Destinacije :: Sitonija ::

Ormos Panagias je lep, mali lučki grad na istočnoj obali Sitonije, preko puta poznatog Niktija. Ova važna luka smatra se delom Agios Nikolasa, i od centra ovog gradića udaljena je svega nekoliko kilometara južno. Veoma povoljna lokacija podigla je Ormos Panagias na mnogo više od jednostavnog predgrađa, pa ukoliko ne biste znali istoriju ovog mesta, mogli biste pomisliti da je ovo sasvim samostalan grad podignut oko lepe crkve i velike luke. Uz to, turistička ponuda podigla je Ormos Panagias na status letovališta koje svake godine beleži sve veću posetu.

Ormos Panagias i pravoslavlje

Ime Ormos Panagias znači “luka Device Marije”, i pokazuje usku vezu sa starom crkvom koja se nalazi na glavnom trgu, koja je naravno posvećena Bogorodici. Iako se ne zna kada je crkva izgrađena, njena arhitektura ukazuje na vizantijske uticaje, a obnovljena je poslednji put oko 1970. godine.

Takođe, u okolini se nalaze mnoge crkve koje vredi posetiti, a kroz istoriju se Ormos Panagias umrežio i u mnoge festivale religioznog karaktera, koje daju poseban karakter ovom mestu. Veoma interesantno je obeležavanje trećeg dana Uskrsa, kada se duga kolona kreće od Ormos Panagiasa ka Agios Nikolaosu i natrag, u kojoj učestvuje veliki broj ljudi. U tradicionalnim, svečanim nošnjama, uz zastave i ikone, ova duga kolona ljudi pređe put od 5 kilometara proslavljajući Uskrs.

Iz Ormos Panagias svakodnevno kreće veliki brodova za Svetu Goru

Ovo je samo jedna od religijskih i tradicionalnih odlika ovog mesta, pa ne iznenađuje što se njegovo ime najčešće asocira sa Svetom Gorom. Obilazak planine Atos i prave monaške republike moguć je jedino sa mora, a Ormos Panagias je najbliža luka, pa ukoliko želite da razgledate drevne manastire, sva je prilika da ćete krenuti odavde. Mnogo brodova svakodnevno vodi na put do planine Atos, pa je čak i jedan piratski brod izgrađen po uzoru na galeone iz XVIII, sa piratskim kapetanima, jedrima i prilikom da se upustite u pravu fantaziju.

Plaža Trani Ammouda – Najveća plaža čitave Sitonije

U okolini Ormos Panagiasa ima više plaža, a najbliža je i najatraktivnija – Trani Ammouda, najveća plaža čitave Sitonije. Ona je dugačka gotovo 2 kilometra, a pruža se od Ormosa prema mestu Livrochio, pa ćete ovu plažu naći i pod tim imenom.

Sitan beli pesak, tirkizne nijanse i kristalna prozirnost vode, ali i rigorozni standardi održavnja osvojili su joj prestižnu Plavu zastavicu. Ulaz na ovu plažu se ne plaća, a bogatu infrastrukturu plaže čini nekoliko plažnih barova, kafića i restorana, ali i odličan izbor ulične hrane, peciva, girosa i drugih poslastica.

Na ovoj plaži nalazi se i kompleks hotela Anitgoni koji u svom delu uređene plaže nudi raznovrsne sadržaje koji nisu ekskluzivno namenjeni gostima hotela. Suncobrani, ležaljke, prodavnica, hotelski bar nalaze se na samoj plaži, dok je u zaleđu veliki bazen, picerija i razni dopunski sadržaji, koji ponudu ove plaže podižu na luksuzni nivo.

Na samom kraju plaže Trani Ammouda nalazi se veoma romantična uvala, iznad koje se dižu kameni ostaci stare utvrde, podignute na brdašcu okruženom maslinama, pravo mesto za istraživanje i uživanje u predivnom pogledu na more koji se odavde pruža. Velika prednost ove plaže je i što na njoj nikada nema prevelike gužve, jer je i veoma široka, pa ćete ovde moći da uživate i u dosta privatnosti, a sjajno je mesto i za velika društva.

Ormos Panagias poseduje dugačko šetalište pored plaže

Ormos Panagias je veoma slikovito mesto, sa glavnim trgom i lukom u zagrljaju okolnih brda, a ovde počinje i dugačko šetalište pored plaže, uz koju se nalaze i raštrkane vile  sa velikim dvorištima, pa možete uživati u laganim šetnjama uz koje ćete proći pored nekoliko malih radnji i restorana. Ova lepa luka prepuna brodića i jahti pravo je mesto i ukoliko nameravate da krenete svojim kolima.

U blizini se nalazi nekoliko velikih letovališta

Popularni Nikiti je samo pet minuta vožnje odavde, a možete posetiti i divni Vurvuru, Neos Marmaras i druga turistička mesta popularna po svojim prekrasnim plažama i sve bogatijoj turističkoj ponudi. Tako vam neće nedostajati ni mesta za malo večernje izlaske i provod, ali ni potpuni mir u divnom, prirodnom okruženju.

Ormos Panagias je idealna destinacija za miran i opušten odmor

Ormos Panagias ističe se kao mesto za, u punom smislu, idealan odmor – ne samo zbog divne, velike plaže do koje se možete prošetati sa mališanima, već i zbog slabog saobraćaja, dosta dobrih sadržaja za decu i visoke bezbednosti, a kako ovde nema bučnih večernjih sadržaja, mir i potpuni odmor su zagarantovani.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ormos Panagias
Rent-A-Car - Ormos PanagiasIzleti/Ekskurzije - Ormos Panagias

Drugi gradovi Sitonija