Destinacije :: Evija ::

Oreoi je ljupko letovalište na Eviji sa zaklonjenom, malom lukom i omiljena je destinacija zaljubljenika u plovidbu, jedrenje i more. Sa dugom peščanom plažom i malim tavernama, kao i restoranima na obali mora, fantastičnim pogledom na zapad preko Oreoi kanala, takođe je pravo mesto da uhvatite savršen zalazak sunca.

Čitavu severnu Eviju krasi raskošna priroda, a raštrkana seoca čine je izuzetno spokojnom i mirnom. Među njima, Oreoi se ističe svojom predivnom lučkom panoramom. Inače, danas je Oreoi već gotovo spojen sa susedom – Neos Pirgosom, pa samo još loklano stanovništvo zna gde počinje jedno, a završava se drugo mesto.

Gradska plaža Oreoi

Dugačka peščana plaža idealna je za kupače, i duge romatnične šetnje koje se mogu završiti u nekoj od autentičnih grčkih tavreni, uz rashlađeni uzo i meze, čašu vina i masline. Ova duga i široka peščana plaža Oreoi odličan je izbor i za porodice sa decom, jer je besprekorno čista i sa dugim plitkim priobaljem, a ovde uvek možete iznajmiti plažni mobilijar ili potražiti osveženje u nekom od barova i kafića na plaži.

U okolini se nalazi mnoštvo lepih plaža

U okolini su i mnoge druge veoma interesantne plaže zbog kojih se dolazi na Eviju – od Liskade i Zlatne plaže na krajnjem severozapadnom delu ostrva, preko Pirgosa, Kanatadike do Pefkija – severna obala ovog ostrva pravi je raj za kupače, ljubitelje dugih šetnji i beskrajne smene plavetnih nijansi mora.

U Oreoi-u ćete imati sve što Vam je potrebno za bezbrižan odmor

Oreoi danas nudi lepo razvijenu turističku infrastrukturu, pa nećete imati problema da pronađete smeštaj baš po svojoj meri. Ovo nije neko premalo grčko mestašce, tako da ćete tu naći i super markete poznatih lanaca, male suvenirnice, a kako je ovo i luka, i vrlo dobar izbor ukusne sveže ribe i raznih drugih morskih plodova.

Tradicionalne taverne i restorani sa jedne strane i brzi ulični specijaliteti sa druge odličan su odgovor na pitanje gde se može dobro jesti, a za sve koji žele i malo večernjeg provoda, ovde postoji nekoliko barova na plaži koji rade do duboko u noć.

Kratka istorija Oreoia

Oko Oreoia vođene su mnoge borbe tokom istorije, prvenstveno zbog izuzetne pozicije na samom ulazu u zaliv Pagasitikos. Oreoi, u isto vreme zadržava i punu kontrolu nad najkraćim i najbezbednijim pomorskim putem do Atine. Okolni put, ozloglašeni Cavo Doro iskusni moreplovci i danas izbegavaju po lošijim vremenskim uslovima. Tokom vekova, na ovom opasnom putu stradali su mnogi brodovi sa svojim posadama – i ne samo od opasnih vetrova, iznenadnih oluja i skrivenih hridina, već i od pirata.

Značajna pozicija ove, danas male luke bila je očigledna i najvećem neprijatelju antičke Grčke: caru Persije – Kserksu. Svima je poznata čuvena bitka kod Termopila, gde je hrabri kralj Leonida sa svojih 300 Spartanaca držao Kserksove snage zaglavljene u uskom klancu. Ova bitka je toliko čuvena i toliko puta opevana, da je sasvim zasenila drugu, ništa manje važnu bitku koja se odvijala upravo u Oreoiu i sa istim protagonistima.

U avgustu 480 godine p.n.e. Persijanci pod vođstvom bogolikog Kserksa napali su grčku obalu Evije u manje poznatoj bici kod Artemisiuma. Oko 1200 persijskih ratnih galija krenulo je prema 271 brodu koliko su uspeli da sakupe Grci u očajničkom naporu da se odupru stranoj sili. Tada je zaliv pogodila ogromna oluja i razbila trećinu Kserksovih brodova o oštre litice Peliona, trećinu oduvala niz zloglasni Cavo Doro, za to vreme nekim čudom neoštetivši nijedan grčki brod.

Međutim, i dalje je preživela trećina persijske flote koja je bila opet duplo veća od Grčke. U moru prepunom olupina i leševa, dve vojske su se borile tri dana i tri noći pramac o pramac i prsa u prsa. Grci su držali liniju. Onda su stigle vesti o Leonidinoj pogibiji kod Termopila. Rat je bio izgubljen. Grci su se povukli ka Atini, svojim zaklonjenim i dobro poznatim kanalom, a Persijanci su okupirali Oreoi, odakle su organizovali i izlete do Termopilskog klanca kako bi razgledali leševe palih Spartanaca.

Plaža Elinika – Najpopularnija plaža na ostrvu

Boravak na severu Evije ne treba da prođe i bez izleta na koje možete krenuti organizovanim turama, ili u  sopstvenoj režiji, ukoliko više volite lično iskustvo i avanturu. Iz Oreoia možete i lokalnim prevozom do Elinike, najpopularnije plaže na ostrvu. Ovaj divlji peščani sprud, kristalno more i maleno ostrvo Agios Nikolaos do koga možete i otplivati samo su neke od fantastičnih prednosti ove plaže.

Plaža Vasilika

Druga plaža zbog koje vredi provesti neko vreme u kolima je Vasilika – kao tepih mekani pesak i prelepi restorančići uz plažu, zatim Agia Ana, namenjena ljubiteljima jedrenja, surfovanja i paraglajdinga, Kanatadika, za sve kojima je odmor velika, luda žurka…

Obavezno posetite ostrvsku atrakciju Meghalos Platanos

Oreoi je odlična luka i za sve koji uživaju u pravom, aktivnom odmoru, pa se odavde lako stiže do zanimljivih pešačkih i biciklističkih staza kojima možete obići neke neobične stanovnike ovog ostrva: Meghalos Platanos je, kako mu ime kaže Najveći Platan - veruje se da je star oko 600 godina, visok je preko 20 metara i ima prečnik od 5,5 metara, a unutar ovog drveta nalazi se – ni manje i ni više nego kafić.

U blizini Oreoia se nalazi i prelep vodopad i tradicionalno selo Gerakija

Ili krenite ka vodopadu u zaleđu Oreoia koji je okružen potpuno idiličnom borovom šumom gde ćete, pored žubora vode čuti samo crvkut i nežno pucketanje šišarki na suncu. U povratku, obavezno svratite u seoce Gerakija – i kupite lokalni, domaći origano.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Oreoi
Rent-A-Car - OreoiIzleti/Ekskurzije - Oreoi

Drugi gradovi Evija