Destinacije :: Tasos ::

Skala Potamija je ljupko letovalište koje se nalazi na istočnoj obali Tasosa, 3km od tradicionalnog gradića Potamia. U prevodu, Skala Potamija, znači “luka gradića Potamija”. Zajedno Skala Potamija i Potamija imaju oko 1.200 stanovnika, dok se tokom leta broj ljudi koji borave u mestu drastično poveća.

Skala Potamija inače predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta na ostrvu Tasos i tokom poslednjih godina se neprestano razvijalo, pružajući posetiocima sve više mogućnosti za kvalitetan provod i dobru zabavu. Ovo izvrsno letovalište odlikuju spektakularni planinski predeli, uključujući planinu Ipsario, sa najvišim vrhom na ostrvu. Ipak, ono po čemu je letovalište najpoznatije je čudesna plaža, koja se prostire u dužini od 2 km i nosi ime Golden beach (Zlatna plaža).

Jedan od najlepših gradića na ostrvu, Skala Potamija, ima mnogo toga da ponudi svim turistima koji odluče da svoj odmor provedu upravo ovde. Opustite se i zaboravite na svakodnevnu životnu rutinu i neka grčki način života bude vaš vodič za vreme letovanja na Tasosu. Već na prvi pogled sigurno će Vam se svideti živopisna Skala Potamija.  Uživaćete u raznovrsnoj ponudi restorana, tradicionalnih taverni, kao i kafića i prodavnica sa suvenirima i nakitom. Tu je i nekoliko supermarketa, agencija za iznajmljivanje automobila i skutera, kao i druge prodavnice i sadržaji koje je lako naći. Najvažnije, ono što ćete naći ovde je savršen spoj planina, sunca i mora.

Najznačajniji objekat u gradu je muzej čuvenog skulptora Polignotos Vagija koji je proslavio ovo mesto svojim talentom i genijalošću. Ukoliko ste ljubitelj gurmanluka obavezno probajte, u nekoj od tradicionalih taverni, domaći specijalitet, jareće prečenje. Tu je i nezaobilazna turistička atrakcija, čuveni mostić ljubavi.

Plaža Golden Beach (Zlatna plaža)

Plaža letovališta Skala Potamia je jedna od najlepših na ostrvu Tasos. Veoma je dugačka, relativno široka i sa zlatnim peskom. Lokalni naziv plaže je Chrisi Akti, odnosno Zlatna plaža. Plaža povezuje naselja Skala Potamia sa leve strana i Panagiju sa desne. Voda je kristalno čista i plitka, i kao takva je idealna za decu. Na plaži možete iznajmiti pedolinu, kajak ili se provozati na gliseru. Na plaži se nalazi veliki broj barova sa ležaljkama i suncobranima, u kojima možete popiti omiljeni osvežavajući napitak.

Veliki deo čuvene Golden Beach se sastoji od čistog belog peska, sitnog i finog koji je prosto savršen za dečiju zabavu. Od njega se vrlo lako mogu praviti peščani zamkovi i druge zanimljive konstrukcije. Plaža je dobila ime po boji koju pesak ima u popodnevnim satima, kada sunce sija jarko, dajući mu zlatni odsjaj. Golden beach ponosno i zasluženo nosi znak ‘’plave zastave’’ koja označava visok kvalitet vode, zabavnih sadržaja, kao i usluga i visoke protekcije kupača.

Kula Tarsanas

U maloj luci Skala Potamije se nalazi impozantna građevina Tarsanas koju su sagradili monasi sa Svet Gore. Inače mesto je idealno za malu noćnu šetnju tokom svežih letnjih noći, gde Vas blagi vetar osvežava nakon toplog dana.

Planina Ipsario (1.203 mnv) – Najviši planinski vrh na Tasosu

S’ obzirom da je gradić Potamia izgrađen je u podnožju Ipsario planine, ova destinacija predstavlja idealan izbor za istinske ljubitelje prirode koji ovde imaju na raspolaganju planinsku šetnju uskim stazama najviše planine Tasosa. Veliki broj staza koje vodi ka najvišem vrhu ostrva, na planini Ipsario (1.203 metara nadmorske visine).

Noćni život u Skali Potamiji

Skala Potamija je lepo i uglavnom mirno mesto (kao i velika većina na Tasosu), pa se noćni život ovde uglavnom odvija u burnim i bučnim tavernama na otvorenom i zatvorenom.

Tradicionalno naselje Panagija

Nikako ne propustite obilazak sela Panagija koje je na samo par kilometara od gradića Skala Potamija. Tu možete otići u seosku crkvu, obići tradicionalne kućne fabrike za proizvodnju maslinovog ulja, kupovati suvenire ili seoske proizvode, i na kraju ručati ili večerati u nekoj od mnoštva taverni, gde prepuručujemo jagnjetinu na ražnju ili svežu ribu.

Šta sve možete posetiti dok ste u Skali Potamiji

U blizini ovog kosmopolitskog letovališta se nalazi antički grad Theologos, a do glavnog grada ostrva Limenasa ima 15 kilometara. U gradu postoji veliki broj super-marketa, restorana, taverni, kafića, kao i svih drugih neophodnih turističkih radnji. U mestu ne postoji banka, ali zato postoji bankomat.

Takođe vam preporučujemo da posetite glavni grad ostrva Limenas, kao i gradiće Panagia, Rachoni, Prinos, Kazaviti, Sotiros, Kallirachi, Maries, Limenaria, Kastro, Potos, Theologos, Astris, Aliki i Koinira.

Kako doći na ostrvo Tasos – Avionom

Na ostrvu Tasos ne postoji aerodrom, ali možete doleteti na aerodrom Aleksandar Veliki u Kavali, a zatim doći do luke Keramoti (13 km), i odatle uhvatiti trajekt za grad Limenas na Tasosu (vožnja traje 35 minuta).

Kako doći na ostrvo Tasos – Automobilom

Dođite do luke Keramoti sa novog “Egnatia puta” (auto put). Solun – Keramoti 165 km, Kavala – Keramoti 40 km, Aleksandopoli – Keramoti 175 km, Atina – Keramoti 680km.

Kako doći na ostrvo Tasos – Trajektom

Od Keramotija do Limenasa (glavnog grada ostrva) ima 35 minuta vožnje, trajekt ide na svakih 30 minuta.
Od Kavale na Prinosa (75 minuta vožnje).
Od Kavale do Limenasa (40 minuta vožnje) brzim brodom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Skala Potamija
Rent-A-Car - Skala PotamijaIzleti/Ekskurzije - Skala Potamija
Drugi gradovi Tasos