Destinacije :: Sitonija ::

Porto Koufo je lepo turističko mestašce zavučeno u svoj zaliv na jugozapadnoj obali Sitonije. Svega nešto više kilometar od Toronija i 25 kilometara od Neos Marmarasa, Porto Koufo donosi jednostavan spokoj i mir vašem letovanju, a da istovremeno možete uživati i u odličnom večernjem provodu po kome je Sitonija sve poznatija.

Porto Koufo doslovce znači „nema“ ili „gluva“ luka

O ovom mestu sve možete saznati već iz njegovog imena: Porto Koufo doslovce znači „nema“ ili „gluva“ luka – i zaista je tako: miris mora i borovine, lepa marina u centru gradića duž koje se nižu brodići i jedrilice, sveža riba i odlični morski plodovi, daleko od bilo kakve buke, uključujući i valjanje talasa i huk mora.

Spokoju i tišini umnogome doprinosi i uvučenost u skoro sasvim zatvoren zaliv. Ovo čini Porto Koufo idealnom lukom, bez mnogo jakih vetrova, a morsku obalu dugom, ravnom i peščanom. Ovaj zaliv poznat je i kao jedna od najboljih, najsigurnijih i istovremeno – najdubljih luka čitave Grčke, što doprinosi prirodnom bogatstvu i velikom diverzitetu podvodnog sveta, što je dobra vest kako za ljubitelje gurmanluka, školjki i hobotnica na meniju, tako i za strastvene ronioce, pecaroše ili podvodne ribolovce.

U zalivu Porto Koufo su Nemci tokom II svetskog rata „krili“ svoje podmornice

Zanimljivosti i značaju ali i neverovatnoj dubini ovog zaliva doprinosi i angedota od „bezdanu“ tako dubokom da su ga Nemci tokom II svetskog rata odabrali kako bi u njemu „krili“ svoje podmornice.

Priroda Porto Koufo-a će Vas naprosto oduševiti

Porto Koufo je, uz sav svoj mir, povučenost i dremljivost ipak vrlo interesantno i prirodno raskošno mesto. Sama plaža ne nalazi se, kao u većini mesta, pored same marine, već tačno naspram nje, a kako biste sagledali ovaj gradić u celini, meštani će vam svakako predložiti  da se ispnete na brdovite vrhove tačno iznad luke i uživate u pogledu koji iznenađuje i oduševljava: s jedne strane, pogled na zaliv koji je toliko zatvoren da izgleda kao jezero, a sa druge visoke, kamenite litice prošarane borovinom i niskim rastinjem.

Ne propustite izlet do Kartalije

Ka jugu, kako se obala Sitonije dalje nastavlja nalazi se nepristupačna, divlja obala, puna pećina, krševitih rtova i podvodnih grebena. Prirodni fenomeni samog jugozapada srednjeg „prsta“ Halkidikija sasvim su nedostupni sa kopna, pa je ovo veoma atraktivan pomorski izlet, jer možete otkriti brojna mesta zanimljiva za kupanje i ronjenje, a u neke od pećina iskusniji meštani mogu vas i uvesti svojim čamcima. Ukoliko vam ponude izlet do Kartalije, nemojte propustiti, jer je ovo krajnji rt Sitonije i izlazi na otvoreno Egejsko more.

Plaža Porto Koufo

Plaža Porto Koufo je ne tako širok pojas finog zlatastog peska, a najupečatljiviji utisak je da ste na nekom planinskom jezeru, jer je horizont maltene sasvim zatvoren, a voda brzo prolazi svoj spektar do duboko plave. Plaža je mestimično uređena i organizovana, i ispred nekih kafića ima nešto duži plićak, ali treba imati na umu da voda ovde brzo dobija veću dubinu, te da je potreban oprez ukoliko putujete sa klincima koji još uvek uče da plivaju.

Kako ovo mesto nije toliko posebno razvijeno, na ovoj dugoj plaži sa mestimičnom prirodnom hladovinom čak ni tokom vrhunca sezone nema preteranih gužvi koje bi mogle da vam upropaste doživljaj. Iza samog puta koji prolazi pored plaže naći ćete i sasvim dovoljno prostora za parking, što pruža mogućnost da ostavite kola odmah pored plaže.

Porto Koufo ima i svoje dugo i lepo uređeno šetalište pored mora

Porto Koufo ima i svoje dugo i lepo uređeno šetalište pored mora i luke, koje tokom večeri sasvim oživljava, jer iako nema tako mnogo posetilaca koji žele da čitav odmor provedu u ovom zalivu, maletene svim gostima Halkidikija preporučuje se da probaju sveže morske plodove i izvrsne specijalitete u konobama i tavernama Porto Koufa, pa se češće nego što bi se pretpostavilo čeka za slobodan sto.

Ipak ova „gužva“ nikada ne traje do previše kasno, jer ova tiha luka ne pruža mnogo mogućnosti za provod, ali zato je živahan, zanimljiv i mladalački Toroni na svega 15-ak minuta šetnje, a i kosmopolitski, nezaboravni Neos Marmaras bukvalno na samo dvadesetak minuta vožnje kolima.

U blizini Porto Koufo-a se nalaze neke od najlepših plaža Halkidikija

Odavde lako možete obići i popularne plaže poput Destenike, Tristinike, Kalamicija, Klimatarije i drugih obala koje nas očaravaju svojim peskom, bojama i posebnim doživljajem, pa se Porto Koufo zaista nameće kao savršen izbor za iskusnije putnike i prave ljubitelje Grčke, koji žele najbolju kombinaciju svih lica Sitonije – i Halkidikija: laku dostupnost, blizinu najpopularnijih plaža i letovališta, fantastičnu prirodnu okolinu, mirno i tiho okruženje lišeno prevelike gužve i maltretiranja.

Porto Koufo važi za mesto sa najboljim ribljim restoranima

Na sve to možemo dodati i da na samom kraju marine Porto Koufa postoji jedna lepa kafanica, u kojoj uz pogled na more možete uživati u živim zvucima tradicionalnog, grčkog buzukija. Šta više se i može očekivati od pravog odmora…?

Lokacija na mapi

Smeštaji - Porto Koufo
Rent-A-Car - Porto KoufoIzleti/Ekskurzije - Porto Koufo

Drugi gradovi Sitonija