Destinacije :: Skijatos ::

Platanias je malo turističko mesto na južnoj obali Skijatosa. Ovo nekada ribarsko mesto, danas je pravi izbor ako hoćete da pobegnete od gužve na Skijatosu. Ovde ima samo nekoliko taverni i kafića, pa Platanias predstavlja pravu promenu ritma. Duga, peščana plaža proteže se čitavom dužinom, a sa ostatkom ostrva Platanias je povezan autobusima – a do glavnog grada ostrva treba vam samo desetak minuta.

Platanias plaža

Platanias je grad koji ima tu sreću da se predivan pojas peska nalazi samo nekoliko koraka od njega. Zlatna, široka obala proteže se sve do borove šume koja pruža svežinu i predivan miris ovoj plaži. Ležaljke i suncobrane možete iznajmiti bilo gde na plaži, a ovde su samo dva plažna bara koja pored pića i kafe služe tradicionalni grčki mezetluk. Za sve ljubitelje sportova na vodi, u hotelu nadomak plaže nalazi se i škola paraglajdinga gde ćete naći i instruktore i svu potrebnu opremu.

Crkva Agios Taxiarchis

Pored same plaže nalazi se i stara crkva Agios Taxiarchis. Tačno ispred ove crkve se, svake godine održava velika proslava u čast Presvete Bogorodice, velike zaštitnice Skijatosa. Žurka počinje u sumrak i to tradicionalnom čašicom uzoa, a ovde možete probati razne specijalitete poput suvlakija. Ova žurka obično potraje do duboko u noć, a pravi spektakl su folklorne igre, tradicionalni kostimi i buzuki.

Evangelistrias

Ovaj manastir je jedan od simbola čitavog Skijatosa, podignut u XVIII veku. Bio je čuveno utočište ustanika tokom borbi za oslobođenje od Turaka, a sa ovog manastira se razvila prva grčka zastava 1807. godine. Danas, ovo mesto bremenito istorijom okruženo je i dalje visokim zidinama a raskošni vrtovi prepuni cveća, voćki i plemenitih biljaka predivna su prilika da pobegnete od vrućine i gužve. U maloj manastirskoj prodavnici možete kupiti i jedinstvene suvenire i domaće proizvode – med, vino i maslinovo ulje.

Smeštaji - Platanias
Rent-A-Car - PlataniasIzleti/Ekskurzije - Platanias
Drugi gradovi Skijatos