Destinacije :: Epir ::

Monodendri je verovatno najčuvenije mesto epirske regije Zagori, ako ne i čitavog Epira. Deo svoje slave duguje zaljubljenicima u prirodu, deo zaljubljenicima u arhitekturu, a deo očuvanom šarmu ovog dubokog zaleđa Grčke. Smatra se jednim od najlepših tradicionalnih sela Zagorija, sa jedinstvenim vidikovcem i šarmatnim resotrančićima i kafanicama, a razvijalo se kao pravi turistički centar i svake godine privlači brojne turiste.

Nalazi se na preko 1000 metara nadmorske visine, a udaljeno je oko 300 kilometara jugozapadno od Soluna i 40 kilometara od Janjine, najvećeg grada ove oblasti. Kao i brojna druga sela Zagore, Monodendri je svoj pravi razvoj i procvat doživeo tokom XVIII i XIX veka, kada su građene škole, crkve, raskošne vile i zamkovi.

Monodendri u prevodu znači „Jedino drvo“

Samo ime gradića znači „Jedino drvo“, a ustalilo se tokom XIX veka. Svoje poreklo nalazi u prastarom, izuzetno velikom drvetu koje je još uvek postojalo početkom XX veka. O značaju Monodendrija govori i podatak da su sredinom XIX veka ovde postoji osnovna grčka škola, te srednja i – ženska škola. Predivna arhitektura ovog grada ogleda se najpre u kružnom rasporedu ulica, kamenim fasadama i terasama, koje se sastaju na impresivnom trgu koji okružuju i najznačajnije građevine.

Crkva Svetog Atanasija

Crkva Svetog Atanasija svakako ima najveći kulturno-istorijski značaj, a pravi je primer zadužbinarstva braće Rizari, koji su bili veoma bogati trgovci. Ova crkva podignuta je 1801. godine, a baštini fantastične vizantijske elemente, ali i neoklasične strukture tipične za vreme kada je građena. Ova crkva krije i neke od najlepših fresaka XIX veka, pa svakako odvojte trenutak da uđete, rashladite se i uživate u predivnoj unutrašnjosti.

Manastir Svetog Minasa

Ljubiteljima umetnosti i freskoslikarstva još interesantnija može biti Crkva Svetog Đorđa, dok je verovatno najznačajnja sakralna građevina Manastir Svetog Minasa. Ova lepa građevina nalazi se na samom ulazu u selo, pored popločane staze koja vodi u samo njegovo srce. Izvanredne freske delo su zografa Mihajla i njegovog sina Konstantina, a na jednoj od njih ostala je godina 1620. – pa je datumiranje ovog značajnog nasleđa olakšano.

Monodendri krasi jedan zanimljivi fenomen

Monodendri inače krasi jedan zanimljivi fenomen: većina građevina podignuta je od istog kamena izvađenog iz obližnjeg kamenoloma, pa slične boje i struktura kamena daju ovom selu jedinstven, ujednačen izgled. Svojim zadužbinarima, braći Rizari, grad ima da zahvali i za svoju veoma vrednu galeriju – Izložbeni Centar Rizarios koji je danas dom velikih međunarodnih izložbi, a nalazi se u nekadašnjem domu ove braće. Manos, Breson, Boisona i drugi slikari čine društvo velikoj bisti Atanasija Palisada, velikog grčkog učitelja koji je ovde osnovao školu.

Klanac Vikos

Ipak, Monodendri najviše duguje fantastičnoj prirodnoj formaciji klanca Vikos, kao osnovna tačka sa koje ćete krenuti u osvajanje ovog neverovatnog predela, na čijem kraju vas očekuje Voidomatis, koloplet izvora sa brojnim vodopadima i slapovima. Ovo remek delo prirode vekovima izaziva divljenje i oduševljava svojim veličanstvenim prizorima i predivnim, prirodnim okruženjem.

