosti na Samosu mogu uživati i u nekom od nadaleko čuvenih i poznatih vina koja se prave od lokalnog grožđa Muskat.

Gde se nalazi ostrvo Samos

Samos je osmo po veličini ostrvo Grčke, najbliže veće grčko ostrvo Turskoj, u Egejskom moru, od koje je udaljen svega nekoliko kilometara širokim kanalom. Obuhvata površinu od 474 km2, a glavno mesto na ostrvu je Vati, koje se često naziva i Samos.

Samos je ostrvo prelepe prirode

Samos je ostrvo prelepih pejzaža, živih slika ljubavnih zagrljaja planina i mora, visokih sivih litica i bujnih sredozemnih šuma, slikovitih uređenih i organizovanih plaža, punih života i sadržaja i malih, usamljenih uvala i zaliva gde svako ko je željan mira i osame može da pronađe spokojno mesto koje će na kome će ga ometati samo ritmični zvuci talasa i pozdravi galebova.

Kratka istorija ostrva Samos

Ostrvo je takođe bilo poprište burne istorije, naročito u davna, antička vremena, pa ljubitelji arheologije i antičkih ostataka mogu uživati u nekima od njih.

Mitsko mesto rođenja boginje braka

U blizini naselja Herejona nalazi se mitsko mesto rođenja boginje braka, zaštitnice žena i supruge boga Zevsa, Here. Smatra se da su njih dvoje, upravo na ovom prelepom ostrvu, proveli svoj medeni mesec, u trajanju od 300 godina.

Čini se, s dobrim razlogom. Prema antičkom istoričaru Herodotu, ovde je bio najveći hram posvećen ovoj boginji u čitavoj Grčkoj, no, od njegovih 155 gigantskih stubova, nažalost je preostao samo jedan.

Vodopad Karlovasi

Jedna od prirodnih znamenitosti koja će vas definitvno ostaviti bez teksta usled svoje lepote, prilikom obilaska prirode na Samosu je i vodopad Karlovasi, u blizini mesta Potami. Ovi vodopadi formiraju dva jezerca kristalno čiste vode, idealna za plivanje nakon pešačenja tokom toplog letnjeg dana.

Manastir posvećen proroku Iliji (1739. godina)

Ukoliko se posetioci odavde upute ka zapadu, sledeći put koji vodi ka luci, izaći će na prelepu plažu Potami. U blizini mesta Karlovasi, nalazi se manastir posvećen proroku Iliji. Crkva u sklopu manastira sagrađena je 1739. godine. Pristup manastiru nije naročito težak, ali, ipak je potrebno biti entuzijasta, budući da do njega ipak treba izdržati jednu umereno tešku i dugačku šetnju.

Pećine u kojima se skrivao Pitagora

U blizini mesta Maratokambos postoji jedna pećina, zapravo dve, jedna do druge, gde se smatra da se čuveni matematičar i filozof Pitagora krio, kada ga je poznati tiranin Polikrata, koji je jedno vreme vladao ostrvom, tražio, kako bi ga ubio.

Pećina se nalazi na istočnoj strani planine Kerkis, najviše planine Egeja, na 3km udaljenosti od plaže Votsalakija i ne preporučuje se za posetu onima koji nisu u dobroj kondiciji, budući da je prilično nepristupačna.

Smatra se da je Pitagora jednu od ove dve pećine koristio kako bi u njoj živeo, dok je u drugoj podučavao svoje učenike. U jednoj od njih postoji i izvor odakle je, veruje se, Pitagora pio vodu. Na ulazu u jednoj od pećina postoji crkvica Panagia Sarandaskaliotisa.

Muzej prirodne istorije u Milinoiju

Širom Samosa postoji mnogo muzeja i arheoloških nalazišta. Jedan od njih je i Muzej prirodne istorije u Milinoiju. Ovaj muzej je poseban po tome što predstavlja zadužbinu znamenitih Grka i ne izgleda kao klasičan muzej, već više kao crkva ili kuća.

Okružen je velikim, lepim vrtom, a u njegovom centralnom delu nalazi se statua Aristarha, još jednog čuvenog Samoanskog matematičara. On je bio prvi koji je svetu predstavio ideju da se Zemlja okreće oko Sunca, umesto obrnuto kako se, tada, a i još dugo posle, verovalo. Unutar muzeja postoji pet odeljenja posvećenih paleontologiji, mineralima, geologiji, botanici i zoologiji.

Arheološki muzej u Vatiju

Arheološki muzej u Vatiju, bi trebalo da bude nezaobilazni deo boravka i posete ovom neobično bogatom ostrvu. U njemu se nalaze eksponati koji datiraju još iz praistorije, pa sve do helenističkog perioda. Najimpresivniji eksponat je kolosalni Kuros, statua muškarca visoka 5.5 metara.

