Destinacije ::

Ostrvo Lefkada nalazi se na zapadu Grčke i pripada grupi jonskih ostrva. Smeštena je između Krfa i Kefalonije, a sa kopnenim delom Grčke je povezana mostom dužine 50m. Prelazak preko mosta se ne naplaćuje, tako da je dolazak na ostrvo izuzetno lak i jednostavan. Most je dugačak 1800 metara i vodi tačno do glavnog grada ostrva.

Ime Lefkada nastalo je od grčke reči ”Leukos” u značenju ”beo”, a odnosi se na bele stene koje možete videti najviše na zapadnom delu ostrva. Ostrvo je površine svega 330 kvadratnih kilometara. Možete da putujete od severa do juga za sat vremena vožnje, a celo ostrvo može se obići za svega dva sata umerene vožnje magistralnim putem.

Ostrvo Lefkada ima veoma prijatnu klimu

Ostrvo Lefkada je jedinstveni dragulj Grčke, koje vas svojim prirodnim lepotama, predivnim plažama, bisernom bojom mora i bujnom vegetacijom ostavlja bez daha. Klima na ostrvu je mediteranska, sa blagim zimama, vrlo toplim letima, ali koja su osvežena severozapadnim vetrom, Maestrom.

Stavrota (1.182 mnv) – Najviši vrh ostrva Lefkada

Čak 70% Lefkade pokrivaju planine, a najviši vrh je Stavrota (1.182 mnv). Na zapadnoj strani ostrva koja je prilično strma, nalaze se i najlepše plaže. Lefkada ima plodne doline i kanjone sa brojnim plantažama, a takođe i bogatu floru koja obuhvata masline, čempres, borovo drveće, kao i posebne vrste hrasta, aromatičnog bilja i retkih cvetova.

Lefkada ima pregršt prirodnih lepota

Ostrvo ima mnogo izvora, a najpoznatiji je Kerasia u Sivrosu, impresivne kanjone poput onih u Melisi, i dva slana jezera u severnom delu ostrva koja su rezervat za mnoge vrste ptica. Uživaćete i u neverovatnim prizorima odvajanja mora, pri čemu se stvaraju rtovi, prirodne uvale, zalivi i ono što je posebno atraktivno, impresivni  fjordovi.

Mreža puteva na ostrvu je odlična

Savetujemo da istražite ostrvo što više, jer ćete samo na taj način moći da upoznate neverovatne prirodne lepote koje poseduje ovaj mali raj. Mreža puteva je odlična, tako da ćete moći da stignete i do najmanjih plaža, a takođe vam srdačno preporučujemo da obiđete i mala planinska tradicionalna sela koja imaju svoj specifičan šarm i osobitost.

Atrakcije ostrva Lefkada

Tokom boravka na Lefkadi imaćete priliku da posetite veliki broj različitih zanimljivih mesta, jer su svi prilično blizu jedan drugog. Tako svakodnevno kreću krstarenja od luke Nidri do okolnih ostrva Škorpije, Madouri, Meganisi, Itake i Kefalonije gde se možete kupati.

Dimosari vodopadi

Dimosari vodopadi, u blizini Nidrija oduzeće vam dah. Do njih se dolazi uskim putevima i kroz mnoštvo prirodnih lepota. Ova turistička atrakcija Nidrija zajedno sa planinskim pejzažima Lefkade, odvešće Vas kroz putovanje u različite epohe istorije i civilizacije.

Jedna poseta u sumrak rtu Lefkatas, kojeg karakterišu ogromne litice svakako će vas oduševiti dok uživate u zalasku sunca. Jednako impresivan zalazak sunca i pogled na Jonsko more je i sa vrha planine Eglovi, a preporučujemo i šetnju kroz klisuru Melisi i učenje tradicionalnih običaja ostrva kao što su bucolik venčanja u mestu Kari ili učenje folklornih igara. U avgustu se održavaju festivali govora i umetnosti zadnjih više od 50 godina, a tokom ovih dana možete čuti narodnu muziku i plesne predstave iz celog sveta, kao i videti pozorišne komade na otvorenom.

