Destinacije :: Skijatos ::

Skijatos je glavni grad istoimenog ostrva, njegova najveća luka i u najvećem broju slučajeva, prvi grad koji ćete videti kada stignete na ostrvo. Očaravajuća lepota ostrva, posebna atmosfera i autentičan duh romantične luke učinili su Skijatos jednim od najpopularnijih ostrva Sporada i grčkih arhipelaga uopšte.

Ovaj grad je pravo srce ostrva i mesto gde se sve događa, a sa nešto više od 5.000 stanovnika veoma je živ i zabavan grad tokom čitave godine, a ne samo tokom letnje sezone. Grad se nalazi na istočnoj strani ostrva, u lepom, mirnom zalivu koji je i savršena prirodna luka.

Tvrđava Bouritzi

Morska tvrđava Bouritzi nekada je branila luku i čitav Skijatos od pirata, stranih zavojevača i svakojakih opasnosti koje vrebaju sa mora. Tvrđava zauzima čitavo ostrvce u samom zalivu i pravi je simbol Skijatosa.

Čitav grad utvrdili su Venecijanci tokom XV veka, a tada je izgrađena i ova masivna utvrda čuvena zbog snage, skladnosti i lepote. Pravi graditeljski poduhvat izveli su stari venecijanski graditelji i majstori, podigavši tvrđavu posebno konstruisanu tako da odgovara prirodnom, uskom obliku ostrvceta, a tokom vekova menjala se i njena namena.

Danas se ovde održava veoma popularan letnji muzički festival pružajući apsolutno fantastičnu scenu za kulturna događanja, okupljanja i izvanredne žurke. Do tvrđave se stiže brodićima za samo nekoliko minuta, te je ovo nezaobilazno mesto za sve turiste, ali i zaljubljenike u istoriju, arhitekturu i beskrajan pogled na Egej.

Plaža Megali Ammos

Petnaestak minuta šetnje od nove luke, plaža Megali Amos smatra se glavnom gradskom plažom i jedna je od najposećenijih plaža ostrva. Plaža nije velika, ali je veoma lepa i pruža divan pogled na okolna ostrva, luku i brodiće, posebno ukoliko se zateknete ovde na zalasku sunca.

Plitka voda, mirna uvala bez mnogo vetra i blizina restorana i taverni čini je odličnim izborom ukoliko ne želite da idete predaleko od grada. Tu možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ali na ovoj plaži ima sasvim dovoljno mesta i da spustite peškir i uživate na pesku. Ova plaža je fino organizovana, u neposrednoj blizini je autobuska stanica, a imate i obilje mogućnosti za sportove na vodi.

Plaža Kukunaries

Pravi sinonim Skijatosa, ova plaža ima svetsku slavu i svrstava se u najbolje plaže Grčke i Mediterana. Fantastična borova šuma na obali dolazi gotovo do samog mora, srebrnkasti pesak pruža joj neverovatan spektar boja, a opušteni barovi i kafići nisu preglasni i pružiće vam priliku da se osvežite i uživate u mirisima borovine i mora.

Plaža Kukunaries je i zaštićeni rezervat prirode u kome se krije i malo jezero koje je dom brojnih vrsta ptica, pa se nemojte iznenaditi ako pored vas budu bile porodice patkica koje uče svoje mlade da se šetkaju po plaži. Kukunaries je plaža koja će oduševiti sve ljubitelje prirode i zaista je nezaobilazno mesto, čak i ukoliko je na njoj poprilična gužva.

Smeštaji - Skijatos
Rent-A-Car - SkijatosIzleti/Ekskurzije - Skijatos

Drugi gradovi Skijatos