Destinacije ::

Poluostrvo Kasandra je najpopularnije u regionu Halkidikija. Veoma je blizu Soluna (oko 70km) i važi za najatraktivniju turističku destinaciju severne Grčke. Prema grčkoj mitologiji na ‘’prvom prstu’’ Kasandri, živeli su džinovi. Ime je poluostrvo dobilo po antičkom kralju Makedinije Kasandrosu.

Kasandra ima kulturno nasleđe iz starogrčke i vizantijske ere. Dugačko je više od 50 kilometara a široko oko 10 km. Uzvišenja na Kasandri ne prelaze 400 metara i središnji deo poluostrva je pokriven vinogradima i maslinjacima. Skoro svaki grad, pa i manje mesto odiše duhom antičke istorije i mitologije što uz lepote i draži koje pružaju divne plaže i zelena priroda, čini da budu zadovoljeni ukusi i najprobirljivijih gostiju.

Ponos i dika Kasandre su prelepe plaže. Tako ćete ovde moći da pronađete širok spektar različitih plaža od onih sa mekim peskom, pa sve do šljunkovitih plaža. Naravno tu su nezaobilazni borovi koji u kombinaciji sa morem stvaraju prepoznatljivu idiličnu sliku. Šuma od borova i jela doseže čak do obala mora i oni prave pripodnu senku i pružaju zaštitu od sunca u vrućim letnjim danima.

Na Kasandri se može pronaći dobro organizovane zabavne aktivnosti, luksuzne hotele, sobe, studije, apartmane za iznamljivanje, kao i kućice za kampovanje. Na plažama se nalaze svi potrebni rekviziti i objekti koji služe za igranje velikog broja sportova na vodi i plaži.

Na drugoj strani, Kasandra objedinjuje drevnu istoriju sa modernim turizmom. Naročito interesovanje zaljubljenika u arheologiju izaziva kanal Potidea koji spaja dva zaliva: Temaikos i Toroni. Na svega nekoliko kilometara udaljenosti od Nea Kalikratie, prilikom iskopavanja pronađen je jedinstveni srebrni kovčeg koji se danas nalazi u arheološkom muzeju u Solunu. Ovaj sarkofag sa isklesanim figurama je dokaz koji spaja Stari i Novi Zavet. Ova oblast se povezuje i sa imenom Ammon Zeusa. Za posetioce je takođe veoma interesantno i svetilište Dionysos i Nymphs, petralonska pećina, malene Vizantijske crkve, i još mnogo toga.

Takođe, svakako obiđite prirodni rezervat Mavrobara, koji je u stvari mala mocvara u sred guste bujne šume. Ovo mesto je poznato po crvenouhim  kornjačama i žabama. Uživanju doprinose ne samo kornjače među kojima i tri retke vrste evropskih vodenih kornjača, vec vožnja ili šetnja po ovom rezervatu.

Prirodni topli izvori i banja Lutra su sjajna mesta za opuštanje gde ćete lako ugodite sebi. Ova obnovljena savremena banja se nalazi na jugozapadnoj strani Kasandre, u mestu Agia Paraskevi. Odličan kvalitet lekovite vode koja izvire iz dubine zemlje i sastoji se od sumpora i morske vode ima terapeutska svojstva. Svake godine mnogi ljudi koriste ovu banju kao vid alternativnog lečenja za kožna oboljenja i druge probleme.

Najpopularnija letovališta su: Nea Kalikratia, Hanioti, Pefkofori, Polihrono, Kalitea, Paliuri, Afitos, Nea Potieda, Poseidi i u svakom od ovih letovališta Kasandre na raspolaganju imate veliki broj tradicionalnih grčkih taverni, diskoteka, barova i mnogo drugih vidova zabave.

Letovalište Nea Potidea je smešteno na samom kanalu Potidea koji odvaja Kasandru od kopnene Grčke. Nalazi se 6 km od gradića Nea Moudania, 33 km od Poligirosa, i 66 km od Soluna. Mesto ima oko 1,000 stanovnika, svoju plažu i brojne pabove, tako da privlači mlađe turiste. Atrakcije su crkva iz 16. veka, kao i ostaci tvrđave u kojoj su se grčki pobunjenici zabarikadirali 1821.

Afitos je po mnogima jedno od najlepših sela na Halkidikiju. Danas ima nekoliko većih turističkih kompleksa, ali je i dalje uspelo da sačuva tradicionalan izgled sa starim kamenim kućama. Selo je odlično pozicionirano, sa fascinantnim pogledom duž zaliv Toroni, između Kasandre i Sitonije.

Kalithea, je smeštena 95 km od Soluna, najveće je turističko mesto na Kasandri, sa najboljim noćnim životom. Ima više luksuznih hotelskih kompleksa, nekoliko velikih noćnih klubova, i najviše privlači one kojima je aktivan noćni život sastavni deo odmora. Plaže su velike, peščane, i čiste, a u špicu sezone je gužva, pogotovo oko barova smeštenih na samoj plaži koji puštaju glasnu muziku.

Polihrono, Hanioti i Pefkohori su najpoznatija letovališta Kasandre i vezuje ih jedna plaža, nagrađena plavom zastavom.  Kombinacija zelenila, miris borovine i tirkizno plava boja Egejskog mora, doprineće da vaš odmor bude ovde kao iz snova.

Pefkohoriju postoji i prelepa crkva, stari trg, uzane uličice sa rascvetalim limunovim stablima, osvetljeno šetalište pored mora, koje će već sa prvim večernim satima potpuno promeniti izgled. Tada postaje centar svih zbivanja, a tome doprinose i brojne taverne, riblji restorani, picerije i barovi. U Haniotiju noćni život je takođe, intenzivan i pun iznenađenja. U samom centru letovališta naći ćete sve vrste prodavnica kao što su mini-market, pekara, mesara, restorani, picerije. Polihrono je mesto savršeno za noćne šetnje kraj mora, a obavezno svratite i u neki od kafića na grčku muziku i čuveno vino redzinu,ili u neki od mnogobrojnih restorana na ukusne morske specijalitete.

Paliouri je seoce maltene na samom špicu Kasandre. Najpoznatija je velika plaža Chrousi, a ako hoćete da izbegnete gužvu, potražite male skrivene uvale oko samog sela.

Prvo što svaki posetilac primeti u Fourki, ovom jednom šarmantnom letovalištu na zapadnoj obali Kasandre, je lepa i veoma dugačka peščana plaža koja nosi ime Skala Fourka. Ovo mesto je takođe, poznatom po dobrom noćnom provodu, sa klubovima i glasnom muzikom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kasandra
Rent-A-Car - KasandraIzleti/Ekskurzije - Kasandra

Gradovi