Destinacije :: Leros ::

Panteli je upečatljivo i slikovito, nekada ribarsko selo, a danas pravi ukras istočne obale ostrva Leros. Svega 2 kilometra južno od Agia Marine, glavnog grada i luke, Panteli se pruža obalom do sledećeg zaliva, a ubrzani razvoj ovog dela ostrva doveo je do spontanog spajanja Agia Marine i Pantelija – iako ih meštani i te kako smatraju odvojenim mestima, putnicima, turistima i posetiocima nekadašnje granice više ni ne posoje.

Mlinovi su zatitni znak Pantelija

Panoramu ovog slikovitog letovališta karakteriše stepenasto brdo čiji vrh kruniše niz starih, leroških mlinova. Nije tako teško popeti se do njih, a ovaj greben pruža pogled na dva suprotna zaliva, i Panteli i Agia Marinu, sa svojim lepim lukama i harmoničnom kompozicijom zelenog rastinja, belih, kamenih zgrada i plavetnila mora.

Panteli je zadržao svoju autentičnost i karakter uprkos brzom razvoju, pa je jedno od mesta gde je turizam inovativno odgovorio na moderne zahteve. Tako je sva prilika da ćete ovde biti smešteni u mlinovima, kelijama, zamkovima, a moći da probate neke od starih specijaliteta, organskih namirnica i svežih peciva za kojima ćete dugo žudeti.

Male taverne i kafići pored mora, pogled na jedrilice, privatne brodiće i jahte pored dokova na kojima ribari strpljivo pletu svoje mreže, i stariji vid gostoljubivosti i prijateljstva, a ne uslužnosti, donosi neodoljivu atmosferu Pantelija.

To Kastro Tis Panagias – Tvrđave Device Marije

Pored lepe, hedonstičke plaže i mogućnosti da „skoknete“ do Agia Marine na večeru, u Panteli se dolazi i radi njegove impresivne tvrđave. Ukoliko budete „bacili sidro“ ovde, pre ili kasnije neko će vas pitati da li ste već posetili tvrđavu, i ukoliko niste, sva je prilika da će se ponuditi da vas „gore“ povede. Oko 200 metara iznad nivoa mora, na vrhu brda Pitiki impresivno se uzidžu zidine To Kastro Tis Panagias – Tvrđave Device Marije.

Moćna utvrda i dalje nemo stražari nad ovom obalom i pruža pogled na panoramu od koje zastaje dah. Iza svojih skladnih, neprobojnih linija, ovaj zamak krije tajnovitu istoriju ostrva, i obeležava presudno mesto leroške sudibne od antičkih vremena sve do XX veka. Ova tvrđava je pravi simbol čitavog Lerosa i vidi se sa svakog njegovog kraja, a pravi je centar kulturne i religiozne svesti, pa se i dan danas, svakog 15. avgusta ka maloj kapeli u tvrđavi kreće najveća procesija ostrva.

Smatra se da je ova tvrđava bila glavna tačka ostrva još u antičko doba, te da je utvrda prekrila nekadašnji akropolj. Njeni najstariji delovi podignuti su tokom X veka, a mali vizantijski zamak i dalje postoji. Nakon krstaških ratova Đenovljani, a nakon njih Turci dodali su ovoj utvrdi svoje delove i pečate, a veo prave misterije donosi i to što je ovo bila jedna od najvažnijih utvrda Vitezova Svetog Jovana: moćne vojne i političke sile svog vremena, zavetovane na vernost samo jednoj ženi – Devici Mariji.

Gotovo bez ikakvih prekida, utvrda je bila stalno naseljena

Ovaj zamak nećete zateći u ruševinama kojima se vuku senke prošlosti. Gotovo bez ikakvih prekida, utvrda je bila stalno naseljena, a koristili su je i ustanici tokom ratova za oslobođenje od Osmanlija, pa tokom I i II svetskog rata, a onda i tokom perioda grčke diktature. Danas, pored kapele izuzetne lepote i značaja, ovde se nalazi izvanredna muzejska postavka koja će vas uvesti u svet leroške istorije, misticizma, spletki i krstaških planova i pohoda u kojima su učestvovale sve sile tadašnjeg poznatog sveta.

Legenda kaže da ova crkvica krije brojne relikvije, a moderna istraživanja više govore u prilog nego protiv ovih tvrdnji. Ova crkva se pominje i kao jedno od mesta gde se možda krije Sveti Gral, kao i delovi plaštanice i opiljci Časnog Krsta. Uz to, legenda kaže da je čudotvornu, pocrnelu ikonu nemoguće ukrasti, uništiti ili pomeriti sa njenog mesta…

Panteli donosi autentičan doživljaj ostrva Leros

Panteli je sa mnogo razloga jedno od omiljenih mesta Lerosa, sa odličnom lokacijom, izvnrednim duhom, okruženo prirodnim lepotama. Romantična obala, duge šetnje okolinom, bicikli i jedan usporeniji, mirniji ritam donose autentičan doživljaj Lerosa koji sebi ne bi trebalo da uskratite.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Panteli
Rent-A-Car - PanteliIzleti/Ekskurzije - PanteliDrugi gradovi Leros