Destinacije ::

Centralna Grčka tradicionlano je poznata i pod imenom: Rumelija. Ovo ime zapravo potiče iz turskog jezika, i reč “rumeli” znači “zemlja Ruma”, odnosno Rimljana, i prvobitno je označavala čitave oblasti od Osmanlijskom dominacijom u Evropi. Današnje ime duguje svojoj poziciji naspram Peloponeza.

Ova, inače najnaseljenija oblast Grčke, nalazi se severno od Peloponeza, a južno od Tesalije i Epria, sa Egejskim morem kao granicom na istoku, Jonskim morem na zapadu i Korintskim zalivom na jugu.

Jezero Moronos

Reljefom čitave Centralne Grčke dominiraju visoravni i planine, i vrhovi koji lako prelaze 2.000 metara, a dom je i najvećih jezera, od kojih je najvažnije Moronos, koje vodom snabdeva Ftiotiju, Beotiju, ali i Atinu na jugu.

Oblast centralne Grčke je bogata rečnim tokovima

Oblast obiluje i rečnim tokovima, pa ovoj regiji svojim vodama život daruju Ahelos, Etolija-arkana, Sperheios, Evenus i Morons. Regija obuhvata nekoliko manjih oblasti, Evritaniju, Fokidu, Beotiju i Ftiotiju, ali se malo današnjiih putnika zaista muči da popamti ova komplikovana imena, dok se prepušta neponovljivim prizorima, i sasvim iznenađujućim iskustvima čitave regije bremenite istorijom, mitologijom i kulturom.

Oblast Beotija

Beotija obuhvata prostor između Korintskog zaliva na jugozapadu i Evripijevog morskog prolaza na severoistoku, i ka jugu se produžava u poluostrvo Atiku, i svojim reljefom je prava planinska lepotica. Iz davne prošlosti, ova regija poznata nam je jer se u njoj nalazi čuveni antički grad Teba.

Smešten u južnom delu Beotijske ravnice, ovaj grad igrao je važnu ulogu u grčkoj mitologiji, jer u njoj stoluje Edip, kroz nju prolazi sam Dionis, i Teba je poprište velikih sukoba opisanih u velikim tragedijama.

Istorijski grad Teba

Istorijski, Teba je bila najveći grad ove oblasti i najveći politički takmac Atine, pa se prilikom Kserksovog pohoda svrstala na stranu Persijanaca, a tebanska vojna sila, je okončala i dugogodišnju dominaciju Sparte u bici kod Leuktre, 371. godine pre nove ere.

Danas je Teba moderan grad u kome možete posetiti Arheološki muzej, ostatke citadele iz bronzanog doba, kao i mnogobrojna nalazišta, i razbacane drevne ostatke slavne, antičke Tebe, i pravi je raj za sve poklonike istorije, mitologije i romantičnih ruševina.

Grad Livadeja – Današnji centar oblasti Beotija

Današnji centar ove regije je Livadeja, udaljena oko 90 kilometara od glavnog grada Grčke – Atine. Predivnu panoramu Livadeje čini i veličanstvena planina Parnas, koja umnogome određuje i prijatnu, zdravu klimu ovog mesta. A, kada se nađete u podnožju Parnasa, možete se uputiti pravo ka jednom od najznačajnijih mesta antičkog sveta: proročištu u Delfima.

Čuveno proročište u Delfima

Drevno svetilište podignuto je na terasama u podnožju moćnog Parnasa, koje nadvisuju kamenite litice, koje izgledaju kao da su spremne da se svakog trenutka prevrnu u klisuru Plistosa. Još od iskopavanja sredinom XIX veka koja su svetu otkrila ovo drevno mesto, Delfi su, bez premca, najpopularnija tusristička destinacija u Centralnoj Grčkoj.

Apolonov hram u Delfima

Poseta ovom svetilištu počinje dugim usponom strmim stenama, koja nagrađuje lepotom promenljivog horizonta i monumentalnošću spomenika. Osnovna građevina je svetilište posvećeno Apolonu.

Mnogi ostaci koje možete videti danas datiraju iz rimskog doba, ali jednako toliko spomenika, uključujući stadion i sam hram, dosta su stariji. Apolon je bog sunca u antičkoj mitologiji, ali je vidovitost smatrana njegovim darom, i verovalo se da bog lično govori kroz svoje propovednike. Samo proročište nalazilo se ispod poda hrama, u posebnoj odaji gde se otvara grotlo zemlje, iz koga su izvirali dimovi, koji su služili kao inspiracija proročicama koje su sedele nad njom.

