Destinacije :: Evija ::

Blaga obala okružena sa gotovo 40 hiljada maslina, zavetrina visokih četinarskih planina i potpuno netaknuto prirodno okruženje prve su asocijacije kada je u pitanju ovo neveliko mesto na severo-zapadnpoj obali Evije. Ova veoma tiha obala velikog zaliva između ostrva i kopna donosi prirodnu mirnu luku i tople, bistre i prozirne vode mora.

Rovies je najpoznatiji po svom velikom maslinjaku

Rovies je verovatno najpoznatije po svom velikom maslinjaku na obodu grada i pogodnoj poziciji za obilazak Pefkija, Edipsosa ili Agia Ane. Udaljen je oko 88 km od Halkide, i smešten je između Kavalarisa i Telethirona, čiji visoki vrhovi mediteranskoj klimi donose sveže noći i nešto češće padavine.

Rovies ima beskrajnu peščanu plažu

Naizgled beskrajna peščana plaža Roviesa privlači sve veći broj posetilaca, zajedno sa činjenicom da severna Evija postaje pravi evropski centar alternativnog turizma. Stoga ovde svake godine možete očekivati sve razvijeniju ponudu sportskih i rekreativnih događanja – od klasičnih hajkinga i planinarenja, preko morskih sportova do joge i drugih istočnjačkih veština.

Današnji Rovies je mesto u kome se nekada Apolon duboko poštovao

Skorija istraživanja pretpostavljaju da je današnji Rovies u stvari antički Oroviai – drevni, grad koji je u mitologiji ostao upamćen kao mesto gde je Apolon duboko poštovan, a Herakle gotovo obožavan; ostalo je zabeleženo i da su brojni zemljotresi razarali grad koji je nekoliko puta obnavljan, dok na kraju nije i bukvalno preseljen na drugo mesto.

Kako to obično biva, grad se „vratio“ na svoje staro mesto pod novim imenom i novim gospodarima sveta: Vizantijskom imperijom. Od ove temeljne rekonstrukcije još uvek stoji veliki „Pyrgocastelo“ u samom centru, danas često nazivan venecijanskom ili mletačkom tvrđavom iako je nekoliko vekova starija od ove Republike.

Manastir Osiosa Davida

Rovies je danas razuđeni gradić i sastoji se zapravo od tri mala naselja – Paliohorija, Kalamourija i Drimonasa i jednog metoha – Manastira Osiosa Davida. Ovaj manastir je još uvek aktivan i možete ga obići, a ukoliko vas zanima religijsko, duhovno i kulturno nasleđe, izlet do Manastira Galataki biće pravi način da provedete dan.

Vodopadi planine Drimonas – Prava atrakcija Roviesa

Tu je i jedna prava atrakcija i uzbudljivo mesto za istraživanje – vodopadi planine Drimonas, sa kompleksom pećina koje su i dalje obavijene velom misterije. Zaista predivna okolina pravi je raj za sve ljude željne bekstva od grada i ljubitelje prirode, te se ovde razvio i odličan kamp, a nekoliko plaža u okolini nezvanično su posvećene naturistima i ljudima slobodnijeg duha.

U restoranima umesto menija dobijete „turu“ po kuhinji

Sam Rovies može se pohvaliti dugom, šljunkovitom plažom, ali i brojnim manjim plažicama razbacanim po okolini, te je preporuka da ipak budete na letovanju motorizovani, a ovo će vam pružiti priliku da obiđete i fantastične plaže na južnoj obali ostrva. Sam gradić ponudiće vam sasvim pristojan izbor restorana, taverni i kafića, mada ćete i ovde verovatno pre nego meni na engleskom, moći da dobijete „turu“ po kuhinji i raspitate se šta je sveže i koji je specijalitet dana.

Evija se, u celini otkriva kao zanemarani dragulj Grčke i ima sve više poklonika, a Rovies sa svojim fantastičnim prirodnim okruženjem donosi i dosta familijaran, poznat utisak jer dosta podseća na gradiće i plaže sa planinskim zaleđem srednjeg Jadrana.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rovies
Rent-A-Car - RoviesIzleti/Ekskurzije - Rovies
Drugi gradovi Evija