Destinacije :: Tesalija ::

Tsagarada se nalazi na istočnom delu polusotrva Pelion. Udaljena je od Volosa 50km. Ako ulazite u Tsagaradu sa istoka, naići ćete na prvu od četiri opština koje čine ovu zajednicu, a to je Agios Stefanos. Dalje se nailazi na Agia Kiriaki, potom Agia Paraskevi i na kraju, Agioi Taxiarches koja je ujedno i najstarija. Tsaragada je prvobitno bilo smešteno uz samu obalu ali se pomerilo malo ka unutrašnjosti, ka brdima, zbog tadašnjih učestalih napada gusara.

Svaka od gorepomenutih opština je svoj naziv dobila po crkvama koje se nalaze na njihovim trgovima i  daju pečat svakoj opštini ponaosob. Letovalište svojom živopisnom arhitekturom koja je integrisana sa kestenovom šumom čini jedno od popularnijih turističkih odredišta. Svaka oblast ima svoje specifičnosti i rituale koji se slave leti i u okviru kojih se organizuju adekvatne manifestacije.

U samom mestu možete pronaći pekaru i nekoliko piljara. Mesto je zaista šarmanto uređeno te će vas lokalne taverne i restorani svaki dan dozivati na makar šoljicu kafe. Ako se pak odlučite na veći užitak, tu su tradicionalna grčka jela. Miran karakter letovališta eliminiše bilo kakva bučnija događanja prilikom večeri tako da se za provod morate uputiti ka Miliesu, Kala Neri ili drugim mestima. Unutar Tsaragade postoje organizovane šetačke ture u koje se možete upustiti i na taj način upoznati ovaj kraj i njegove tajne.

Posetioci Tsagarade su naprosto razmaženi izborom plaža, koje predstavljaju neke od najlepših u ovom delu Grčke. Fakistra, Limanaki i Milopotamos , koja je najpoznatija na ovom poluostrvu, su peščane i šljunkovite plaže do kojih se stiže simpatično organizovanim stazama koje su provučene kroz čitavo letovalište.  Tu su još i Damouchari, Papa Nero i Plaka. Na svim plažama prepušteni ste čarima Egejske obale, sa zadivljujućim morskim dnom.

Fakistra plaža

Fakistra plaža je udaljena oko 5km od Tsagarade, ali pripada ovom mestu. Plaža je šljunkovita sa dosta većeg kamenja na njoj, koje su naneli česti veliki talasi. Do ove plaže vodi mala staza nizbrdo kroz šumu, a duž nje postoji nekoliko klupa i prelepi vidici. Fakistra ima tirkiznu boju mora, nije organizovana (nema kafića, ležaljki i suncobrana), a u popodnevnim satima čitava je u prirodnom hladu.

Limnionas plaža

Limnionas plaža je šljunkovita, sa peščanim delovima, ali ipak njena glavna karakteristika su velike stene uz samu obalu. More je ovde izuzetno bistro i čisto i pogodi ljubiteljima ronjenja. Put do ove plaže je zemljan i malo nezgodan, pa se preporučuje avanturistima i mlađoj populaciji. Takođe, Limnionas je prirodno stanište sredozemnih foka, koje su zaštićene zakonom.

Plaža Milopotamos

Milopotamos je bela, peščano-šljunkovita plaža sa kristalnim, čistim morem. Podeljena je na dva dela koja su povezana samo jednim otvorom u steni. Bez obzira na to što ova plaža nije velika, vrlo je popularna, a u letnjim mesecima zna da bude i prepuna. Privlačna je kako za mlađu populaciju, tako i za porodice sa decom. Duž plaže se može naći prirodan hlad ispod borova, koji je spas od toplog letnjeg sunca. Takođe, jedan deo mora koji zapljuskuje obalu ove plaže, pogodan je za ronjenje.

Damouhari plaža

Damouhari plaža je prekrivena čistim, belim šljunkom, a more je ovde tirkizne boje. Plaža nije uređena, nema kafića, taverni, ležaljki i suncobrana, ali su tu tuševi. Za ulazak u vodu preporučujemo oprez i obuću, zbog velikog i klizavog kamenja na pojedinim delovima. Ovde je vrlo retko gužva, lepota plavetnila ove plaže teško je opisiva, a voda koja je izuzetno čista idealna je za ronioce.

Plaža Papa Nero

Plaža Papa Nero je mirno mesto idealno za relaksaciju i opuštanje. Plaža je prilično dugačka i široka, sa belim peskom i tirkiznom vodom. Često je posećena i od strane lokalnog stanovništva, pošto ni oni ne mogu odoleti njenoj lepoti i magičnosti.

Na plaži su smeštene mnoge taverne, poznate po ponudama raznovrsnog meze-a, koji se služi sa tsipurom (domaćom grčkom rakijom). Takođe, ovde možete probati i razne morske specijalitete, kao i naravno svežu ribu.

Plaža Plaka

Plaža Plaka je prilično mala, smeštena na istoku Peliona, u blizini mesta Horefto. Bogata okolna vegetacija se spušta gotovo do samog mora, pa prirodnog hlada ima uvek. Tokom leta, Plaka je veoma posećena od strane turista, ali i lokalaca, koji traže savršene uslove za kupanje u kristalno čistoj plavoj vodi Egejskog mora.

Smeštaji - Tsagarada
Rent-A-Car - TsagaradaIzleti/Ekskurzije - Tsagarada
Drugi gradovi Tesalija