Najčuvenije proročanstvo iz Delfija

Najčuvenije proročanstvo ovde izrečeno je ono da će kralj Edip ubiti svoga oca i oženiti se svojom majkom. U Delfijskom muzeju možete videti fascinantnu zbirku, u kojoj bronzani ratnik na kočijama sa očima od oniksa zauzima centralno mesto.

U antičkoj Grčkoj, Delfi su smatrani pupkom sveta, a tu se nalazi i planina čije ime je inspirisalo generacije impresionističkih slikara i modernističkih pesnika: Parnas. U poeziji i umetnosti sačuvano kao mesto kome čak ni bogovi ne mogu da odole, i koje je okupljalo velike umetnike i filozofe antičkog sveta, ova zelena gora kao da dolazi pravo sa slika. Sa ove planine pruža se veličanstven pogled na prostrane maslinjake koji krase okolinu.

Na planini Parnas se nalazi najveće skijalište u Grčkoj

Parnas je inače deo dugačkog masiva koji se proteže od Korintskog zaliva, preko Fokide i Beotije, a njen najviši vrh uzdiže se do 2.457 metara. Danas Parnas krije i najveći skijaški centar u Grčkoj, sa skijalištima Kelaria i Fterolaka, pa ima razloga da posetite Grčku i zimi i vidite je prekrivenu snegom, koji je veoma retka slika, za razliku naravno, od peščanih plaža i tirkiznog mora.

Manastir Osios Lukas

Nešto manje od 40 kilometara od grada Delfi nalazi se manastir Osios Lukas. Ovaj pravoslavni manastir osnovao je Sveti Luka Jeladski, a najpozantiji je po velelepnim vizantijskim mozaicima koji ga krase, od kojih najraniji datiraju iz XI veka.

Luka Jeladski, monah i pustinjak, živeo je na obroncima gore Helikon sredinom VIII veka, i bio je toliko posvećen da se oko njega formirala monaška zajednica, te je počela izgradnja prve crkve posvećene Svetoj Varvari.

Manastir je u toku svog dugog postojanja rušen i obnavljan, da bi u XIII veku bio i sedište Templara, a deo starog ugleda povratio je kao jedno od najtvrđih uporišta grčke nacionalne borbe protiv Turaka, da bi, u znak odmazde, bio sasvim razoren. Obnova je počela nakon Drugog svetskog rata, a UNESKO ga svojom poveljom štiti od 1990. godine.

Manastir Osios Lukas jedan je od tri najveća arhitektonska dela monumentalne vizantijske umetnosti, i njegove zidine kriju mnogobrojna dela velike umetničke vrednost, a prirodne lepote u kojima manastir uživa doprinose utisku mesta spokoja, produhovljenosti i lepote.

Oblast Fokida

Prošavši veličanstveno svetilište u Delfima, amfiteatar, stadion i muzej, nalazimo se u Fokidi, koja je smeštena na periferiji Centralne Grčke. Fokis, kako ga meštani zovu, na jugu izlazi na čuveni Korintski zaliv, i spada u izrazito brdovit predeo, kao i njegova susetkinja Beotija.

U severnom delu oštra planinska klima, ka jugu otvorenija prostranstva ka moru i daleko umerenija, toplija i vlažnija sredozemna klima, glavne su odlike ove regije. Kao i čitava Rumelija, naseljena je još od antičkog doba, ali je, zbog blizine Atine i Sparte, uvek bila u senci jačih i moćnijih suseda.

Prelep gradić Ita

Ukoliko ste se uželeli mora, možete se spustiti do obližnje Itee, na severnoj obali Korinskog zaliva i uživati u njenim plažama, srednjevekovnoj tvrđavi i spoju antičkog i modernog, koji ovu luku čini dosta popularnom letnjom destinacijom.

Grad Amfisa

Najveći grad u ovoj oblasti je antička Amfisa, u dolini koju okružuju Parnas i Giona. Gradsko naselje se razvilo tokom VIII veka, kada iz istorijskog mraka izranjaju i drugi obližnji gradovi poput Korinta, a verovatno je Amfisa najpoznatija kao jedan od najvećih saveznika Sparte u Peloponeskim ratovima.

Tokom burne istorije, ovuda su prolazili drevni Makedonci sa Filipom II i Aleksandrom, Rimljani, Bugari, Sloveni, Skiti, i na kraju, Osmanlije. Amfisa je značajno mesto i u modernoj istoriji Grčke, jer je upravo ovde podignut ustanak protiv Turaka – 1821. godine.

Oblast Ftiotija – Dom najvećeg junaka Ilijade – Ahila

Severno od Fokide nalazi se Ftiotija, na čijim se istočnim granicama proteže Malijački zaliv, a dom je najvećeg junaka Ilijade – Ahila. Ova brdovita regija je i i poprište jedne od najslavnijih bitaka, ne samo antičke istorije: Termopila.

