Destinacije :: Ostrvo Samos ::

Na 14km jugozapadno od Vatija – prestonice Samosa, smešteno je pravo kosmopolitsko mesto Pitagorion, koje svakog leta vrvi od života radoznalih i impresioniranih posetilaca. Ovaj gradić sagrađen je na jugoistočnoj obali ostrva.

One koji ovde odsednu oduševiće plaže koje se prostiru u okolini, zatim šarmantna egejska arhitektura, uske uličice i slikoviti trgovi, njegova živahna energija i noćni život po svačijem ukusu. No, ovaj moderni Pitagorion krije sjajna blaga za ljubitelje istorije i arheologije, budući da je takođe i veoma drevno naselje od velikog arheološkog značaja.

Zanimljiva istorija gradića Pitagorion

Zanimljiv je podatak da je ovaj grad sve do 1955. godine nosio ime Tigani, kada mu je, po slavnom matematičaru i filozofu Pitagori, njegovom najznačajnijem građaninu promenjeno ime. U antičkom Pitagorionu je, takođe rođen još jedan slavan matematičar, po imenu Aristarh, koji je svetu prvi put u istoriji predstavio mogućnost da se ne okreće Sunce oko zemlje, kako se tada, a i dugo potom, mislilo, već, obrnuto, Zemlja oko Sunca.

Ostatci drevne luke Samosa

U vodama pitagorionske luke nalaze se ostaci nekadašnje, drevne luke Samosa, koja se nalazila na mestu gde se danas nalazi sam grad. U luci se nalazi spomenik filozofa i matematičara Pitagore, gde postoji i natpis njegove čuvene teoreme.

Tokom druge polovine VI veka p.n.e. Samosom je vladao Polikrat, tiranin koga je pratio zao glas, međutim, koji je zaslužan za izgradnju mnogih važnih projekata koji još uvek ostavljaju neizbrisiv utisak na današnje posetioce, među kojima su ostaci palate koja nosi njegovo ime.

Eupalinov tunel

Neverovatan projekat za ono vreme sproveo je i grčki inženjer i matematičar Eupalin, kada je projektovao tunel koji dužinom od jednog kilometra, prolazi kroz planinu iznad grada, sa ciljem da drevni grad Samos dobije svoj akvadukt, odnosno vodovod. Ono što ga čini neobičnim je to da je izgradnja, odnosno kopanje tunela započeto istovremeno s obe strane planine, a odstupanje na kraju je bilo samo oko 5 metara.

On je jedan od samo dva takva tunela u starom svetu, koji su kopani s oba kraja, ali jedini za koji je napravljen geometrijski plan. Inženjer je robovima koji su obavljali ovo mukotrpno kopanje, za nagradu, po završetku tunela obećao oslobođenje, a svoje obećanje je i ispunio.

Rimska kupatila

Nedaleko od Pitagoriona, na južnoj strani ostrva nalaze se ostaci rimskih kupatila, iz II veka nove ere. Kupatila su se nalazila između drevnog Samosa, današnjeg Pitagoriona i hrama posvećenog boginji Heri. Ostaci ovog kupatila su zaista impresivni, zahvaljujući čudesnoj arhitekturi i dizajnu.

Bila su deo antičkog kompleksa koji je, pored bazena sa hladnom i toplom vodom, saune i drugih javnih zgrada obuhvatao i gimnaziju, stadion i palaestru – školu rvanja. Zidovi kupatila bili su izrađeni od mermera, dok su podovi ukrašeni mozaikom sa različitim prizorima.

Zamak Likurgosa Logotetisa

Zamak Likurgosa Logotetisa, predstavlja zaista čudesan primer odbrambene arhitekture. Izgrađen je tokom XIX veka, korišćenjem materijala uzetog sa različitih arheoloških nalazišta. Ime je dobio po lokalnom vođi ustanka protiv Turaka.

Zapravo, zamak je bio sedište ovog značajnog ustanka i u njemu je odigrao ključnu ulogu. Nalazi se na brdu za koje se veruje sa se tu nalazio akropolj starog grada Samosa, budući da su u okolini pronađeni brojni arheološki ostaci. Pokraj zamka se nalazi crkvica preobraženja Hristovog, sagrađena 1824. godine, kada su ustanici uspeli da proteraju Osmanlije.

