Destinacije :: Ostrvo Egina ::

Vagia ili Vaija, kako bi meštani izgovorili ovo ime, kome više ni najstariji stanovnici ne zaju poreklo, maleno je mesto locirano na samom severoistočnom delu Egine, centralnog i najpopularnijeg saronskog ostrva. O prvoj misteriji Vagie, njenom imenu, može se uvažiti jedino romantična pretpostavka da su čitav ovaj kraj smatrali očaravajućim, magičnim, te da je ima Vagia u stvari skraćeni oblik od Mageia (Magija).

Brdoviti krajolik prekriven je raštrkanim borovim šumarcima, a u samom srcu Vagie nalazi se malena luka kao sa razglednica, sa brodićima koji se spokojno ljuljuškaju na talasima. Levo od marine pruža se duga, peščana plaža koja ima svoju lepu, nešto manju parnjakinju na drugoj strani. Ove dve bele, plitke plaže povezuje lepo šetalište koje će vas provesti pored mora, a gde vas od početka maja do kraja septembra očekuju i dve taverne koje će vam ponuditi ležaljke, suncobrane, kafe, koktele i odličnu hranu.

Vagia je bila naseljena još u antičkom periodu

Arheološka istraživanja pokazala su da je ovaj mali ćošak ostrva bio naseljen još tokom antičkog perioda, a Hram Afaje, verovatno najvažniji antički spomenik na Egini nalazi se svega pola sata šetnje od Vagie. Inače, ovo mesto nema pravi centar, pa je plato ispred male crkvice posvećene Svetoj Patki pravo mesto okupljanja i druženja meštana.

Kratka istorija Vagije

Ovo nekada veoma siromašno selo sa svega 10-ak kuća živelo je od zemljoradnje i ribarstva, a brojna deca išla su bosonoga čak do Souvale u školu. Ove najstarije porodične kuće i dalje su lako prepoznatiljive, a veliki broj njih je rekonstruisan kako bi se očuvao tradicioalni duh i karakter Egine.

Uskoro nakon Drugog svetskog rata izuzetno dobar položaj ovog sela privukao je brojne Atinjane, koji su videli ovo, kao i druga saronska ostrva kao pravo bekstvo u prirodu nadomak prestonice. I zaista, put trajekotm od luke Pirej traje svega sat vremena, daleko kraće nego put do Parosa, Naksosa ili drugih popularnih ostrva Egejskog mora.

Vagia je ostalo jedno od najautentičnijih mesta ostrva Egine

Uprokos pravom mondenskom razvoju Egine, poznate po predivnim plažama, ribljim specijalitetima i pistaćima, Vagia ostaje jedno od najautentičnijih mesta, sa svega dva hotela, nekoliko taverni koje mahom rade samo tokom letnjih meseci.

Crkva Svete Petke

Relativno skoro, pre nekoliko godina Crkva Svete Petke doživela je pravu renesansu, kada je sa njenih fasada obijen gips, ispod koga su se pomolio bledi kamen od koga je sagrađena donoseći joj prirodnu, staru lepotu. Ova crkva smatra i se pravim simbolom i važnim putokazom Vagie, jer se nalazi na samoj raskrsnici dva puta, od kojih jedan vodi ka glavnoj plaži, a drugi ka Tourlosu, zatvorenoj vojnoj bazi.

Tourlos – Misteriozna nemačka baza tokom II svetskog rata

Kao i svako mesto kome je zabranjen pristup, i Tourlos je izvor mnogih tajnovitih, misterioznih i zastrašujućih priča, jer je bio nemačka baza tokom II svetskog rata, te navodno pravi lavirint minskog polja u kome se krije i koncentracioni logor, koji je kasnije, tokom grčkog građanskog rata (1946-1949. godine) korišćen kao ozloglašeni zatvor i tamnica za partizane i komuniste.

Ukoliko vas zanimaju vojne tajne i misterije, stari meštani ovog sela ispričaće vam brojne priče od kojih neke zvuče taman dovoljno neverovatno da bi mogle biti istina. Ranijih godina radoznalci bi preplivavali granice ovog zabranjenog područja, i odlazili na maleno ostrvce Nisida, ali je nekoliko velikih vila u potpunosti zatvorilo i preprečilo ovaj pristup.

Vagia je upečatljiva i po još jednoj ekstremnoj karakteristici: ovde nema izvora slatke, pijaće vode. Stanovništvo se snabdeva vodom sa velike cisterne koja se puni čak u Atini, a voda u slavinama hotela, vila i apartmana nije pogodna za piće.

Mana Vagije je svakako malobrojnost prodavnica

Ovo uistinu očaravajuće mesto neće vam pružiti obilje sadržaja, bučnih barova i kafića ili ludih žurki, ali zato hoće fenomenalnu, relaksiranu i opuštenu plažu, fin, beo pesak na obali i u vodi, sa nekim stenovitim delovima za istraživače ili ljubitelje ronjenja. Mana mogu biti i retke prodavnice, pa iznajmljivanje kola izgleda kao odlična ideja za sve koji žele nešto aktivniji odmor ili obilazak više plaža i lepih gradića Egine.

Čak i ukoliko ste više raspoloženi za šetnju ili volite vožnje biciklom, odavde lako možete posetiti Souvalu, Agia Marinu, pa čak i 10 kilometara udaljen grad Eginu, kao i sve plaže severne i istočne obale koje se pružaju ovim prekrasnim krajolikom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vagia
Rent-A-Car - VagiaIzleti/Ekskurzije - Vagia
Drugi gradovi Ostrvo Egina