U letovalištu Vasiliki možete uživati u surfovanju i Jedrenju

Za ljubitelje sporta, Lefkada nudi mnogo akcije. Na samom jugu ostrva u mestu Vasiliki nalazi se klub za jedrenje. Čitav zaliv Vasiliki i plaža Ai Giannis su idealna mesta za jedrenje na dasci. Takođe, ostali sportovi poput paraglajdinga, planinskog biciklizma, planinarenja i alpinizma će sigurno ispuniti potrebe i najzahtevnijih posetilaca.

Plaže na ostrvu Lefkada

Fantastična priroda, neverovatni pejzaži, miris soli i maslina – ali pre svega zapanjujuća boja mora i besprekorne plaže razlog su da se krene u Odisejev komšiluk. Bez velikog uvoda i priče o tome gde je Lefkada i šta ćete tamo sve hteti da radite, mi smo izdvojili 10 plaža zbog kojih vredi sesti u kola i voziti tih 1000 kilometara.

Plaža Poros Mikros Gialos

Na poslednjem mestu ove prilično prestižne grupe plaža nalazi se dugačka, peščana plaža udaljena oko 30 kilometara južno od Lefkasa. Obala zaliva Rudo na samom prelazu istočne u južnu obalu ostrva sastoji se od finih, sitnih oblutaka, oivičena je tirkiznim plavetnilom.

Plaža Mikros Gialos je odlično organizovana, pa uprkos tome što nema prirodnog hlada, lako ćete naći osveženje u bilo kom od mnogobrojnih kafića i plažnih barova. Ovo je veoma popularna plaža na kojoj provod ne prestaje, pa je idelano mesto i da se dočeka prvo jutarnje kupanje. Ovde možete da provedete ceo dan – ili ceo odmor – a da vam baš ništa ne zafali.

Mikros Gialos je prava, velika turistička destinacija na Lefkadi, što joj je, po mnogim mišljenjima i najveća mana. Ako ste raspoloženi za odbojku na pesku, glasnu muziku i mladalačke teme – ovo je plaža za vas.

Lokacija na mapi

Plaža Vasiliki

Vasiliki prosto mora da se nađe na ovakvoj listi iako je baš ona bila predmet najveće debate. Izuzetno dugačka i šljunkovita plaža daleko je od slika koje predstavljaju Lefkadu, ali je potpuno jedinstvena i ima titulu jedne od najpopularnijih plaža na svetu za ljubitelje surfovanja, jedriličarstva i svih vodenih sportova. Nalazi se na samom jugu ostrva, 37 kilometara jugozapadno od Lefkasa.

vasiliki2

Svima koji se interesuju za ove neobične sportove zaliv Vasiliki odavno je poznat zbog potpuno jedinstvene ruže vetrova. Morali smo da se složimo da Vasiliki nije plaža preterano naklonjena kupačima zbog reltivno stenovite i mestimično visoke obale, stalno zatalasana i sa različitim dnevnim vetrovima, ali je zato bukvalno pravi raj za poklonike windsurfa i srodnih sportova. Vasiliki je plaža sa najvećim izborom sportskih i rekreativnih aktvinosti, taverni i kafića na čitavoj Lefkadi.

vasiliki1

Lokacija na mapi

Plaža Kalamici

Kalamici je jedna od najinteresantnijih plaža kojom se polako prebacujemo na čuvenu zapadnu obalu ostrva. U pitanju su, u stvari tri plaže: Avali, Kavalikefta i Megali Petra. Uski asfaltni put vodiće vas oko tri kilometra od istoimenog sela udaljenog oko 15 kilometara jugozapadno od glavnog grada ostrva.

kalamici1

Kalamitsi je iznenađujuće, gotovo divlje lepa zbog velikih stenovitih formacija koje su u njenom priobalju. Obalu čini krupniji pesak prošaran svetlucavim oblucima zbog čega sunčeve zrake reflektuje i obala. Središnji deo, Kavalikefta, uređena je plaža, pa ne morate mnogo da brinete o suncobranima, ležaljkama ili vodi, a zaisa kristalna providnost vode i lep, prirodan pad obale čini je odličnom plažom za kupače i ronioce na dah – mada ume da bude i dosta velikih talasa.