Velika pećina i Manastir Panagia Spiliani

Ovaj manastir sagrađen je na nadmorskoj visini od 125m i poznat je još i pod imenom Devica iz pećine. U okviru manastira postoji mala crkva posvećena Devici Mariji koja je sagrađena unutar velike pećine. U njoj se nalazi ikona sa njenim likom, za koju se veruje da je čudotvorna.

Prema legendi, ikona je bila ukradena, međutim prilikom istovara sa broda pala je u more i razbila se. Tokom dugačkog vremenskog perioda delovi ove ikone putovali su morem, sve dok se, svi do jednog nisu vratili na ostrvo Samos. Tada su je meštani sastavili i vratili je na njeno mesto.

Arheolozi smatraju da se u ovoj pećini nekada nalazio drevni hram, kao i da je možda i to bilo jedno od mesta gde je čuveni matematičar Pitagora podučavao svoje učenike. No, ono što je sigurno je da je sa brda na kome se manastir nalazi pogled na sam gradić spektakularan.

Arheološki muzej u Pitagorion-u

Među nezaobilaznim znamenitostima Pitagoriona nalazi se i Arheološki muzej, smešten u centru grada, nadomak ostataka drevnog Samosa. Eksponati muzeja uključuju mermerne statue, novčiće, delove zgrada i hramova, keramičke vaze, nakit i druge predmete koji ukazuju na kulturni razvoj ostrva i njegovu povezanost sa gradovima Grčke i Male Azije.

Pitagorion je mesto nekih od najlepših plaža na ostrvu

Iako vrvi od arheoloških iskopina i istorijskih znamenitosti, Pitagorion je takođe šarenolik gradić prepun prelepih kuća i vrtova, kafića, barova i njihovih prijatnih bašti, suvenirnica i prodavnica, te restorana sa veoma bogatom ponudom raznoraznih specijaliteta i poslastica. Takođe, šetnja kraj luke, pogled na usidrene ribarske brodiće i barke, predstavljaće nezaboravan doživljaj. Uz sve ovo, Pitagorion je i mesto nekih od najlepših plaža na ostrvu.

Plaže u blizini letovališta Pitagorion

Plaže Psalida i Katsakas nalaze se na malecnom ostrvu Samipula, koje se nalazi preko puta Pitagoriona, i do kog se može dospeti ribarskim brodićem ili skuterom. Plaža Psalida pokrivena je finim belim peskom, a zapljuskuje je kristalno čisto, tirkizno more. Na njoj se mogu naći i besplatni suncobrani.

Tu postoji i mala taverna, međutim, posetiocima se svakako preporučuje da osnovne namirnice kao što je voda, ponesu sa sobom, za svaki slučaj. Ovo malečko ostrvo, čije ime zapravo i znači Mali Samos, ima samo 5 stanovnika. Uprkos tome, na njoj postoje zanimljive građevine kao što su crkvice Agia Pelagia, i Uspeće Hristovo, kao i skromni smeštajni kapaciteti.

Plaža u Pitagorionu

Plaža u Pitagorionu je organizovana i uređena. Nalazi se nadomak mesta, te su gostima na raspolaganju njeni kafići i restorani, a pored ležaljki i suncobrana koje mogu iznajmiti, posetioci ove plaže mogu se oprobati u nekom od vodenih sportova koji su im takođe na raspolaganju. Sa ove plaže, isplovljavaju brodići za ostrvce Samipula.

Plaža Heraion

U blizini Pitagoriona, ali i drevnog hrama posvećenog boginji Heri, nalazi se plaža Heraion, kraj istoimenog naselja. Uređena je i okružena mnoštvom taverni sa bogatom ponudom ribljih specijaliteta. Posebnu pogodnost ove plaže predstavlja neposredna blizina ovog spektakularnog arheološkog nalazišta.

Plaža Potokaki

Plaža Potokaki je dugačka, šljunkovita plaža, na nekih 3km udaljenosti od Pitagoriona. Ova plaža ponosi se plavom zastavicom, koju je zaslužila zahvaljujući svojoj bistroj vodi i mnogim pogodnostima koje su njenim posetiocima na raspolaganju, kao što su suncobrani, ležaljke, plažni barovi, i sportovi na vodi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pitagorion
Rent-A-Car - PitagorionIzleti/Ekskurzije - PitagorionDrugi gradovi Ostrvo Samos