Destinacije ::

Lemnos ili Limnos je osmo po veličini ostrvo u Grčkoj koje se prostire se na 476 kvadratnih kilometara. Pripada skupini severnih egejskih ostrva, a smešteno je na pola puta između trećeg prsta Halkidikija (Svete Gore) i turske obale. Na Lemnosu živi oko 15 000 stanovnika.

Prema mitologiji, Hefest – bog vatre – sleteo je na ovo ostrvo za vreme rasprave sa svojim ocem Jupiterom. Takođe, Homer spominje ovo ostrvo u Ilijadi i Odiseji. Čini se da su prvi stanovnici ostrva bili Pelasgi i Sintersi iz kontinentalne Grčke, kao i Minisi koji su na Lemnos stigli iz Tesalije, još pre 6000 godina.

Glavni grad i luka na ostrvu je Mirina, koja je ime dobila po ženi kralja Toantasa. Do 1955. godine mesto Mirina nosilo je ime Kastro, a to ime i dan danas koristi veliki broj starosedelaca. Mirina, kao i druga tradicionalna sela Lemnosa mogu vas odvesti na putovanje kroz vreme, jer su ostala nepromenjena tokom velikog broja godina.

Tamne stene i svetlucavo plavetnilo mora u kombinaciji sa mirom koje nudi ovo ostrvo, može učiniti Vaš odmor nezaboravnim, dok gostoprimstvo njenih stanovnika i zanimljiva istorija još više uzbudljivim i prijatnijim.

Inače, Lemnos je vulkansko ostrvo i na njemu ne postoji šuma, mada ima nekoliko plantaža voća i vinograda. Plaže su prelepe, a ostrvo je odlično za miran odmor. Lokalno stanovništvo se uglavnom bavi uzgojom stoke, poljoprivredom, kao i ribolovom. Takođe, i turizam je veoma važna i komercijalna delatnost.

Na Lemnosu se proizvodi širok spektar visoko kvalitetnih proizvoda kao što su: pečurke, žitarice, vino, smokve, bademi i med. Ukoliko posetite ovo veličanstveno ostrvo, nemojte propustiti priliku da probate vino sa Lemnosa, koje ima specifičan ukus. Obavezno probajte i feta sir, kao i mnogobrojne morske specijalitete. Ako ste ljubitelj pecanja, ovde ćete zaista uživati, jer je Lemnos pravi raj za ribolovce.

Najpopularnije i najorganizovanije plaže na Lemnosu nalaze se na zapadnoj strani ostrva. To su plaže: Plati, Romaikos Gialos, Riha Nera, Agios Ioannis i Cape Tigani. Na istočnoj obali ima mnogo skrovitih plaže, kao i onih koje pružaju najbolje uslove za jedrenje na dasci, kao što su npr. plaže Keros i Zematas.

Plaža Plati

Plaža Plati je jedna od najpopularnijih turističkih mesta na čitavom Lemnosu. Ima oblik amfiteatra, a smeštena je ispod sela Plati, 2 km jugoistočno od Mirine. Ova lepa peščana plaža proteže na oko 700 metara i nudi različite turističke objekte, uključujući i suncobrane sa ležaljkama.

Ovde se nalaze kafići, barovi, kao i centar za sportove na vodi, gde možete iznajmiti opremu za sve uzraste. More je plitko i veoma čisto, savršeno za decu koja se bezbedno mogu igrati u pesku ili plićaku do mile volje. Takođe, visoko drveće oko plaže obezbeđuje dobar hlad u vrelim letnjim danima.

Plaža Romaikos Gialos

Plaža Romaikos Gialos je jedna od glavnih plaža u blizini Mirine. Tačnije, ova plaža se nalazi u predgrađu Mirine, gde su smeštene lepe kućice lokalnog stanovništva napravljene u neoklasičnom stilu, kao i uske ulice. Ova plaža nije preterano dugačka, a u nekim delovima postavljeni su suncobrani i ležaljke za iznajmljivanje. Obala je peščana, a voda plitka. Romaikos Gialos nudi i sadržaje i opremu za sportove na vodi, a ovde se nalaze i riblje taverne, gde možete probati raznovrsne specijalitete

Plaža Riha Nera

Plaža Riha Nera nalazi se veoma blizu Romaikos Gialos plaže. Važi za jednu od popularnijih na Lemnosu i nudi opremu i sadžaje za sportove na vodi. Riha Nera, ili u prevodu ”plitka voda” je najviše kosmopolitska plaža na ostrvu i idealna je za goste svih uzrasta. Tu je i bar na plaži, gde se služi hladno piće i grickalice.

Plaža Agios Ioannis (Sveti Jovan)

Plaža Agios Ioannis (Sveti Jovan) je dugačka peščana plaža smeštena u blizini sela Kaspakas, 6 km severno od Mirine. Okružena je velikim vulkanskim stenama, a sastoji se od sitnog peska i kristalno čiste vode mora. Na ovoj plaži postoji i taverna koja služi svežu ribu i morske specijalitete.