Termopilski klanac

Ovo polje svoje ime duguje toplim izvorima termalne vode, i posetiocima danas ipak, ne nudi isti prizor uskog klanca između planina i uzburkanih voda zaliva. Za ovo je “kriva” jedinstvena pojava zaliva koji se postepeno smanjuje, pa umesto malog kopnenog prolaza, danas je ovde veliko polje.

Bitka, koja se odigrala u toku Grčko-Persijskih ratova, vodila se na litici širokoj svega 14 metara, i uprkos porazu 300 hrabrih Spartanaca, ostala je sinonim hrabrosti u delima zapadnih istoričara, i simbol šačice koja se herojski brani od brojno nadmoćnijeg neprijatelja.

Istorijska zanimljivost je i da se skoro 150 godina kasnije, na istom ovom mestu, dogodila daleko manje poznata bitka koja je imala potpuno isti scenario: šačica elitnih persijskih vojnika, ovde je zadržala vojsku velikog Aleksandra Makedonskog gotovo mesec dana. Na samom mestu bitke podignuti su mnogobrojni spomenici koji veličaju spartanskog kralja Leonidu, a najpoznatiji je svakako spomenik sa Simonidinim epigramom: “O, stranče, javi Spartancima, da ovde ležimo pokorni njihovim zakonima”.

Ova bitka je jedna od ikona antičkog sveta, i inspirisala je nebrojene pesme, citate, romane, filmove, serije i video igre, a nakon ove bitke, spartanska kultura postala je i predmet obožavanja i oponašanja kod mnogih zapadnih vladara i naroda.

Banja Kamena Vourla

U blizini ovog istorijskog bojnog polja danas se nalazi i jedno od mesta sa veoma dugom turističkom tradicijom – Kamena Vourla. Smestila se na južnoj obali Malajačkog zaliva, i počela je da se razvija kao banja nešto nakon Prvog svetskog rata, kada je zaključeno da su “topla vrata”, izvori tople vode izuzetno pogodni za zdravlje ljudi.

Gradić Stilida (nekada Falara)

Na severnoj obali ovog zaliva nalazi se drevna Stilida, u podnožju planine Otris. Stilida je poznata i po svom drevnom imenu – Falara, i krije mnoge antičke građevine i artefakte, kao što je antički zid u blizini crkve Agia Ekaterini, stare nekropole, i čuvene mozaike, pa ljubitelji kulturne istorije i poklonici mitologije ni ovde neće biti ostavljeni na cedilu.

Grad Lamija

Grad Lamija već u svom imenu krije drevnost i čuva svoje mitološko poreklo. Drevna figura Lamije bila je Posejdonova kći i prelepa kraljica Tračana, i još jedna od Zevskovih ljubavnica koje su izluđivale ljubomornu Heru, koja je u nastupu besa pobila njenu decu i pretvorila je u čudovište koje progoni i jede decu drugih.

Ova mitska kraljica opevana je u mnogim delima, a Džon Kits je opisuje kao ženu sa zmijskim repom, dok je srednjovekovni izvori prikazuju kao zver sa ljudskim licem. Arheološka nalazišta ovde potvrđuju ljudske naseobine najkasnije u bronzanom dobu, dakle tri milenijuma pre nove ere.

Svojim strateški važnim mestom, grad je igrao značajnu političku ulogu, kontrolišući usko Termopilski klanac, i zajedno sa njim prolaz ka ostatku Balkana i Evrope. Drevni grad deli sudbinu antičke Grčke, gubeći nezavisnost, i braneći se, sve do rimskih osvajanja u II veku pre nove ere, ali se posle rušenja grada 190. godine malo zna.

Iz mraka srednjeg veka pojavljuje se pod drugim imenima – Zetounion ili Girton, da bi nakon Četvrtog Krstaškog rata ime ovof grada bilo El Cito. Grad koji je promenio mnoge vlasti i imena, ostao je na istom mestu tokom svoje duge i tegobne istorije, a u doprinos ovome govori i utvrđeni Akropolj grada, koji je danas i njegov simbol.

Savremeni grad, Lamija ima široko razvijenu turističku ponudu i nudi obilje aktivnosti za sve koji su u potrazi za Grčkom koja nije spaljena vrelim suncem i obeležena peskom i tirkiznom bojom vode. Sam geografski položaj donosi značajno svežiju klimu nego što je to slučaj u ostatku Grčke, i okrenutost stazama koje vode u kopno, obilsacima gotovo bezbrojnih manastira u centralnom delu Grčke, obilazak njenih jezera i raftinge na rekama.

