Destinacije ::

Ostrvo, pod imenom Egina, nalazi se 17 milja južno od glavne luke Atine, Pireja, u prekrasnom Saronskom zalivu Egejskog mora. Ovo ostrvo koje ima površinu od 87 km² smešteno je na veoma specifičnom mestu, i oduvek je bilo na raskrsnici brojnih kultura i civilizacija tokom mnogo vekova – sve od mitskog Aiakeansa do Drugog svetskog rata.

Naziv ostrva

Naziv Egina verovatno potiče od ličnosti iz grčke mitologije, Eakusa, mitološkog kralja drevne Egine. Inače, nekada je Egina bila jedno vreme i prestonica Grčke, a danas je poznata i kao ostrvo Svetog Nektarija ili ostrvo pistaća.

Egina kao da je iz nekog filma, karakterišu je slikovita naselja sa krivudavim uličicama gde konji vuku kola i nose rese jarkih boja, zatim plodne ravnice, veliki broj maslinovog drveća, a pozanto je i po mineralnoj vodi. Srećom, ostrvo je dovoljno veliko tako da nudi mnogo mesta gde se vodi tkz. kosmopolitski život, ali i onih drugih daleko od gužvi, gde će svi oni koji su avanturističkog i pronalazačkog duha uživati.

Egina je ostrvo vulkanskog porekla

Egina je brdovita, ali je njeno zemljište vulkanskog porekla i veoma plodno, pa je stoga dobro obrađeno i gusto naseljeno. Osim prelepih plaža, na njemu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je Hram boginje Afeje. Spori ritam ribarskih mesta i divna priroda sigurno pružaju pravi odmor za duh i telo.

Plaže na ostrvu

Zaista nije teško naći lepo mesto za kupanje na Egina ostrvu, jer postoji veliki broj različitih i veoma dobro organizovanih plaža sa baroviam i kafićima koji nude pored osveženja ležaljke i suncobrane na korišćenje. Takođe, tu je i nekolicina pustih plaža, gde možete plivati u kristalno čistoj i prozirnoj vodi daleko ka pučini. Pripremite i masku za ronjenje, jer će Vvs ovdašnje stene i podvodni svet sigurno zadiviti. Zbog blage klime i temperatura vode na Egini možete plivati i uživati u morskim radostima čak 8 meseci godišnje. Ipak, organizovane plaže su otvorene od kraja maja do kraja septembra.

Plaža Souvala

Plaža Souvala je peščano-šljunkovita plaža i važi za jednu od najlepših na ostrvu. Poznata je po svojim terapeutskim izvorima hladne i tople vode. Nalazi se u blizini istoimenog sela, severoistočno od glavnog grada ostrva.

Plaža Maraton

Maraton je peščana plaža, dobro organizovana i uređena sa ležaljkama i suncobranima. Ovo je savršeno mesto za odmor i uživanje u sunčanju i kupanju, a za one koji su više avanturističkog duha tu je oprema za ronjenje koju možete iznajmiti i zaista uživati u ovom sportu.

Plaža Agia Marina

Plaža Agia Marina je jedna od retkih peščanih plaža na Egini, koja se nalazi u istoimenom letovalištu. Voda mora je ovde jasna i kristalno čista, kao što je i na svim grčkim ostrvima. Vodeni sportovi, kao što su vožnja kanua, kao i parasejling su dostupni na Agia Marini.

Plaža Perdika

Plaža Perdika je prilično mala, a smeštena je u istoimenom živopisnom ribarskom mestu, južno od grada Egine. Ima divan pogled na ostrvo Moni i Peloponez. Na plaži je mešavina stena i peska, a čista kristalna voda mora samo doprinosi lepoti ovog predela.

Manastir Svetog Nektarija

Blizu mesta Palaiochora, na putu ka Souvali, smešten je manastir Svetog Nektarija, jedan od najvećih manastira na čitavom Balkanu. Izgrađen je između 1904. i 1910. godine na mestu malog vizantijskog manastira.

Sveti Nekatrije Eginski

Sveti Nekatrije Eginski je bio grčki monah, nekada nastojnik ovog manastira, koji je živeo polovinom 19 veka, a preminuo 1920 godine. Činio je čuda još za vreme svog ovozemaljskog života, a danas svojim moštima uslišuje molitve vernika.

Godinama ovde dolaze najteži pacijenti koje su lekari proglasili za neizlečive, a čija isceljenja svedoče o milosti Božijoj i blagodati koju je Nektarije dobio od Gospoda. To su uglavnom bolesnici koji boluju od kancera i malignih bolesti, ali i svi drugi koje Svetitelj pozove i otvori mu put ka svome manastiru.

Hram Apolona

Hram Apolona se nalazi severno od grada Egine, na malom brdu iznad luke. To je jedna od prvih znamenitosti koju ćete videti kada prilazite luci. Danas je mesto hrama, kao i njegova okolina otvorena za javnost. Tu je i kapija Arheološkog muzeja koji vodi do tih ostataka. Hram je poznat i pod imenom Kolona, jer je samo jedna kolona stubova ostala od drevne konstrukcije. Datira iz VI veka p.n.e. odnosno izgrađen je ranije čak i od čuvenog Partenona u Atini. U dorskom je stilu, a veruje se da je imao 11 stubova sa strane i 6 kolona.

Hram Atina Aphaia

Hram Atina Aphaia je posvećen boginji Atini, nalazi se na izuzetnoj lokaciji na vrhu brda okružen predivnom prirodom, a krasi ga i panoramski pogled na more. Ovo je jedno od drevnih arhitektonskih čuda antičke Grčke. Izgrađen je 480. p.n.e. i 25 od ukupno 32 dorskih stubova i dalje stoje, zbog veštine restauratora. Nalazi se oko 13 km istočno od glavne luke i predstavlja jednu od najvećih atrakcija za posetioce ovog malog, ali zaista slikovitog ostrva.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Egina
Rent-A-Car - Ostrvo EginaIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Egina

Gradovi