Destinacije ::

Krit je najveće ostrvo posle Kipra u ovom delu Evrope i peto po veličini u čitavom Mediteranu. Ostrvo je dugačko 250 kilometara, a široko od 20 do 50 kilometara i njegova južna obala izlazi na Libijsko more, a severna obala na Egejsko.

Zahvaljujući izvanrednom geografskom položaju, jer se nalazi na raskršću tri kontinenta, Evrope, Azije i Afrike, ostrvo je oduvek predstavljalo mesto ukrštanja civilizacija sa istoka i zapada. Krit je i kolevka Minojske civilizacije, najstarije civilizacije u Evropi, a na svakom koraku su vidljivi i tragovi bogate istorije, kulture, kao i dragoceni spomenici iz različitih istorijskih perioda. Tu su crkve iz ranog hrišćanskog perioda, kao i riznica fresaka iz 5. i 6. veka, a prema verovanju, na ostrvu se nalazi i pećina u kojoj je rođen Zevs.

Na ovom mestu je pronađen čuveni lavirint u kom je, prema legendi, živeo Minotaur, biće sa glavom bika i telom čoveka. Svake godine su Atinjani morali da mu prinose žrtvu – po 7 mladića i devojaka. Nakon 3 godine, atinski junak Tezej je odlučio da tome stane na put i ubije ovo čudovište. U tome mu je pomogla Arijadna, ćerka kritskog kralja Minosa, došavši na ideju da mu veže klupko konca pomoću kog je uspeo da izađe iz lavirinta, nakon što je savladao Minotaura.

U narednim vremenima Kritom su vladala prvo grčka plamena, zatim Rimljani, Vizantinci, Mlečani, Turci, a u 20. veku dolazi do konačnog pripajanja ostrva ostatku Grčke. Svako vreme je za sobom ostavilo neki trag, pa tako sam glavni grad Iraklion, sa venecijanskom lukom, uskim ulicama i karakterističnom arhitekturom podseća na italijanske primorske gradiće.

Krit je bio glavna trgovačka i tranzitna luka tokom mnogo vekova. Putnici iz svih delova sveta su svraćali i divili se kulturi njenih stanovnika. Mnogi stručnjaci tvrde da su koreni razvoja istorije Evrope započeti baš na Kritu.

Krit se odlikuje sredozemnom i severno-afričkom klimom pa su mu zime blage, kao i leta i sa preko 300 sunčanih dana godišnje predstavlja idealno mesto za odmor. Poznat je po svojoj prirodnoj lepoti i raznolikim predelima.

Ostrvo krasi obala u dužini od 1046km, kao i 155 plaža, od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode. Na ostrvu se nalazi bezbroj netaknutih uvala, rtova, a sa svojom čistom i tirkiznom bojom mora, velikim  brojem reka i čudesnim prirodnim fenomenima, Krit pruža trenutke potpunog uživanja. Ostrvo je poznato po svojoj prirodnoj lepoti i raznolikim predelima. Karakterišu ga spektakularni planinski venci, ispresecani brojnim klisurama i sa puno interesantnih pećina. Unutrašnjost ostrva obiluje visoravnima i plodnim ravnicama, a ostrvo krasi i veliki broj reka, kao i dva slatkovodna jezera.

Ljubaznost i gostoprimljivost je ono što ćete prvo primetiti u susretu sa lokalnim stanovništvom Krita. Ovo je sjajno mesto za sve tipove turista. Zbog same veličine ostrva za svakoga će se pronaći po nešto. Tako će ljubitelji žurki moći da luduju od jutra do sutra, a opet oni željni odmora moći će da pronađu svoj mir na nekoj od bezbroj malih pustih plaža u hladovini palmi i borova.

Najpoznatija mesta za izlaske su Hersonisos i Malia, dok je Iraklion nešto mirniji. Malia je inače poznata po prekrasnim peščanim plažama uz koje se pruža i brojna dodatna zabava, a uz glavni put od mesta do plaže smeštene su brojne diskoteke. U Hersonisosu je većina noćnih klubova i barova na plaži smeštena uz samo more i šetalište, dok se jedan deo nalazi i na glavnom gradskom putu. Ovde ćete sresti mlade iz celog sveta i nije retkost videti i ekipu iz kraja.

Stanovništvo na Kritu je uglavnom skoncentrisano na severnoj strani ostrva gde se nalaze veći gradovi: Iraklion (glavni grad, luka i aerodrom) Hanja, Retimno i Agios Nikolaos. Na južnoj strani nalaze se manja, mahom ribarska mesta. U prošlosti, glavna privredna grana bila je uzgajanje masline i vinove loze, proizvodnja vina, maslinovg ulja i meda. Danas je celokupna privreda okrenuta ka turizmu.

Na Kritu se nalaze bezbrojne plaže, a preporučujemo da obavezno posetite Elafonisi, Balos, Damnone, Preveli, Vai. Pored toga razlog za dolazak na ovo ostrvo svakako su obilasci drevnih gradova – palata, a neizbežan je Arheološki muzej u Iraklionu gde se čuvaju originalna dela i predmeti nađeni širom ostrva. Ljubitelji aktivnog odmora mogu otići na pešačku turu kroz klisuru Samaria, na neku od biciklističkih tura koje se organizuju na ostrvu ili zaroniti u kristalno čiste vode Libijskog mora.

Krit je nadaleko poznat po dobrom vinu i još boljoj i hrani. Upravo zbog toga Krićani spadaju među najdugovečnije narode na svetu! U mnogobrojnim tavernama ljubazni domaćini će Vam ponuditi lokalne specijalitete. Birajte uvek tavernu u kojoj sedi dosta lokalnog stanovništva, to je siguran znak da ste na pravom mestu.

Ostrvo Krit se ponosi time što svake godine ugosti četvrtinu svih turista koji posete Grčku.

Atrakcije i znamenitosti na Kritu:

Knosos – Ovo arheološko nalazište nalazi se 5 km jugistočno od Irakliona. U njemu se nalaze ostaci Minojske civilizacije, jedne od prvih civilizacija;

  Ostrvo Spinalonga – kolonija gubavaca

  Vai – jedino mesto u Evropi gde palme prirodno rastu

  Arheološki muzej u Iraklionu – ovo je jedan od najbogatijih muzeja u Grčkoj. U njemu možete videti eksponate iz neolita pa sve do Rimske imperije.

  Gportis – nekadašnja velika Rimska prestonica.

  Festos – arheološko nalazište, ostaci bogatog grada.

  Zamak Frangocastello – Venecijanski zamak iz 1371. godine, nalazi se nedaleko od Retimna.

  Klanac Samarija – Najduži i kažu najlepši klanac Evrope ukupne dužine 18 km.

  Matala – raj za hipike

Gde se nalazi ostrvo Krit

Smeštaji - Krit
Rent-A-Car - KritIzleti/Ekskurzije - Krit

Gradovi