Destinacije :: Kontinentalni Halkidiki ::

Uranopolis je veoma popularno letovalište na Halkidikiju, koje privlači svake godine veliki broj turista iz svih krajeva sveta. Smešten na obroncima planine Atos (na trećem prstu Halkidikija) u prelepom prirodnom okruženju, Uranopolis će sigurno ispuniti većinu Vaših očekivanja na letovanju.

Jedna od najlepših stvari koje pod obavezno koristite na ovom delu Halkidikija, jesu ekskurzije malim brodićima ka nenaseljenim ostrvima koja se nalaze u blizini, kao i krstarenje uz obalu Svete Gore. Upravo odavde polaze trajekti i brodići ka svetogorskim lukama Jovanjica i Dafni – za poklonike, muškarce, kao i brojni turistički brodići koji obilaze oko poluostrva, a na koje se mogu ukrcati i pripadnice ženskog pola. Takođe, predlažemo Vam da posetite Vizantijski zamak u kome se danas nalazi izložba Vizantijskih antikviteta i slika. Tu postoji i nekoliko radnji u kojima možete kupiti interesantne suvenire vezane za Vizantijski period.

U Uranopolisu i okolini nalaze se veoma pristojne plaže, uglavnom peščane, prošarane kamenjem – negde više, negde manje, sa poljima morske trave tu i tamo, ali za ljubitelje mora i kupanja – nema nikakvih većih zamerki. More je uglavnom čisto i prozirno. Takođe, uz malo avanturističkog duha, možete se kupati i na susednom Amulijaniju, otići do obližnjih „magarećih ostrva“ (Drenia islands), ili se baškariti po dugačkim peščanim plažama Jerisosa i Nea Rode, na istočnoj strani poluostrva.

Inače, Uranopolis je osnovan još 315. godine pre nove ere i nosio je ime Aleksandrov grad. Kovani novac pronađen iz tog perioda ima na sebi natpis „Ouranias poleos“, a takođe i “Ouranidon Poleon”  i odnosio se na boginju (grč. ourania) Afroditu.

Prvi manastir je osnovan u X veku, dok su prve kuće u samom gradu napravljene 1926. od strane jedne nemačke kompanije, koja i dan danas postoji. U tom periodu, prvi stanovnici počinju sa izgradnjom crkve i škole i mesto nazivaju Prosforion, da bi nešto kasnije dobio ime Pyrgos, a tek 1960. godine dobija naziv Uranopolis. Danas je Uranopolis veoma važan i posećen turistički centar. U samom gradu postoji veliki broj radnji sa raznoraznom robom, a naravno tu su i riblji restorani, taverne, kafići.

Tursiti u Uranopolisu mogu kupiti domaće proizvode kao što su maslinovo ulje, vino, rakija, med, origano, čaj i uživati u svežim ribljim specijalitetima.

Kulturne manifestacije

Najvažnije kulturne manifestacije koje se održavaju u Ouranoupolisu su „Klidonas“ koja se održava 21. maja i „skakanje u vatru“ koje se priređuje 23. juna. Takođe, pod zidinama Vizantijskog zamka se svakog avgusta održava manifestacija pod nazivom „Ouranopolitika“ posvećena avgustovskom mesecu.

Gde se nalazi Uranopolis

 

 

Smeštaji - Uranopolis
Rent-A-Car - UranopolisIzleti/Ekskurzije - Uranopolis
Drugi gradovi Kontinentalni Halkidiki