Destinacije :: Sitonija ::

Toroni je malo ribarsko naselje na jugu drugog poluostrva regije Halkidiki. Udaljen je oko 135 kilometara od Soluna i odlikuje ga kombinacija prirodno guste šume i veličanstvenog pogleda na more zaliva Torones. U ovom veoma mirnom i povučenom letovalištu nalazi se nekoliko taverni u kojima ćete imati priliku da probate tradicionalne specijalitete, kao i nekoliko odlično opremljenih prodavnica, za sve što vam može biti potrebno na odmoru.

Ovo je malo porodično letovalište sa samo 233 stanovnika, koji se uglavnom bave turizmom, poljoprivredom i ribolovom.  U naselju se nalazi jedna mala osnovna škola. Od kada je cela regija Halkidiki doživela turistički bum, Toroni je postao značajan grad na turističkoj mapi Grčke.

Današnji Toroni predstavlja jednu od opština poluostrva Sitonije, a njegova prelepa 2,5 km duga peščana plaža čini ga jednim od popularnijih destinacija čitave severne Grčke. Toroni je magistralnim putem dobro povezan sa Neos Marmarasom (21km) na zapadnoj i Sartijem (30km) na istočnoj obali drugog prsta Halkidikija. Od Soluna je udaljen oko 135 km.

Ovde su noći mirne i tihe, pa ako vam treba odmor od gužvi, buke, galame, posla – Toroni je pravo mesto za vas.  Nekoliko taverni pružiće Vam pravi užitak tradicionalne grčke kuhinje, a naravno, tu je i nekoliko odlično snabdevenih prodavnica u kojima možete naći sve što Vam je potrebno za odmor, kao i dosta suvenira. Većina turista, čak 70 % su Grci, a među stranim turistima najviše su zastupljeni česi, slovaci, mađari, nemci, srbi, holanđani i rusi.

Gradska plaža Toroni

Plaža Toroni je veoma lepa i dugačka je oko 2,5 km. Karakteriše je žuti sitni miks peska i šljunka, a sva zrnca kao da su iste veličine. More kristalno čisto i prozirno, a plaži je između ostalog i zbog ovoga dodeljena evropska plava zastava kao dokaz kvaliteta.

Voda postaje postepeno duboka, tako da je idealna kako za plivače, tako i za malu decu. Duž cele plaže nalazi se ulica, pokraj koje se nalaze restorani, kafići, ali i hoteli i vile. Takođe, ovde svaki gost ima potpuni komfor čak i u špicu sezone krajem jula i tokom avgusta.

Pesak na plaži se ne lepi za Vaše telo i lako ga je skinuti, što će zadovoljiti i najizbirljivije goste. Voda ovog dela Egejskog mora se smatra za najčistiju ne samo što se tiče Egejskog mora već i celog Mediterana. Ruševine antičkog utvrđenja Toroni se nalaze na samom kraju peščane plaže i do njega se dolazi prijatnom šetnjom uz more.

Kratka istorija Toronija

Iako je gradić Toroni mali ima neverovatnu prošlost i igrao je važnu ulogu u istoriji Grčke. Prema mitologiji Toroni je bila žena Proteus-a, sina Posejdona. Antički Toroni, sagrađen je još u VIII i VII veku pre nove ere od strane doseljenika. Tokom 5. veka pre nove ere, Toroni je bio jedan od najznačajnijih gradova na Halkidikiju. Posedovao je sopstvenu valutu i bio je deo atinskog saveza. U vizantijsko doba, oblast je pripadala Agio Oros manastirima.

Gradić je bio član atinske lige, sve dok ga nisu zauzeli spartanci. Godine 348. pre nove ere osvojio ga je Filip II, a 168. pre nove ere osvajaju ga Rimljani. Antički Toroni bio je najveći i najbogatiji grad na Halkidikiju. Iz tog perioda danas su ostali delovi zaštitnog zida (tvrđave) i citadele. Ostatci luke pronađeni su na dnu mora. Pronađene su velike granitne stene. Takođe je pronađeno i nekadašnje skladište grada i u njemu veliki broj vrednih predmeta iz tog perioda koji su prebačeni u Nacionalni muzej Grčke.

