Destinacije ::

Krf je drugo po veličini ostrvo od sedam većih jonskih ostrva i sasvim sigurno jedno od najlepših u Grčkoj. Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po ćerci Boga Asoposa, koju je Bog mora Posejdon oteo, a u jednoj od mnogobrojnih priča vezanih za bogatu istoriju ostrva kaže se da je Odisej, na kraju svojih lutanja, utočište našao upravo na Krfu.

Ostrvo Krf ima prijatnu mediteransku klimu

Za Krf je karakteristična mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim letima, a priroda Krfa je ono što još više privlači turiste iz celog sveta. Njegova prelepa obala, rajske plaže, peščane uvale i divni cvetni pejzaži, ostavljaju snažan utisak na sve posetioce i čine ovo ostrvo jednim od najlepših u Grčkoj. Na ostrvu postoji preko 600 vrsta divljeg cveća!

Ostrvo Krf je pretežno brdovito i preovladavaju bogate četinarske šume

Krf ima veoma specifičan izdužen oblik, koji podseća na srp ili latinično slovo f. Ostrvo je pretežno brdovito i preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko četiri miliona maslinovih stabala. Zbog svoje bujne vegetacije Krf se naziva i zelenim ostrvom.

Krf ostrvo bogate istorije

Pored svojih prirodnih lepota, Krf ima i bogatu istoriju o čemu svedoče brojni muzeji, raskošne palate u kojima možete upoznati kako istoriju ostrva, tako i razvoj velikih civilizacija, koje su, u različitim istorijskim periodima naseljavale ostrvo. Krf ima i značajnu ulogu u kulturnom i obrazovnom razvoju savremene Grčke, s obzirom da je na ostrvu otvorena prva umetnička škola kao i jedan od prvih univerziteta u zemlji.

Krf je poznat i po kvalitetnoj hrani i piću

Nadaleko čuveni domaći proizvodi sa Krfa su maslinovo ulje, masline, uzo, mandolato – mešavina badema i meda, različite vrste kuvanog mesa, dimljene i suve salame, kobasice i još mnogo toga. Ne zaboravite da probate sve lokalne tradicionalne proizvode koji kombinuju prošlost i sadašnjost.

Još jedna stvar koja je karakteristična za ovo ostrvo je da na njemu raste biljka ”kumkvat” (oblik minijaturne pomorandže) koja se može naći još samo u Japanu i od koje se pravi istoimeni liker koji predstavlja tradicionalni specijalitet Krfa.

Plaže na ostrvu Krf

Ostrvo Krf se sa pravom može pohvaliti izuzetnim plažama. Ovde ćete svakako naći svoju omiljenu plažu. Jugo-zapadna obala Krfa ima velike peščane plaže: Glifada, Jaliskari, Agios Giordis, Agios Stefanos. Oblast Paleokastrice krase manje uvale i šljunkovite plaže.

Na severu, Sidari i Aharavi imaju duge peščane plaže. Istočna obala puna je manjih šljunkovitih plaža u mestima Kasiopi, Nisaki, Barbati, a u mestima Ipsos, Dasia i Guvija su dugačke, peščane plaže i mali, lepo oblikovan šljunak.

Plaže na Krfu su među najlepšim na Mediteranu. Veliki broj njih je označeno plavom zastavicom, što znači izuzetan kvalitet, čistoću vode i pogodne uslove na obali. Od sportova na vodi dostupni su vam surfovanje, vožnja pedalina, skijnje na vodi i druge lude zabavne vožnje. Paraglajding je, takođe, na mnogo mesta veoma popularan. Na većini plaža obično postoji dobar izbor restorana i taverni.

Tamo daleko – Neraskidiva veza srba i krfljana

Neizostavan deo posete Krfu je upoznavanje s mestima vezanim za događaje iz srpske istorije u vreme Prvog svetskog rata. Muzej Srpska kuća otvoren je 1993. kada su krfske vlasti za tu namenu ustupile Srbiji zgradu u centru Krfa, nadomak Spijenade.

Izvanredno bogata postavka muzeja podeljena je hronološki u 11 celina: od povlačenja preko Albanije do svedočanstava sa Vida i iz grada Krf gde je zgrada pozorišta bila sedište vlade i skupštine, do odlaska srpske vojske i prikaza o tome kako su čvrste prijateljske veze stvorene između Krfljana i Srba.

Na ostrvu Vido je Mauzolej s kosturnicom, izgrađen 1939. Na Krfu je prvi spomenik podignut još za vreme boravka srpske vojske, na srpskom groblju u selu Agios Mateos.

Grad Krf (glavni grad ostrva)

Prestonica ostrva je grad Krf koji se u potpunosti razlikuje od drugih grčkih gradova, pre svega zbog jedinstvene arhitekture sa vidljivim uticajem venecijanskog, engleskog i mletačkog stila. On je zaštićen od strane UNESCO poveljom o zaštiti nacionalnih dobara. Stari deo grada Krf je lavirint uskih ulica i malih trgova.

Grad Krf ima i veliki broj noćnih klubova gde svi oni, koji vole ovakav tip zabave, mogu uživati u domaćoj i stranoj muzici i dobrom provodu. I u drugim mestima na ostrvu možete se lepo zabaviti, a najpoznatije mesto za provod se nalazi na samom jugu.

Za noćni život na ostrvu je zadužen južni gradić Kavos

To je letovalište Kavos koje je manje poznato po plažama, a mnogo više po noćnom životu. Ovde sve vrvi od klubova i kafica i kaže se da u Kavosu život počinje tek kada padne mrak. Kavos najviše opsedaju Englezi, ali ima gostoju i iz drugih evrpskih i svtskih gradova.

Na Krfu se nalazi ogroman akva park

Takođe, na Krfu preporučujemo da posetite i jedan od najvećih akva-parkova u Evropi, površine oko 75.000 m² koji se nalazi na 9 km od grada Krfa. Svojim sadržajima sa 36 tobogana ovaj zabavni centar zadovoljava sve ukuse posetilaca, gde podjednako uživaju odrasli i deca. Studenti koji dolaze na Krf neka obavezno ponesu neku karticu pošto postoje popusti za gotove sve ulaznice.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Krf
Rent-A-Car - KrfIzleti/Ekskurzije - Krf

Gradovi