kalamici2

Najlepši deo plaže je verovatno Megali Petra, koja se prostire sa leve strane Kavalikefte, neuređena je pružiće vam obilje mogućnosti za ostraživanje i skakanje u vodu – dok je Avali pravo mesto ako ste rešili da uteknete od svih i potražite samo svoje parčence raja. Mane? Vetar, veliki talasi, uzak drum, i ponekad iznenađujuće gužve.

kalamici3

Lokacija na mapi

Plaža Agiofili

Na samom jugozapadu ostrva, sa druge strane zaliva Vasiliki, oko 38 kilometara južno od glavnog grada ostrva nalazi se prelepa plaža Agiofili. To je ustvari dugačak sprud krupnijeg peska do koga će vas dovesti 40 stepenika u steni, i uzak makadamski put, bez parkinga igde u blizini – ali ništa od ovoga nije razlog da propustite najčistiju plažu ostrva.

Agiofili1

Ako vas zanima kako izgleda besprekorna plaža okružena visokim liticama, kristalna voda zapanjujuće boje, a niste u baš spremni da savladate kozje staze kojima se prilazi s kopna, do ove plaže voze takasi brodići sa Vasilikija, a možete i trim stazom – ali samo ako ste u formi. Zato je Agiofili bez premca za sve koji vole izolovanost i osećaj privatne plaže i zaklonjenosti. Dugi plićak, nekoliko kafića čine ovu plažu dobrim izborom i za porodice sa decom.

Agiofili2

Lokacija na mapi

Plaža Agios Joanis

Agios Joanis je van svake sumnje najpopularnije turističko mesto, u neposrednoj blizini Lefkasa (glavnog grada ostrva Lefkada). Ova plaža zaista ima sve: lagan prilaz, parking u izobljiu, zlatasti pesak, samragdne i tirkizne nijanse vode i neverovatne, stare veternjače u zaleđu, koje ovu plažu čine potpuno nestvarnom.

agios ioannis1

Agios Joanis plaža je koja dugo godina osvaja prestižnu Plavu zastavicu, koja se dodeljuje ne samo najlepšim, već najčistijim, organizovanim plažama koje uspevaju da očuvaju besprekornu prirodnu okolinu, ali i visoku svest o potrebama i bezbednosti svojih posetilaca.

agios ioannis2

Ova plaža je fenomenalna za kupače i izležavanje na kao tepih mekanom pesku, ali uzbudljivi vetrovi čine je gotovo specijalizovanom za jedriličarstvo i windsurfing. Pored vetrenjača na samoj plaži, ovde se nalazi i prekrasna, majušna Crkva svetog Jovana Antzousisa, zaštitnika ove plaže.

agios ioannis3

Lokacija na mapi

Plaža Pefkulia

Impresivna, široka i dugačka plaža Pefekulia nalazi se svega deset kilometara od Lefkasa, a zbog pristupačnosti i Plave zastavice jedna je od omiljenih destinacija ljubitelja prirodnih lepota – i ne samo zbog toga što je desni kraj ove plaže omiljen kod nudista.

Pefkulia1

Prekrasan beli pesak, školjkice, besprekorno čista voda i odličan izbor plažnih barova gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane ili potražiti osveženje. Idelana za sunčanje, plivanje i relaksiranje, zato što je dovoljno velika da nikada nema preteranih gužvi, a desni, neuređeni deo odlična je destinacija i ako želite da se osunčate bez tragova kupaćih kostima.

Pefkulia2

Lokacija na mapi

Plaža Jalos (Gialos)

Mir, tišina, i potpuna privatnost na jednom kraju, ležaljke i suncobrani na sredini, mali restoran tradicionalne grčke kuhinje i južni deo za ljubitelje nudizma, sa gotovo tri kilometra sitnih oblutaka ovoj plaži osvojili su četvrto mesto na našoj listi.

gialos1

Morali smo da oprostimo dosta loš, makadamski put kojim se do nje prilazi, ali ova prelepa, divlja plaža nije bez razloga omiljeno mesto gde se kupaju meštani. Ova plaža nekim svojim aspektima liči na čuvenu Egremni plažu, a sumrak donosi i sve veće talase.

gialos2

Plaža Jalos ima i zvaničnu nudističku plažu, kao i više “nezvaničnih”.  Ako ste u velikom društvu, ili jednostavno volite da se osamite i uživate u zvuku talasa – nema tog lošeg puta koji bi smeo da vas omete u pohodu na Jalos. Preporuka? Sačekajte zalazak sunca ako želite da vidite sve boje ove plaže.

