Destinacije ::

Evija, još poznata i kao Eubeja, drugo je po veličini ostrvo u Grčkoj, posle Krita. Razdvojeno je od grčkog kopna Eubejskim zalivom, a prostire se uz obalu Beotije i Atike, od severnih Sporada, sve do ostrva Andros na jugu. Evija je povezana sa kopnenim delom Grčke preko mosta na kome se pored auto saobraćaja odvija i železnički. Veruje se da je nekada ostrvo bilo sastavni deo glavnog kopna, a da je do razdvajanja došlo usled zemljotresa.

Ostrvo Evija je idealno za ljubitelje prirode.  Na ostrvu se nalazi veliki broj turističkih centara, kao i nekoliko manjih i mirnijih mesta sa bogatom antičkom istorijom. Evija se odlikuje zapanjujućim pejzažima, bujnom vegetacijom, širokom paletom boja i mirisa i predelima od kojih zastaje dah. Severni deo ostrva je posebno lep, gde dominiraju planinski predeli, sa gustim šumama, a poseban utisak ostavlja mirno, plavo more. Evija je zaista, na neverovatan način objedinila sve čari Mediterana u koje ćete se zaljubiti pri prvom susretu.

Ostrvo, zahvaljujući svom povoljnom položaju i prirodnom bogatstvu spada među najrazvijenije oblasti u Grčkoj, a karakteriše ga i slavna istorija i pečat koji su, kroz različite istorijske periode, ostavljale velike civilizacije – Antički Grci, Rimljani, Vizantinci, Turci.. Halkida je glavni grad ostrva i nalazi se na centralnoj poziciji. U njegovoj blizini je i most koji povezuje Eviju sa kopnom Grčke.

Evija je nadaleko čuvena i kao ostrvo zmajeva. Legenda kaže da su zmajevi naseljavali planine južne Evije hiljadama godina, a kao podsećanje ostale su čuvene građevine koje fasciniraju naučni svet do danas. Mišljenja i sugestije o njihovom postanku variraju, pa se tokom godina razvio veliki broj teorija. Jedna od najpriznatijih je da su ”Kuće zmajeva” na ostrvu Evija u stvari građevine iz kasnog neolita i da su one religiozna mesta Driopa, prvih naseljenika ostrva, o kojima nema nikakvih drugih materijalnih tragova.

Zbog toga ”Kuće zmajeva” mnogi porede sa Stounhendžom, kao misteriozne građevine čije se poreklo izgubilo u vremenu. Danas ih je ostalo 25.

Obavezno obiđite ostrvo automobilom, jer ima puno prekrasnih seoca i interesantnih mesta koja vredi videti. Naravno tu su i lepe plaže, a u zavisnosti u kom delu ostrva odsedate možete uživati ili u miru i tišini ili u ludom noćnom životu. Pored istraživanja ovog prelepog ostrva, takođe možete uživati i u vodenim sportovima u Halkidi, Nea Stiri i u okolini Kimija. Možete se voziti, penjati uz planine i uživati u spa centrima i banjama. Ljudi koji žive na Eviji uglavnom se bave ribarstvom i turizmom. Zbog toga ćete u svakoj prilici osetiti njihovo gostoprimstvo.

Većina plaža na Eviji je šljunkovita, pri čemu je severna i severoistočna obala često vetrovita. Dobar deo plaža nije organizovan i na njima nema puno turista, jer je celo ostrvo tek na početku razvoja masovnog turizma. Evo preporuka od nekoliko plaža koje se uglavnom nalaze u severnom delu ostvra (turistički bolje razvijenom):

Kanatadika je peščano-šljunkovita plaža sa kamenjem u plićaku pored grada Istiee.

Limnionas je plaža sa mešavinom šljunka i tamno braon peska sa naglim ulazom u dubinu. Nalazi se na istoku ostrva, a na plaži se nalaze dve taverne.

Rovies je šljunkovita plaža sa severozapadu ostrva kod istoimenog naselja. Deo plaže koriste nudisti. Osim ove plaže, u okolini se nalaze i plaže Iraklis Eleonas, Kamini i Taksiarhis.

Ahladi je peščano-šljunkovita plaža sa više barova i taverni.

Vlahias je plaža sa krupno zrnastim peskom i sitnijim šljunkom, a u plićaku je krupniji šljunak. Uz plažu je nekoliko restorana i barova, a tu je smešten i jedan kamp.

Pili je peščano-šljunkovita plaža sa naglim ulazom u dubinu. U okolini plaže su dve taverne.

Sveti Nikola je pretežno peščana plaža izvan Edipsosa na putu za Jaltru. Na plaži je nekoliko kafića.

Smeštaji - Evija
Rent-A-Car - EvijaIzleti/Ekskurzije - Evija

Gradovi