Plaža Cape Tigani

Plaža Cape Tigani je izolovani mali peščani raj. Nalazi se na 8 km južno od Mirine, glavnog grada ostrva. Ova lepa uvala ima jedinstven oblik, a okružena je prelepim zelenim brdima, koja samo pojačavaju celokupan utisak čudesnih prirodnih lepota ovog kraja Lemnosa. Ovde možete uživati u mirnom i čistom moru, u potpunoj privatnosti. Plaža nije organizovana, a najbliže turističko mesto je Tanos udaljeno svega par kilometara.

Plaža Keros

Plaža Keros je veoma dugačka, sa karakterističnim belim peskom. Nalazi se 32 km istočno od Mirine, i nekoliko kilometara od sela Kalliopi. Ova plaža je tirkizno parče raja i idealno mesto za raznovrsne sportove na vodi, kao što su jedrenje na dasci i surfovanje. Ovo je bez sumnje glavno mesto Lemnosa za ljubitelje sportova na vodi, pošto je konstantno pod uticajem jakih vetrova, koji prave idealne uslove baš za to.

Plaža Zematas se nalazi 40 km severoistočno od Mirine, glavnog grada ostrva, u blizini antičkog Kavirosa. Ovo je jedna od najviše izolovanih, ali i najfascinantnijih plaža na čitavom ostrvu. Ovde se najviše uživa u plivanju, a predveče obavezno ispratite zalazak sunca, koji će vas ostaviti bez daha. Pripremite za tu priliku i fotoaparate. Plaža ima karakterističan zlatni pesak, sa sitnim šljunkom, koji je vulkanskog porekla.

Dvorac Mirina

Dvorac Mirina je vizantijsko utvrđenje smešteno na najvišoj tački iznad gradskog jezgra. Podignuto je u vreme vladavine vizantijskog cara Andronika Komnina,1186. godine, a on je lično komandovao tokom izgradnje. Sadašnji oblik dvorac je dobio u periodu od 1207 – 1214. godine, kada su ostrvom vladali Venecijanci. Takođe, iz vremena Osmanlija vidljivi su ostaci dzamije. Utvrđenje je danas nenaseljeno, ali je utočište za oko 200 jelena, kojima meštani obezbeđuju hranu i vodu.

Arheološko nalazište antičkog Poliocnija

Arheološko nalazište antičkog Poliocnija je smešteno na oko 30 km istočno od Mirine, i smatra se za najstarije naselje u Evropi. Ovde se nalaze četiri hronološki raspoređena naselja koja su građena jedan preko drugog. Ljubitelji istorije i mitologije, nikako ne bi trebalo da propuste priliku da posete ovaj čuveni lokalitet.

Pećina Filoktetes

Pećina Filoktetes se nalazi u blizini arheološkog nalazišta Kavirija. Ime je dobila po Filoktetesu, sinu tesalsog kralja. Njega je na ovom ostrvu ujela zmija, a vojnici koji su bili sa njim, tu su ga i ostavili. Tako je u pećini sam proveo deset godina. Po grčkoj mitologiji, njemu je tada Herkules ostavio oružje, koje je kasnije služilo Grcima da dobiju rat protiv Troje. Posetiocima Lemnosa se preporučuje da pešice ili brodom posete pećinu, koja je vrlo mirna i okružena potocima.

Drevna Kavirija se nalazi na oko 3 km od arheološkog nalazišta Ifestija. Reč je o antičkom svetilištu posvećenom dvojici bogova Kavirije. Svetilište je izgrađeno oko 6. ili 7. veka pre nove ere, a tu se nalaze ostaci palata i sala, kao i 12 dorskih stubova.

Takođe, sa Lemnosa možete otići i na jednodnevni izlet u Troju. 

Kako stići na Lemnos

Avionom – Postoje redovne linije iz Atine, Soluna i sa ostrva Lezbos, kao i nekoliko sezonskih čartera iz Evrope. Aerodrom na Lemnosu nalazi se u blizini glavnog grada Mirine. Za sve informacije posetite sajt Olympic Air-a (nacionalne grčke avio kompanije) www.olympicair.gr

Brodom – Luka Mirinia na Lemnosu povezana je sa sledećim lukama u Grčkoj: Solun, Kavala, Aleksandropuli, Agios Efstratios (ostrvo ispod Lemnosa), Hios, Ikaria, Lezbos, Samos, Kimi (ostrvo Evija), Pirej i Lavrio (Atina). Za sve informacije posetite sajt brodskih kompanija Nel Lines www.nel.gr i Anek www.anek.gr

Prevoz po ostrvu – Lokalni autobusi koji povezuju gradove na ostrvu saobraćaju samo u jutarnjim časovima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lemnos
Rent-A-Car - LemnosIzleti/Ekskurzije - Lemnos

Gradovi