Oblast Evrtianija

Na istok se proteže spektakularna Evrtianija, regija sa jedinstvenim okruženjem i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, koja čini jedan od najčistijih ekostistema na čitavom svetu. Zdrava klima, pošumljeni obronci planina, i mnogobrojne reke zaista daju utisak raja na zemlji, pa je poznata i kao grčka “Švajcarska”.

Karpenisi – Glavni grad oblasti Evrtianija

Karpenisi je glavni grad i nalazi se u podnožju planine Timfristos, a kroz njegovu dolinu protiče reka Karpenisiotis. Arhitektura samog grada je ono što je najupečatljivije svim posetiocima, sa primerima divnog ručno obrađenog kamena, obnovljenim fasadama kuća, vizantijskim crkvama, mnogobrojnim muzejima i mostovima.

Lokalna kuhinja u kombinaciji sa burnim noćnim životom, i popularni ski centar čine Karpenisi odličnom destinacijom za sve koji u Grčku dolaze i zimi. Ako vas put navede ovuda, moći ćete da se popnete do fantastičnih, autentičnih planinskih sela, obiđete mnogobrojne antičke spomenike, ali i mesta važna za modernu istoriju Grčke, i iskoristite jedan od najlepših rečnih slivova u Grčkoj i uživate u mostovima, vodopadima i netaknutoj prirodi ovog parka koji je pod zaštitom UNESCO povelje od 1991. godine.

Oblasti Etolija i Akarnanija

Etolija i Akarnanija sada čine jednu veliku regiju Rumelije i njen najzapadniji deo. Glavni grad je Misolongi zbog svog istorijskog i kulturnog značaja, ali je najveći i ekonomski najsnažniji grad ipak Agrinio.

Oblast je povezana sa Peloponezom mostom Rio-Antirio, pa odavde lako možete stići i do drugih delova Grčke. Regija je spoj krajnih suprotnosti reljefa: sa morem na zapadu i visokim planinama na istoku, ističe lepotu obale i otvara prizore neobične lepote. Takođe, zapadna i južna granica ove regije okrenute ka Jonskom moru, pa je ona mostovima povezana i sa Lefkadom, Pervezom i Ahajom.

Luka Misolongi

Sama obala je veoma duga i razuđena, pa ovde postoji i veliki broj majušnih ostrva. Misolongi leži na severnoj obali Patraskog zaliva, i posle samog Patrasa najvažnija je luka u ovom velikom zalivu. Prvi put se spominje u spisima Mlečana Parute, u opisu bitke kod Lepanta.

Danas se smatra da ime grada potiče iz italijanskog jezika i znači “u sredini jezera”. Ovaj naziv je možda inspirsiala i veoma zanimljiva delta reke Ahelos koja je danas i zaštićeni prirodni rezervat.

Grad Pleurona – Simbol grčke borbe za nezavisnost

U okolini ove luke postoje ostaci daleko starijeg grada, Pleurona, gde se možete upustiti u razgledanje drevnih ostataka grada koji se pomerio ka moru. Samo naselje nastaje sredinom XVIII veka, a njegov značaj raste tokom Grčkog ustanka, kao jedno od glavnih uporišta. Jedan od interesantnih podataka je da je baš u ovom gradu 1824. godine poginuo i veliki romantičarski pesnik, i velika figura svetske umtenosti uopšte, Lord Bajron.

Na mestu njegove pogibije podignut je spomenik i kentoaf sa njegovim srcem. Grad je potpuno uništen tokom borbe za nezavisnost, i zbog ovoga imao retku ”privilegiju” da se razvija prema unapred predviđenim planovima. Danas je simbol grčke borbe za nezavisnost i svake godine je dom raznim svečanostima koje se ovim povodom održavaju.

Agrinion – Najveći grad centralne Grčke

Samo 30-ak kilometara ka unutrašnjosti Grčke nalazi se i najveći grad ove oblasti. Agrinion je veliki grad i veliki centar, i kroz njega prolazi put koji spaja Epir sa Atinom i Peloponezom, u dolini koju preseca Ahelos, okružen visokim planinama. Po predanju, svoje ime duguje kralju Agriosu, sinu daleko poznatije mitološke ličnosti, Tezeja, što potvrđuje njegovo drevno poreklo i dugu, neprekinutu istoriju, a činjenica da prvo svedočanstvo o njemu dolazi kao izveštaj o razaranju grada 314. godine dovoljno govori o njegovom trajanju.

Još krajem XIX veka grad postaje poznat po industriji duvana i divnim maslinama i njenim proizvodima. Razvijena privreda doprinosi i razvoju ugostiteljstva i turizma, pa Agrinion postaje sve zanimljiviji i turistima koji ga sve više posećuju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Centralna Grčka
Rent-A-Car - Centralna GrčkaIzleti/Ekskurzije - Centralna Grčka

Gradovi