Čak 12 kilometara dug klanac drži Ginisov rekord kao klanac sa najužim otvaranjem: svega 1100 metara širine i preko 900 metara dubine, te ne čudi što će se baš ovaj klanac naći, ne samo na prvom mestu ovakvih prirodnih atrakcija u Grčkoj, već lako pronalazi put na liste čudesa koje Grčka može da vam ponudi: pored svih plaža, arheoloških nalazišta, pećina i božanskih planina.

Nacionalni park Vikos

U duboki klanac spuštaćete se dugim, vijugavim stazama, obeleženim kao lakše i teže, pa su lepote klanca dostupne većini posetilaca. Inače, ovaj klanac zajedno sa rekama Vikos i Voidomatis čini samo srce Nacionalog parka, koji je i veliki rezervat divlje flore i faune, te ovde možete sresti brojne životinje i uživati u posmatranju ptica.

Ovaj park ima površinu od preko 120 hiljada hektara od kojih su 35 strogo zaštićeni. Nadmorska visina ovde dostiže čak 2497 metara na Gamili, najvišem vrhu planine Tiumfi. Ovaj redak i vrlo osetljiv ekosistem ne dozvoljava nikakvu ljudsku aktivnost, pa u samo zaštićeno srce regije nećete moći da uđete. Šetnja ovim klancem traje od 2,5 do 5 sati i vrlo je popularna među turistima, pa možete birati i neku od vođenih tura ili samostalno šetati okolinom. Prekrasna priroda zaista je idealna za različite izlete i nudi raznovrsne mogućnosti za rekreaciju u društvu čitave porodice.

Antičko naselje Molosos

Oko samog klanca nalazi se još 7-8 sela poput Monodendrija, a krije i jedno antičko naselje. Molosos je otkriven 1965. godine, a nalazi se u bilizni samog Monodendrija. Smatra se da je postojalo od IX do IV veka pre nove ere. Ovde se nalazi veliki broj grobnih mesta sa karakteristikama atičkih i korintskih kultura, nakita, ogrlica, prstenja, vaza i bronzanog oružja.

Monodendri je prava perjanica prelepe oblasti Zagore

Monodendri kao prava perjanica, ali i svih 10-ak sela Zagorija ponudiće vam veoma bogatu i ukusnu hranu, od tradicionalnih vrsta kao što su zagorijske pite, do unikatnih slatkiša, starih načina destilacije likera, biljnih rakija i poslastica. Ono što svakako treba probati je jagnjetina spremana na poseban način, pa uskršnji hleb, prežnu svinjetinu, briam i pečeni pasulj.

Obavezno probajte domaće specijalitete

Pite su ovde lokalni specijalitet i dolaze u svim vrstama – od pšeničnih ili heljdinih, preko pita sa sirom, mesom, spanaćem, pečurkama, ali i bademima, dok su i baklave, palačinke, bundevare i jabučare pravi gurmanluci. U Monodendriju, kao i svim drugim okolnim selima, možete kupiti jedinstvene suvenire, predivne lokalne proizvode i namirnice te uživati u maslinama, sirevima, rakijama i lokalnim likerima.

Manastir Svete Petke

Monodendri je i dom brojnih kulturnih manifestacija, ali posebno je zanimljivo tokom festivala Svete Petke, kada se ovde održava niz koncerata, pozorišnih predstava i izložbi. Ovaj festival skoncentrisan je oko manastira koji se nalazi u samom klancu.

Mnogi ga smatraju jednim od najlepših manastira u čitavoj Grčkoj, a pećina koja se nalazi u blizini bila je dom pustinjacima još od XIII veka. Danas ovaj manastir ponovo postaje okupljalište i interesantni duhovni centar, a u okrilju zaista predivne prirode možete uživati u raznovrsnim kulturnim sadržajima svakog jula i avgusta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Monodendri
Rent-A-Car - MonodendriIzleti/Ekskurzije - Monodendri

Drugi gradovi Epir