Destinacije ::

Leros je malo ostrvo arhipelaga Dodekaneza, smešteno na istoku Egejskog mora, između Patomosa i Kalimnosa. Ovo je jedna od idealnih destinacija za prave pustolove i avanturiste velikih apetita i kombinovano letovanje na Lerosu, Patmosu, Kalimnosu i Lipsiju. Sa površinom od oko 75 kvadratnih kilometara i oko 8.000 stanovnika, Leros je ostrvo karakterističnog oblika sa dubokim zalivima i uvalama.

Leros je pravo porodično ostrvo

To je pravo porodično ostrvo sa opuštenim plažama bez mnogo buke, trke i gužve, a odlikuju ga lepa priobalna letovališta i neobična tradicionalna sela povučena u dubinu kopna. Ukoliko ste čuli za Leros, to je verovatno zahvaljujući zaista predivnim plažama Agia Marina, Alinda i Laki koje svake sezone privlače brojne turiste.

Leros ima jedno od najzanimljivijih podvodnih okruženja

Ovo neobično razuđeno ostrvo ima i jedno od najzanimljivijih podvodnih okruženja. Koralni grebeni, mirkoostrva i dinamično morsko dno, ali i stare olupine borodva umnogome podstiču razvoj ronjenja na ostrvu, pa je Leros postao prava egzotična i neotkrivena destinacija za ljubitelje ovog podvodnog sporta.

Leros ili Ostrvo ljubavi

Ovo stenovito i kamenito ostrvo u davnoj prošlosti bilo je područje izuzetne vulkanske aktivnosti o kojoj svedoče mnogobrojni krateri, a bilo je naseljeno još tokom praistorije. Razdoblje antike upamtilo je Leros kao ostrvo ljubavi, zbog velikog svetilišita posvećenog Afroditi, zaštitnici lepote, ljubavi i plodnosti.

Kratka istorija ostrva Leros

Kao jedno od ostrva na velikoj raskrsnici tada poznatog sveta, i Leros je promenio mnoge gospodare – od saveza sa Atinom, preko spartanske okupacije i interesne sfere Rodosa, sve do uključenja u granice najmoćnijih carstava sveta: Rima, pa Vizantije koja je vladala ovim vodama sve do sredine XII veka.

Malteški vitezovi koristili su ovo ostrvo kao jedno od svojih utočišta tokom 200 godina, sve do 1505. godine, kada se na vrhunac moći uzdiže veliko Osmansko carstvo. Kao i okolna ostrva, i Leros je uživao određene privilegije i nikada se, kao ni ostatak Balkana nije asimilovao u redove Turske, sa čijom se vladavinom lokalni meštani nikada nisu pomirili.

Leros je nakon I svetskog rata pripao Italiji

Zanimljivo je da je nakon I svetskog rata Leros pripao Italiji, te je ovo jedno od retkih ostrva koje nije osvojilo svoju nezavisnost pre kraja II svetskog rata. Ovi komplikovani istorijski odnosi oblikovali su duh i karaker njegovih stanovnika. Temperamentni ljudi pre svega cene svoju teško i kasno osvojenu slobodu, i tradicionalne grčke boje za njih znače malo više nego što je to ubičajeno, a ovo se najpre vidi u njihovom brižljivom odnosu prema kulturnom nasleđu, istoriji i umetnosti.

Zamak Belenis – Najraskošnija zgrada na Lerosu (1925. godina)

Pravi simobli ove bobe za kulturu ogledaju se u muzejima, a najvažniji se nalazi u rekonstruisanom i renoviranom Zamku Belenis – najraskošnijoj građanskoj zgradi Lerosa. Ovaj impozantni i upečatljivi zamak lociran je u neposrednoj blizini Alinde, a podignut je 1925. godine, prema tada veoma ekscentričnim planovima i od najfinijih materijala koje je dunđerstvo poznavalo.

U ovoj neobičnoj građevini sa okruglim i četvrtastim tornjevima nad kapijom danas se nalazi najznačajnije istorijske i etnografske zbirke, te se možete upoznati sa prošlošću ostrva. Arheološki muzej je u Agia Marini, dok glavna luka ostrva, Laki, čuva muzej posvećen II svetskom ratu, u jednom od tunela preostalih iz ovog perioda, gde možete videti dispoziciju bitke za Leros.

Razvoj turizma nije narušio autentičan doživljaj Grčke

Poslednjih 20-ak godina donelo je pravu revitalizaciju ostrva, ponajviše zbog razvoja turizma, koji je brzo prevazišao očekivanja. Moglo bi se reći da je kasni razvoj Lerosa ujedno i njegova najveća prednost, jer upravo ovo ostrvo može da pruži autentičan doživljaj i iskustvo Grčke i egejske kulture, tradicije i misli, nepokvaren zahtevima masovnog turizma i podilaženjem potrebama velikog broja ljudi.

