Destinacije :: Sitonija ::

Sarti se nalazi na istočnoj obali Sitonije, čuvenog drugog prsta Halkidikija. U ovu prelepu primorsku varoš uvek ste dobrodošli i sigurno ćete biti lepo ugošćeni od strane ljubaznih meštana. Kako je, na sreću, gradić bio pošteđen razvoja masovnog turizma, Sarti je ostao mesto u kome su priroda, lokalni običaji, tradicija i kultura ostali netaknuti.

Sarti su osnovale grčke izbeglice iz Male Azije

Inače, Sarti su osnovale grčke izbeglice iz Male Azije, koji su morali da napuste svoja ognjišta pod najezdom Turaka. Stanovništvo se prvo bavilo poljoprivredom i ribolovom, da bi tek od 70ih godina prošlog veka zaživeo turizam. Danas je to najzastupljenija privredna grana u ovom mestu.

Letovalište Sarti je ko stvoreno za porodičan odmor

Sarti je malo tradicionalno ribarsko mesto koje je daleko od buke velikih mesta i prenatrpanih letovališta. Sjajan je kako za odrasle tako i za decu. Preko dana oni vole, mogu upražnjavati sportove na vodi i pesku, dok oni koji preferiraju miran odmor, imaju mogućnost da se opuste kraj mora uz koktele i laganu muziku.

U Sartiju takođe postoji i živahan noćni život

Po zalasku sunca Sarti pokazuje svoje drugo lice, postaje živahan gradić u kome zabava nekada traje i do ranih jutarnjih časova. Na glavnom trgu okuplja se veliki broj ljudi i kreću u svoju večernju šetnju. Ovde vam je na raspolaganju veliki broj kafića i taverni, a ukoliko ste romantična duša možete posetiti plažu gde se na stolovima lokalnih kafića nalaze male sveće.

U Sartiju ćete imati sve što Vam je neophodno za bezbrižan odmor

Za nabavku osnovnih potrepština ima nekoliko prodavnica i piljara, a osim marketa sa hranom, tu su neizbežne prodavnice garderobe, suvenira, dečijih igračaka, rekvizita za plažu i nekoliko zlatara. Naravno, naći ćete i veći broj taverni sa ukusnim domaćim i internacionalnim specijalitetima, naročito od ribe, kao i piceriju, pekaru i par lokala sa girosom.

Gradska plaža u Sartiju

Gradska plaža je peskovita i  dugačka oko 3 kilometara. Nagrađena je plavom zastavom kao dokaz visokog kvaliteta mora i sadržaja koje nudi. Voda je u početku plitka, tako da je plaža pogodna za decu.  Duž plaže se nalazi nekoliko kafića gde možete iznajmiti suncobran ili ležaljku i popiti omiljen osvežavajući napitak. S gradske plaže imate odličan pogled na najviši vrh trećeg poluostrva Halkidikija, čuvenog Atosa.

U blizini Sartija se nalazi mnoštvo prelepih plaža

Iznajmljivanje automobila u Sartiju je izuzetno povoljno. U blizini vam je na raspolaganju veliki broj okolnih plaža koje svkako trebate posetiti. To su Armenistis plaža sa kristalno čistom vodom, zatim Banana plaža ili Portokali, onda tu je plaža Kavourotripes pravi raj na zemlji. Obiđite i Platanitsi plažu na kojoj se nalazi poznati Africafe bar ili možda Klimataria plažu sa belim peskom gde je voda uvek mirna.

Šta sve možete posetiti dok boravite u Sartiju

Šetnja do obližnjeg manastira Xiropotamou i njegove živopisne kapele Svetog Đorđa biće vremeplov u neko drugo vreme. Ukoliko ste istraživačkog duha možete posetiti gradiće Vourvourou i Toroni gde se nalazi i prelepi zamak. Šopingujte u Neos Marmarasu ili se kockajte u kazinu hotela Porto Karas. Takođe u Sartiju se svakog 15. avgusta organizuje čuveni vašar u čast Device Marije.

Izlet do Svete Gore iz Sartija

Nemojte propustiti da obiđete i Svetu Goru, jer je to zaista nezaboravno iskustvo. Poseta i boravak manastirima Svete Gore je dozvoljena samo muškarcima, uz specijalne dozvole. Međutim postoje ture brodićima koje voze do 300 metara od obale i sa kojih i žene mogu uživati u fascinantnoj arhitekturi ovih predivnih duhovnih zdanja. Od ostalih nešto malo daljih izleta na raspolaganju su vam Meteori, Solun, kao i mnoga druga zanimljiva krstarenja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sarti
Rent-A-Car - SartiIzleti/Ekskurzije - Sarti

Drugi gradovi Sitonija