Destinacije :: Sitonija ::

Letovalište Nikiti (ili Nikitas) je jedan od najstarijih na čitavom Halkidikiju. Nalazi se na severozapadu poluostrva Sitonija (drugi prst), na oko 39 kilometara istočno od Nea Moudanije i oko 95 kilometara jugoistočno od Soluna, a između letovališta Metamorfosi i Neos Marmaras.

Ovo ljupko mestašce se sastoji iz dva dela, starog i novog Nikitija (razdvaja ih magistrala) i ima oko 3000 stanovnika. Stari deo grada se nalazi odmah do glavnog puta na jednom brežuljku, dok je novi deo naspram njega i ima izlaz na more.

Kratka istorija Nikitija

Tokom klasičnog perioda, najznačajniji grad cele regije je bio Galipsos, koji se nalazio nešto južnije od današnjeg Nikitija. Godine 1300. većina zemljišta na kome se danas nalazi Nikiti je pripadala velikom broju manastira, kao što su Agios Oros, Xenophontos, Lavras i Xeropotamou. Grad kakav danas poznajemo se prvi put pojavljuje u istoriji u XIV veku i to kao Neakitou. Kako je vreme prolazilo broj stanovnika se uvećavao, da bi u XV veku grad postao nezavistan. Turci su opustošili grad 1821. godine tokom rata za nezavisnost Grčke, a preživelo stanovništo ga je obnavljalo od 1822. do 1827. godine.

U Nikiti svake godine dolazi na hiljade turista

U Nikiti svake godine dolazi na hiljade turista tokom letnje sezone, što ga čini jednim od najpopularnijih u ovom delu Grčke. Ovde se svakog petka ujutru, pa sve do 13 časova organizuje mala pijaca gde možete pronaći veoma ukusne i zdrave namirnice. Danas se lokalno stanovništvo najviše bavi turizmom i poljoprivredom, a najpoznatiji su po proizvodnji meda.

U Nikitiju se tokom leta održava niz turističkih maniestacija

U Nikitiju ima veliki broj pratećih turističkih objekata kao što su rent-a-car agencije, apoteke, bankomati, šetačka zona sa velikim brojem taverni, picerija i kafića. Takođe, jedna od atrakcija je i plivački maraton koji se održava svake godione pod nazivom ”Prelazak zaliva Toroni” u kome se pliva 26 kilometara od poluostrva Kasandra do grada Nikiti.

U široj okolini Nikitija se nalazi 17 prelepih plaža

Obilaskom Nikitija možete se diviti predivnim plažama koje kombinuju zelenu i plavu boju. Kada vetar nežno duva na obali njišu se borova stabla, a na moru prave mali talasi, što stvara idiličnu atmosferu mira i blagostanja.

U široj okolini Nikitija se nalazi 17 plaža. Sve one prostiru se od Metamorfosija na severu pa do početka Neos Marmarasa na jugu. Na glavnom putu možete videti znakove za svaku plažu ponaosob. Takođe, kraj mnogih od njih postoji autobuska stanica, tako da na većinu njih možete ići i bez automobila. Sve plaže su javne i ulaz na njih je besplatan.

Glavna gradska plaža u Nikitiju

Ukoliko kreneta ka jugu od Nikitija naićićete prvo na glavnu gradsku plažu u Nikitiju. To je duga i uska plaža, pesak je mekan i ravan sa blagim padom u vodu. Borovi oivičavaju pozadinu plaže dajući joj prirodan hlad, a ima i kafića i barova koji n ude svoje ležaljke i suncobrane.

Plaža Agios Georgios

Plaža Agios Georgios nadovezuje se na Nikiti plažu (mesto za kampovanje).

Plaža Kastri

Kastri – veoma mirna plaža okolo koje su privatne kuće;

Plaža Agios Giannis

Agios Giannis – duga peščana plaža sa barom;

Plaža Koviou

Koviou – peščana plaža sa malim barom;

Plaža Kalogria

Kalogria – lepa peščana plaža sa kafićem, kampom, malim hotelima i barom na plaži;

Plaža Spathies

Spathies – miran peščani zaliv;

Plaža Elia & Mikri Elia

Elia & Mikri Elia – mali zalivi, sa hotelima i apartmanima za izdavanje;

Plaža Mitari

Mitari – mali peščani zaliv sa kampom Mitari;

Plaža Lagomandra

Lagomandra plaža ima fin, sitan pesak boje zlata. Nalazi se severno od Neos Marmarasa, podeljena je na tri odvojene celine i ima apsolutno sve – borovu šumu u koju se možete sakriti od sunca, restorane, barove, kao i organizovane vodene sportove.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Nikiti
Rent-A-Car - NikitiIzleti/Ekskurzije - Nikiti

Drugi gradovi Sitonija