Zamak Likurgos Logotetis

Prilikom boravka na ovom fantastičnom ostrvu ne bi valjalo zaobići ni posetu zamku Likurgos Logotetis u Pitagorionu, kao ni manastiru Panagia Spiliani u istom mestu, a strastvenim ljubiteljima kulturnih i istorijskih spomenika, nalazišta i znamenitosti, na raspolaganju su i druga mesta.

Najlepše plaže na ostrvu Samos

Plaže širom ostrva Samos su mahom šljunkovite, nema puno stenja i nepristupačnih mesta pa je stoga ostrvo česta destinacija porodica sa decom. Čiste peščane plaže postoje samo u mestu Vocalakija i okolini, ili skroz na istočnoj strani ostrva u mestu Psili Amos, na istoimenoj, fenomenalnoj i jednoj od posećenijih plaža.

Plaža Kokari

Plaža Kokari je prostrana plaža, u blizini istoimenog mesta, pokrivena belim kamenčićima, koji se susreću sa tirkizno plavim morim, a gde ima i peščanih delova. Pogodna je za celodnevni boravak, budući da se na njoj mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke.

Ima i barova gde se posetioci mogu okrepiti i osvežiti omiljenim pićem, a kraj plaže postoji i veliki broj taverni gde mogu uživati u nekom od mnogobrojnih domaćih specijaliteta. Takođe, njeni gosti mogu uživati u nekim od brojnih sportova na vodi. Od glavnog grada na ostrvu udaljena je oko 10km.

Plaža Camadu

Plaža Camadu, od Vatija, glavnog mesta na ostrvu udaljena je oko 13km, a karakteristična je po tome što je jedan njen deo namenjen nudistima. Okružena je raskošnim zelenilom, a voda joj je kristalno i besprekorno čista. Okružuju je taverne u kojima se nudi fantastična hrana, kao i mnogi kafići čiji kokteli, sladoledi i poslastice prosto mame.

Plaža Lemonakija

Plaža Lemonakija je od Vatija takođe udaljena 13km, ka severozapadu. Na određenim mestima i na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a gostima su takođe na raspolaganju i kafići, kao i štandovi sa brzom hranom, gde se u svakom trenutku mogu odmoriti od intenzivnog morskog plavetnila, belog peska i sunca. Nalazi se u blizini mesta Kokari.

Plaža Mikali

Mikali je mala šljunkovita plaža koja se prostire u dužini od 3km i odlično je zaštićena od jakog vetra. Voda na ovoj plaži nije duboka, što je čini idealnom za decu. Spada u jednu od najbolje organizovanih plaža na ostrvu, a njeni posetioci mogu se oprobati u nekom od raznovrsnih sportova na vodi koji se nalaze u ponudi.

Postoje, međutim i delovi plaže koji će više odgovarati osobama željnim malo mira i tišine, i zelenila koje je takođe okružuje. Još jedna njena pogodnost je to što je veoma pristupačna.

Još neke od popularnih i rado posećenih plaža

Još neke od popularnih i rado posećenih plaža na ostrvu su Kerveli, Posidonio, Heraion, Karlovasi, Kedros, Pitagorio i druge.

Kako doći na ostrvo Samos

Na ostrvo Samos može se stići na dva načina – avionom i brodom odnosno trajektom. Tokom sezone, od maja do oktobra, sa nekoliko evropskih aerodroma postoje čarter letovi direktno do ostrva, dok iz Atine i Soluna postoje redovni, svakodnevni letovi. Iz Atine, let traje 55 min, a iz Soluna 65 min. Takođe postoje letovi za Samos sa drugih grčkih ostrva.

Iz Pireja, za luke u Karlovasiju i Vati svakodnevno polaze trajekti, dok iz Pireja, Sirosa, Mikonosa i Ikarije, postoje i noćni polasci.

Jednom nedeljno, na Samosu se zaustavlja i brod koji povezuje ostrva Severnog Egejskog mora i Dodekanza, na liniji od Aleksandropolisa do Rodosa.

Pored toga, na Samos je moguće doći i iz Kušadasija u Turskoj, budući da do tamo i nazad, tokom sezone, saobraćaju dve grčke i dve turske linije. Van sezone i sa jednog i sa drugog mesta ima samo jedan polazak. Put traje oko dva sata.

Lokacija na mapi

 

Smeštaji - Ostrvo Samos
Rent-A-Car - Ostrvo SamosIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Samos

Gradovi