Destinacije ::

Nisiros je maleno ostrvo u samom centru Dodekaneza, sa tako neobičnim geološkim i prirodnim karakteristikama, da inspiriše mitove i legende još od antičkog doba. Prema takvim pričama, Nisiros je nastao tako što je, u gnevu, bog mora Posejdon odvalio deo ostrva Kos i zavitlao ga u more.

Tokom kosmičkih bitaka i velikog rata Gigantomahije, Polibot je bio jedan od najvećih i najstrašnijih vođa, titan rođen iz krvi samog Urana, boga neba. U odsudnoj bici koju su olimpijski bogovi vodili protiv titana, Posejdon i Polibot tukli su se danima i nedeljama, sve dok Polibot nije shvatio da neće moći da pobedi gnevnu silu mora.

Bežeći od razbesnelog Posejdona, Polibot se ispeo na kopno ostrva Kos, gde Posejdon više nema prava i vlasti da stupi – ali je ovaj bog iz vode slomio deo ostrva na kome se Polibot odmarao, i zajedno sa titanom survao ga u more. Ovaj deo Kosa, slomio je titana svojom težinom i zauvek ga zarobio na morskom dnu.

Ova velika pobeda Posejdona smatra se jednim od ključnih događaja u istoriji Gigantomahije, te se nalazi kao čest motiv na vazama i mozaicima antičkih palata. Na najlepšem primeru, vidimo bradatog Posejdona sa kopljem u ruci kako probada titana, a na ramenu drži masivan kamen pravilnog oblika: Nisiros.

Sa svega 8 kilometara u prečniku i pravilnim kružnim oblikom, Nisiros je i dalje aktivan vulkan. Ogroman krater nastao je pre 150.000 godina, a sam vulkan prostire se morskim dnom i ispod ostrva Kos. Poslednji potresi bili su tokom 1997. godine, od kada se aktivnost čitavog područja pažljivo prati. Ukoliko se odvažite da se prošatate ovim kraterom, dođite rano ujutru da biste izbegli gužve i obujte dobru i izdržljivu obuću, jer je ovo tle povremeno toliko vrelo da može da otopi tanke đonove.

Smeštaji - Ostrvo Nisiros
Rent-A-Car - Ostrvo NisirosIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Nisiros

Gradovi