Preporučujemo Vam da posetite obližnje ribarsko mesto Porto Koufo

Na samo 2 kilometara udaljenosti od Toronija, leži Porto Koufo, jedinstvena prirodna luka Grčke sa svojim nadaleko poznatim ribljim tavernama. Ovde obavezno svratite i probajte neki od ribljih specijaliteta, koji su spremljeni od sveže, tek ulovljene ribe, na stari tradicionalni način. A ko bolje sprema riblje specijalitete od Grka?

Za sve romantike tu je Partenonas

Za sve prave romantike, predlažemo večeru (ili još bolje zalazak sunca) u restoranu u Partenonasu, malom naselju koje je udaljeno 5 kilometara od Neos Marmarasa, u brdima Sitonije. Pogled je očaravajući a hrana veoma ukusna. Sam gradić je prelep sa velikim brojem tradicionalnih kamenih kuća. Ovo je pravo mesto da se oseti duh nekadašnjeg davno prošlog vremena.

Plaža Destenika

Plaža Destenika se nalazi na kraju zaliva Toroni i istoimene peščane plaže koja je dugačka 2,5 kilometara i počinje sa gradićem Tristinika. Predstavlja predgrađe grada Toroni i laganom šetnjom lako ćete stići do centra ovog poznatog letovališta. Pesak na plaži je veoma sitan i ne prelazi prečnik 2 milimetra. Voda je kristalno čista čak i popodne.

Sam zaliv Toroni ima posebnu mikro klimu, sa veoma niskom vlažnošću vazduha, ali neverovatno svežim (posebno noću). Tako da uprkos temperaturi od 40 stepeni tokom leta osećaćete se sveže, a čak Vam ni klima uređaju neće biti potrebni tokom noći.

Gde možete uživati u noćnom životu?

Za one koji žele da uživaju u noćnom životu Neos Marmaras je na samo 21 kilometara udaljenosti i moglo bi se reći da je to glavni turistički centar poluostrva Sitonia (drugog prsta).  Tamo se nalaze restorani, taverne i barovi za svačiji ukus, a takođe i diskoteke u kojima možete slušati Grčku ili stranu muziku sve do ranih jutarnjih časova. U Porto Carrasu, koji je nedaleko od Neos Marmarasa se nalazi i čuveni kazino, jedan od većih u Grčkoj.

Obilazak Svete Gore

Jedan od naših predloga je da odete na krstarenje nekim od brodova koji obilaze treći prst – Svetu Goru i uzivate u fenomenalnom pogledu na impresivne manastire i prirodu koja je tamo stvarno fenomenalna. Brodovi prave male pauze za ručak ili kupanje na nekom od lepih zaliva Atosa.

Izlet do Soluna

Odlazak do Soluna može biti sjajan izlet. Što se šopinga tiče ovaj grad je pravo mesto za to, a takođe prebogat je istorijskim znamenitostima, crkvama i zanimljivim muzejima (preporučujemo Arheološki). Ukoliko dođete sa decom preporučujemo da odete i do Waterparka, jednog od najvećih u Evropi, gde je zagarantovana zabava ne samo deci već i odraslima.

Kajak tura

Tura polazi od gradića Sarti i pokriva deo prelepe južne obale Sitonije. Čudesna formacija stena, neverovatna boja mora i pejzaži od koji zastaje dah pratiće Vas gotovo sve vreme dok vozite kajak. Možete uživati u veslanju i istraživanju predela, a takođe (najpoznatija je Goa plaža), ili usmeriti kajak ka obližnjoj pećini gde će Vam kolonija slepih miševa bukvalno visiti nad glavom. Pored toga možete uživati i u plivanju ili ronjenju na nekim od fantastičnih mesta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Toroni
Rent-A-Car - ToroniIzleti/Ekskurzije - Toroni

Drugi gradovi Sitonija