Destinacije :: Kasandra ::

Polihrono je nadelako čuveno turistčko mesto koje je smešteno na istočnoj obali Kasandre, prvog prsta Halkidikija i slobodno možemo reći da je jedna od najlepših destinacija: gotovo sasvim ravan gradić uzdiže se svega 10 metara iznad nivoa mora, a u njemu tokom zime nećete pronaći ni 1.000 stanovnika – broj koji se tokom divnih letnjih meseci podiže i za 6 ili 7 puta.

Polihrono je udaljen 4 km severozapadno do Haniotija, i svega 85 kilometara jugoistočno od Soluna. Ovo primorsko mesto krasi vrlo upečatljiva panorama krovova od crvene opeke, a bogato šumovito okruženje pravi je odmor za telo i duh.

Polihrono ili dugovečan grad

Neobično ime – Polihrono znači „mnogovremen“ ili bolje reći „dugovečan“, a u okolini gradića nalaze se i čuvene iskopine antičkog grada Neapolisa – grada koji slavni istoričar Herodot spominje kao koloniju plemena Mendi.

Drevni Akropolj – Jedan od pravih simbola Polihrona

Drevni Akropolj ovog grada svakako je vredan posete, kao i antičko groblje sa ranohrišćanskom crkvom. Ovu baziliku krasi kolonada mermernih stubova i jedna je od pravih simbola Polihrona.

Etnološki muzej u Polihronu

Kulturnu ponudu obogaćuje i Etnološki muzej sa postavkama svakodnevnog života meštana tokom XIX i XX veka, gde možete videti i kako su izgledale nošnje, alati i oružja, ali i čitava domaćinstva tog vremena.

Polihrono ima dve prelepe crkve

Crkva Svetog Atanasiosa podignuta je 1912. godine, i predstavlja jedan od tipičnih primera sakralne arhitekure svog vremena, dok joj je Crkva Hristovog Rođenja pravi par i kontrast. Ova svetinja nalazi se na istoimenom trgu, a podignuta je u neoklasičnom stilu sredinom XIX veka, pa Polihrono između ove dve crkve predstavlja pravi primer tipičnog grčkog seoceta na obali mora.

Čitava regija Kasandre izvanredno je podneblje za najvažniju biljku Mediterana – maslinu, pa Polihrono čuva jednu od retkih presa na otvorenom, koja je danas prava atrakcija. Ukoliko vas zanima istorija odnosa čoveka i masline ovo je svakako jedno od mesta koje na zanimljiv način predstavljaju tehnološku inovaciju i razvoj civilizacije ovog dela sveta.

Polihrono je danas odlično razvijeno turističko mesto

Danas, Polihrono je odlično razvijeno turističko mesto u okruženju drugih, isto tako razvijenih letovališta – Pefkohorija i Haniotija. Ova tri mesta uspevaju da pred turiste izađu sa ujednačenom, ali u isto vreme i raznovrsnom ponudom.

Gradska plaža Polihrono

Iz godine u godinu prirodna lepota, odlična organizovanost, čistoća i bezbednost plaže Polihrona nagrađene su Plavom zastavicom, i smatra se jednom od nezaobilaznih plaža Kasandre.

Gužve ovde umeju da budu dosta velike krajem sezone, a posebno tokom početka septembra. Plaža je dobro uređena, sa brojnim baštama kafića i restorana koji će vam ponuditi gostoprimstvo u zamenu za poručeno piće ili ručak, a inače je ponuda restorana izvanredna čitavom dužinom šetališta.

Večernja šetnja, osvežavajuća pića i kokteli u barovima, večera u tavernama i restoranima sa fantastičnim izborom morskih plodova, tradicionalnih grčkih specijaliteta i odličnih vina čini skup omiljenih aktivnosti gostiju Polihrona. Ali to nipošto nije sve.

Na ovoj 7 kilometara dugoj obali sasvim sigurno ćete pronaći idealno mesto za sebe, bilo da želite da se izležavate i uživate u hedonističkom odmoru, igri sa mališanima ili ste raspoloženi za rekreativniji odmor.

Vodeni sportovi, pedaline i jet-ski čine dodatak ponudi sportskih sadržaja poput terena za odbojku na plaži. Kao dodatak svemu, najveće ulice Polihrona tokom letnje sezone zatvorene su za saobraćaj, pa ćete kola morati da ostavite koju ulicu dalje i uživate u šetnji pored prodavnica, butika i suvenirnica na putu do plaže.

Ukoliko ste ljubitelj prirode obavezno posetite malo jezero Mavrobara

Za ljubitelje prirode, Polihrono nudi i jednu pravu atrakciju: jednistveno malo jezero Mavrobara, udaljeno oko 3 kilometra ka unutrašnjosti Kasandre. Ovamo možete prošetati ili voziti bicikl, a brojne turističke organizacije nude ekskurzije, izlete i hajking ture po okolnim brdima i planinama.

Ovo jezerce je prirodni rezervat posebne vrste kornjača koja se naprosto zove Mavobarska kornjača i izvor je prave zabave kako za decu, tako i za odrasle. Polihrono je prava prilika da obiđete i čitavu Kasandru, te brojne plaže u okolini i istražite prelepu prirodu Halkidikija.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Polihrono
Rent-A-Car - PolihronoIzleti/Ekskurzije - Polihrono
Drugi gradovi Kasandra