Agia Marina – Glavni grad i luka Lerosa

Glavni grad i luka Lerosa je Agia Marina – nekada veoma mala, primorska luka koja se vremenom razvijala sve dok nije “progutala” Platanos, najstarije naselje na ovom ostrvu. Administrativni i komercijalni centar, Agia Marina iz daljine izgleda kao mali grad koji se amfiteatarski proteže između dve planine.

“To Kastro tis Panagias” – Stari vizantijski zamak iz XI veka

Redovi belih kuća penju se od lepe peščane plaže ka obroncima planine na čijem se vrhu je stari vizantijski zamak, ili makar ono što je od njega ostalo. Ovaj zamak u XI veku podigao je imepartor Aleksej Komnin, a u njemu su utočište kasnije pronašli i Vitezovi Svetog Jovana. “To Kastro tis Panagias” drugi je, i precizniji naziv ove tvrđave, u kojoj se nekada nalazila crkva posvećena Bogorodici.

Teško da postoji značajniji spomenik ili veća atrakcija na Lerosu kojim tako suvereno dominira već čitav milenijum. Uspon nije toliko naporan kao što vam se može učiniti, a pogled koji se pruža sa brda Apitiki velikodušno će nagraditi sav vaš trud.

Platanos – Stariji deo grada

Stariji deo grada, Platanos još brižljivo čuva fasade starih dvospratnica, među kojima su domovi mnogih značajnih porodica, a sve su gusto zbijene i zajedno stavaraju pravi mediteranski grad sa uskim uličicama i kamenim fasadama.

Divan mali zaliv Panteli

Poslednji “dodatak” Agia Marine je divan mali zaliv Panteli, sa svojim ribarskim seocetom i nekoliko dokova. Sa ‘’osvajanjem’’ Pantanelija, ovaj grad je “dobio” sve – prelepu peščanu plažu, obilje istorije i pravi ostrvski duh ribarenja, kao i izuzetno kosmopolitski turistički centar omiljen kod bogate klijentele koja ovamo dolazi svojim jahtama, gliserima i jedrilicama.

Pravo mondensko letovalište – Alinda

Inače, ostrvo Leros krasi fantastičan krajolik, a svojom odličnom mrežom puteva i staza otvara se i kao idealno mesto za hajking, treking, ljubitelje biciklizma, ali i obliazak kolima ili skuterima.  Svakako najpopularnije i najprestižnije mesto, te i najveća atrakcija nalazi se u zalivu Alinda. Pravo mondensko letovalište – Alinda, s pravom nosi titulu najposećenijeg mesta na ostrvu. Veoma lepo prirodno okruženje svoj prvi hotel dobilo je još davne 1923. godine.

U Alindi se dešava skoro čitav kulturni život Lerosa

Alinda je i centralno mesto tokom letnje otvorene scene jer se upravo u zamku Beleni održava najveći broj kulturnih manifestacija, koncerata i izložbi, a na samoj plaži i jedan veliki muzički festival – centralna manifestacija ‘’Nedelje Pomorstva’’. Šarmantan grad, prestižni sadržaji i najbolje organizovana plaža sa brojnim sportskim mogućnostima poznata je i kao pravo mesto za ljubitelje surforvanja. Čitav ovaj zaliv krije mnogobrojne manje plaže od kojih neke i nemaju imena, a koje će vam pružiti odmor po vašoj meri.

Laki - Najprometnija je luka ostrva Leros

Već više puta pomenuta luka Laki, najprometnija je luka ostrva, veoma zavučena i sigurna, jer se nalazi u najvećoj sasvim prirodnoj luci na čitavom Mediteranu. Ova moderna, savremena luka ostavlja sasvim drugačiji utisak u odnosu na ostatak ostrva, na konfuzan i impresivan način istovremeno. Impozantne građevine nižu se pored obale podignute u čudnom arhitektonskom stilu, pa je Laki sasvim izvesno potpuno jedinstven i sasvim moderan grad.

Široki ‘’bulevari’’, drvoredi i uređeni parkovi delo su italijanskih graditelja tokom perioda između dva rata, a mnoge od ovih zgrada smatraju se izuzetno vrednim arhitektonskim nasleđem XX veka, jedinstvenim u čitavoj Evropi, te Laki postaje izuzetno popularna destinacija za ljubitelje arhitekure, ali i kulture uopšte.

Hram Agios Giannis o Theologos

U neposrednoj blizini grada je i stari hram Agios Giannis o Theologos – najstarija sakralna građevina na ostrvu stara više od 1000 godina, a ova značajna viznatijska građevina krije jedan od najlepših mozaika očuvanog iz XI veka.

Plaža Merikia

Šoping, provod, luksuz ovaj grad čine nezaobilaznom destinacijom i pravim takmacem Alindi, kao turističkim rezortom bez premca. Plaža ove luke zove se Merikia i sklupčala se oko zaliva u senci visokih tamarisa. Plave i čiste vode toliko su prozirne da ovde možete posmatrati ribice i oblutke na većim dubinama bez maski ili opreme.