gialos3

Lokacija na mapi

Plaža Katizma

Ono što će vas obradovati je da je Katizma jedina od plaža na zapadnoj obali do koje možete da stignete autobusom, što je čini veoma popularnom kod mladih ljudi. Suncobrani i ležaljke za iznajmljivanje, tereni za odbojku i druge sportove na pesku obećavaju odličnu zabavu, a razvijena Plava zastavica svedoči o najvišim standardima čistoće i bezbednosti.

katizma1

Mnogi Katizmu smatraju apsolutno najlepšom plažom Lefkade, a nalazi se oko  15  kilometara jugoistočno od glavnog grada ostrva. Veoma široka plažaokružena je idiličnim, zelenim obroncima i može vam pružiti osećaj savršene povučenosti i izolovanosti sa fantastičnim mogućnostima za dobru zabavu. Ova plaža ima i odlične paraglajding klubove, pa možda otkrijete i svoja “krila” na magičnoj Katizmi.

katizma2

Lokacija na mapi

Plaža Milos

Izolovani raj na Lefkadi. Rame uz rame sa Egremnijem, do plaže Milos treba oko dvadesetak minuta šetnje, a nalazi se pored glasovite Katizme. Netaknuta priroda, strme litice sa odsečnim padom ovoj plaži dodaju divlji izgled i zaista odvajaju od većine plaža.

milos1

Impresionira svojom veličinom, veoma finim peskom i neponovljivom bojom vode, koja varira zbog plime i oseke. Velika je mogućnost da ćete ovde zateći malo ljudi u bilo koje doba sezone, te stoga nema nikakve infrastrukture, pa se možete osamiti i iskusuti Joniju na sasvim privatan i jedinstven način. Južni deo namenjen je svima koji uživaju u sasvim golišavom plivanju i sunčanju, a ako vam se baš ne šeta – ni to nije preveliki problem, jer ovamo vozi taksi brodić.

milos2

Lokacija na mapi

Plaža Porto Kaciki

Razlog zbog kojeg se dolazi na Lefkadu ima samo dve reči: Porto Kaciki. U mnogim uspomenama počasno mesto pripada ovoj uzbudljivoj i ničemu sličnoj plaži, koja je u nekoliko navrata proglašavana najlepšom u čitavoj Grčkoj, a po nekim mišljenjima, nalazi se u 10 najlepših plaža sveta.

porto kaciki1

Nalazi se na krajnjem jugozapadu ostrva i ima jedan od najširih, panoramskih pogleda na najduži zalazak sunca na ostrvu. Na ovu plažu među visokim liticama spustiće vas preko stotinu stepenica, zbog čega je i jedna od najfotogeničnijih plaža.

porto kaciki2

Prirodna lepota ove plaže jedan je od najimpresivnijih simbola ostrva, sa strmim liticama koje se uzdižu nad neverovatno plavetnim morem. Na prefinjenom pesku naći ćete suncobrane i ležaljke, ali visoke litice pružaju hladovinu u svako doba dana. Kafići i restoran, kao i parking nalaze se na vrhu stepenica.

porto kaciki3

Lokacija na mapi

Plaža Egremni

Plaža Egremni bila je tragična žrtva zemljotresa koji je pogodio Lefkadu u novembru 2015. godine, ali mi naprosto nismo spremni da tek tako zaboravimo jednu od najlepših plaža sveta. Bila je veliki takmac izuzetno popularnoj Porto Kaciki, i bila bi najozbiljniji kandidat za prvo mesto.

egremni2

Da, ovo je bila plaža do koje ste se spuštali niz 350 stepenica, a nudila je i organizovane delove plaže; krasile su je visoke, bele litice i sitni obluci, neponovljiva, tirkizno-plava voda, mir i tišina na neprometnijim delovima plaže. Koristimo ovu priliku da se oprostimo od jedne od najlepših evropskih plaža i uzmemo ovo kao zdravo upozorenje: nemojte čekati sledeću godinu da posetite Lefkadu.

egremni4

Lokacija na mapi

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lefkada
Rent-A-Car - LefkadaIzleti/Ekskurzije - Lefkada

Gradovi