Destinacije :: Tesalija ::

Nea Anchilaos je mali primorski gradić na zapadnoj obali Pagastiskog zaliva, oko 17 kilometara od Volosa. Zahvaljujući slikovitom, šarmantnom karakteru gradića, čistoj obali i raskošnoj priodi, Nea Anchialos postala je jedno od najrazvijenijih letovališta Pagastiskog zaliva. Nea Anchilaos ima obalu dugačku čak 20 kilometara, sa plažama crvenog, lekovitog peska, kao i spektakularnih uvala okruženih liticama, velikih i malih plaža.

Arheološko nalazište Nea Anchialos

Ftihiotides Thebes ime je jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta ranog hrišćanstva. Najznačajnija otkrića su ranohrišćanske crkve datirane na V i VI vek nove ere, a između crkava i drugih javnih zgrada ovog nekada moćnog grada nižu se neki od najlepših mozaika ovog perioda. Pronađeno je ukupno 9 bazilika, ostaci antičkog teatra i helenističke stoe – a većinu nalaza odavde možete videti u arehološkom muzeju Volosa. Muzej Volosa smatra se najzančajnijim i najbogatijim od arheoloških muzeja. Ovde možete videti neolitske eksponate lokalnih nalazišta, glinene figurice i geometrijske šare tipične za ovaj period, a od posebnog značaja je slika na mermeru nastala tokom 3 veka pre nove ere.

Nea Anchialos plaža

Ova plaža nagrađena je Plavom zastavicom 2012. godine, a od 2015. nosi i titulu najorganizovanije i najčistije plaže zaliva. Duž čitave plaže pruža se šumovito zaleđe Peliona, pa gosti ovde uživaju u prirodnoj hladovini, što je posebno pogodno za porodice sa decom. Sitan šljunak i crvenkasti pesak daju joj posebnu boju i prepoznatljivost, a ova plaža u mirnoj uvali idealna je za sve posetioce. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a pored same plaže nižu se restorani i kafići za osveženje ili romantičnu večeru uz zalazak sunca. Preporuka je da ne propustite tispuro uz meze.

Chrisi Akti Panagias

Oko pet kilometara udaljena od Nea Anchialos, ova peščana plaža pravo je mesto ako volite plićak, pesak i sportove na plaži. I ova plaža zasluženo ima Plavu zastavu kao priznanje čistoće, kvaliteta sadržaja i organizacije obale.  Ova plaža je i pravo mesto ukoliko volite izlete i kulturnu baštinu, jer se u blizini nalazi arheološko nalazište, kao i ckrva posvećena Bogorodici. Chrisi Akti je odlično mesto i za kafu ili večeru pored mora sa pogledom na Pagasitski zaliv.

Smeštaji - Nea Anchialos
Rent-A-Car - Nea AnchialosIzleti/Ekskurzije - Nea Anchialos

Drugi gradovi Tesalija