Destinacije :: Centralna Makedonija ::

Vrasna je staro planinsko mestašce locirano na istočnim obroncima planine Kerdilia, koje je ostalo jezgro tradicije i kulturni centar dva letovališta koja su se razvila na obali Orfanskog ili Strumničkog zaliva direktno ispod nje. Vrasna, sa Nea Vrasnom i Paralija Vrasnom nalazi se na veoma zanimljivoj „raskrsnici“ grčkih pravaca – na pola puta od Soluna do Kavale, udaljena je tek nešto više od sat vremena vožnje od ovih gradova, a ne mnogo duža vožnja odvešće vas i do Svete Gore, prastare Drame ili neobičnog jezera Kerkini i velikog nacionalnog parka.

Sva tri mesta (Vrasna, Nea Vrasna i Paralija Vrasna) su udaljani jedni od drugih oko 2 kilometra, pa ih je lako obići i uživati raznovrsnoj ponudi istorije i kulture, modernih kafića i restorana, tradicionalnih taverni, grčkih specijaliteta i uživanja u morskim sportovima. Veruje se da ime potiče od slavnog vojskovođe Vrasidasa, koji je na ovom mestu podigao vojni logor pre odusdne bitke sa Atinjanima, a ostaci utvrda, bedema i fortifikacija u blizni otkrivaju i strateški, vojni značaj ovog područja kroz istoriju.

Paralia i Nea Vrasna po svoj prilici neće se još dugo razmatrati kao razdvojena letovališta, a s obzirom na blizinu i laku dostupnost Asprovalte nude sve pogodnosti ovog razvijenog letovališta, a da ipak čuvaju svoju prirodnu okolinu, mir i obilje zelenila. Lepota plaže ovde počinje njenom impresivnom veličinom: više od sedam kilometara ravne, peščane i šljunkovite obale povezuje mesta koja se nižu ovim zalivom od Stavrosa na samom jugu, sve do čuvenog kampa Kiani Akti na severu. Paralia i Nea Vrasna zahvataju izuzetno miran i uredan deo ovog zaliva, sa plažama koje su dugi niz godina nagrađene Plavom zastavom Evropske Unije, prestižnim priznanjem za uređenost, čistoću i bezbednost, kao i prirodnu lepotu. Imaju reputaciju opuštenih, ležernih letovališta, pa su veoma privlačna za porodice sa decom i starije sugrađane, pa se uglavnom tako i predstavljaju kroz svoju ponudu.

Vrasna pruža priliku da se sasvim opustite, odmorite i uživate u predivnoj klimi, a preglasna i napadna muzika, gužva i haos ovde su bukvalno nepoznati. Ova uredna i šarmantna letovališta imaju široke ulice, odlično snabdevene supermarkete koji se nalaze na pešačkoj udaljenosti, kao i veliki broj kafića, restorana i brze hrane, ali ni pravi ljubitelji specijaliteta i morskih plodova neće biti razočarani. Sama plaža je pravi centar Vrasne, sa delovima gde možete iznajmljivati ležaljake i suncobrane, ali i delovima plaže koji su slobodni za sve posetioce. Neobično široka plaža zaštićena je od jakih vetrova, pa je more ovde mirno, prozirno i toplo, ipak, savetuje se oprez roditeljima sa decom, jer je ulaz u vodu dosta nagao.

Vile, porodični hoteli i kuće su uglavnom novjeg datuma, pa ćete ovde moći da pronađete smeštaj baš prema svojim potrebama, a bogata je i ponuda pansiona ili dnevnih menija restorana gde za neveliku sumu možete probati prave lokalne specijalitete. Velika prednost za sve ljubitelje nezavsinog i potpuno samostalnog letovanja je i blizina velikog Lidl marketa, doduše, nešto malo dalje od samog centra.

Stara Vrasna udaljena je oko 2 kilometra od obale, i pruža pravu priliku za romantičnu šetnju, i potragu za lokalnim proizvodima, pre svega medom, maslinovim uljem i sirevima, a na lepom malom trgu je i jedna taverna gde ne treba zaobići čuvenu jagnjetinu.

Ovaj deo makedonske obale nosi laskavi epitet mesta za pravi grčki odmor, koji možete obogatiti raznovrsnim izletima i obilascima. Čak i ukoliko vam se sav taj mir, porodice sa decom i senori čine pomalo dosadnim, to nije razlog da ne budete u Vrasni. Naime, do Asprovalte, najvećeg grada u ovom delu Grčke možete se i prošetati, i tu uživati u fenomenalnom provodu, a da ipak možete da se sasvim naspavate i odmorite. Stavros je, takođe dostupan peške, iako udaljen oko 6 kilometara, a pruža sasvim jedinstvenu priliku za panoramu čitavog zaliva. Ukoliko budete želeli da promenite ritam, svakako obiđite čuvne plaže u Olimpijadi, oko 20-ak kilometara južno od Vrasne. Šumovito zaleđe, i neke od najlepših plaža privlače brojne turiste željne uživanja u plivanju, vodenim sportovima ili krstarenjima. Ukoliko ste krenuli na odmor sa decom, ili ako ste i sami još uvek dete u duši, put od 100-ak kilometara kako biste uživali u fantastičnom Waterland-u neće predstavljati nikakvu prepreku, a na prvi pogled visoke cene karata isplatiće vam se u potpunosti.

Zajedno sa Stavrosom i Asprovaltom, Vrasna je poznata i kao dolina “Makedonskih Tempa”, a bogatstvo kulture i istorije čine izuzetno zanimljivom. Vrasna može biti idealan izbor kako za ljubitelje aktivnog odmora prepunog novih iskustava i sadržaja, tako i za sve koji na letovanju žele da se naprosto odmore i uživaju u hladovini, izležavanju na suncu, izvanrednim gurmanlucima i koktelima na plaži.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Nea Vrasna
Rent-A-Car - Nea VrasnaIzleti/Ekskurzije - Nea Vrasna

Drugi gradovi Centralna Makedonija