Kada smo već kod riba, blizina luke znači i najbolju riblju pijacu na ostrvu, kao i fantastične riblje taverne koje naprosto ne smete propustiti. Merikia je pravo mesto za povlačenje u prirodu, uživanje u lepotama prizora i potpunom miru.

Istočnu obalu Lerosa krasi zaliv Gourna

Istočnu obalu Lerosa krasi zaliv Gourna, sa plažama crnog peska vulkanskog porekla i plitkim vodama, pa se ovde možete bez ikakvog rizika dosta udaljiti od obale, zbog čega je ovo jedna od najpopularnijih porodičnih plaža ostrva.

Jug ostrva krije interesantno mestašce Ksirokampos

Jug krije maleno mesto dugog imena - Ksirokampos je staro priobalno mestašce udaljeno oko 7 kilometara od Agia Marine, a ispred njega zaliv se otvara u tri mikroostrva koja se zovu Glaronisia i koja dodatno štite ulaz u zaliv. Takođe, na svega jednu nautičku milju je i ostrvo Kalimnos, drugo ostrvo Dodekaneza.

‘’Paliokastro’’ ili ‘’Kastro ton Lepidon’’ – Najstariji zamak na ostrvu

Mala dolina prepuna masilna, čempresa i badema krije raštrkane kuće okružene raskošnim cvećem i pokazuje svu plodnost i zelenilo ovog neobičnog ostrva, a kako se linija drveća lagano razređuje pri usponu na brdo, pomalja se i najstariji zamak ovog ostrva, stariji i od onog nad Agia Marinom: ‘’Paliokastro’’ ili ‘’Kastro ton Lepidon’’ izgrađen je na ostacima prastare nekopole, koju su arheološka istraživanja smestila u daleku prošlost: čak 2,5 hiljade godina pre nove ere.

Ranohrišćanski period ovde je ostavio baziliku, pa se određenom osnovom misli da je upravo ovde mogao biti legendarni Afroditin hram koji je doneo čuvenje ovom ostrvu ljubavi tokom antike, a danas tu je malena crkvica posvećena Bogorodici, pa se nameće zaključak da je ovo brdo posvećeno ženama i ljubavi – čulnoj ili devičanskoj, od kad istorija pamti ostrvo.

Ronjenje na dah i sa bocom ovde je najrazvijenije na ostrvu

Ksirokampos čuva i jednu od najmirnijih plaža, a njeno fascinantno okruženje prepuno je pećina. Kristalno čisto i prozirno more ovde sasvim izvesno nije fraza, i morsko dno se vidi čak i na dubinama od 45 metara. Ronjenje na dah i sa bocom ovde je najrazvijenije na ostrvu, pa odavde možete uz specijalizovane vodiče obići morsko dno od rta Soumari do Mavros Kavosa, duž čitave obale od ove plaže do zaliva Diapori.

Pored avanturista, ljubitelja ronjenja i vodenih sportova koje gotovo uvek možete zateći u Ksipokamposu, ovde nećete zateći previše turista čak ni tokom vrhunca sezone, pa slovi za tiho mesto idealno za ljubitelje prirode i samostalne istraživače.

Na kraju, ne dozvolite da vas veličina ovog ostrva obmane. Ovo je jedno od ostrva srednje veličine, a njegova naglašena geografija sa duboko uvučenim zalivima, rtovima i mikroostrvima neće vam dozvoliti da se lako izgubite.

Kako stići na ostrvo Leros?

Avionom: jer postoje dnevni letovi sa atinskog aerodroma, a sam let traje oko sat vremena. U zavisnosti od perioda godine postoji utvrđen broj letova nedeljno. Kada se jednom domognete ostrva, od aerodroma do bilo koje željene destinacije možete stići taksijem ili autobusima lokalnog saobraćaja. Izuzev sa grčkom prestonicom, aviosaobraćajem Leros je povezan i sa Rodosom, Kosom i Astapalijom, a ovih letova tokom letnje sezone ima i tri puta nedeljno.

Trajektom ili brodom: jer dnevni polasci iz atinske luke Pirej stižu do Lerosa, sa Patmosom kao usputnom stanicom. Ovaj put je nešto duži i traje oko 11 sati, te se opustite i uživajte u svakoj od 171 nautičke milje koju ćete preći. Trajektom, Leros je povezan i sa Kalimnosom, Kosom i Rodosom, kao i Kavalom ili Solunom, pa ovom ostrvu možete prići gotovo iz bilo kog pravca.

Malim brodićima: Leros je povezan sa Simijem, Tilosom, Nisirosom, Kosom, Kalimnosom, Leipsoiem, Patmosom, Samosom i Rodosom – redovnim linijama i rasporedima tokom čitave godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Leros
Rent-A-Car - LerosIzleti/Ekskurzije - Leros

Gradovi