Destinacije :: Lemnos ::

Mirina je glavni grad neobičnog, velikog ostrva Lemnos u samom centru Egejskog mora. Ovaj grad krasi zanimljiva panorama sa velikim stenovitim rtom i impresivnom tvrđavom koja štiti i nadgleda obe uvučene uvale Mirine. Naseljen još od ranog paleolita, ovo ostrvo kroz antičke mitove posvećeno je Hefestu, bogu vatre i velikom kovaču i zanatliji, a njegov krajolik i ogoljene tamne stene i neobična ravnica u potpunosti opravdavaju ove legende.

Uprkos samoj prirodi ostrva, veoma je plodno, zeleno i bogato, pa je ovo jedno od retkih, ako ne i jedino ostrvo Grčke kome glavni izvor prihoda nije turizam. Zbog toga se Lemnos nije predao već karakterističnom masovnom turizmu, ovde vas niko neće vući za rukav, i sigurno nećete sresti reke omamljenih turista koji dolaze sa trajekta na svaka 2 sata.

Mirina je pravi centar ostrva Lemnos

Mirina je pravi centar ostrva, iako je povučeno na samu jugozapadnu obalu, a južna uvala grada, dublja i potpuno zaštićena od vetrova najaktivnija je luka ovog ostrva, uz dosta veliki aerodrom, za sada uspeva da zadovolji saobraćajne potrebe ostrva. Svakako, planovi i putni režimi letova i trajekta menjaju se tokom godine, a svoj vrhunac imaju tokom letnje sezone, ali za razliku od nekih manjih ostrva, zimska sezona ovde je bolje zastupljena.

Mirna je odlično povezana sa kontinentalnim delovima Grčke

Najmanje 4 ili 5 brodova nedeljno ovamo stiže iz Pireja, Soluna i Kavale, pa je Lemnos izvanredno povezan sa svim stranama Grčke, dok letnja sezona uvodi i linije kao okolnim ostrvima. Od same luke do centra grada šetnja traje oko 20 minuta, a postoji i loklani javni saobraćaj pored taksija – ali treba voditi računa da autobusi nisu najbolji način da se krećete Lemnosom, uglavnom postoje dva polaska dnevno ka drugim destinacijama, a najčešće ne postoji povratni autobus istog dana.

Ovaj manji zaliv Mirine, sa lukom i ribarskom marinom mesto je gde ćete naći svežu ribu, morske plodove i izvanredne taverne čije terase i bašte nude predivan ambijent i pogled na uvek živu luku. Drugi, veći zaliv Mirine nosi ime Romeikos Gialos ili Rimski zaliv, a krase ga brojne neoklasične fasade, podignute krajem XIX i početkom XX veka kada je Mirina doživela svoj ubrzani procvat.

Mirna ima sve to Vam je neophodno za lep i bezbrižan odmor

Između lepih fasada, prijatnih lokala i butika i predivne, duge plaže pruža se promenada koja je sam centar života grada. Restorani, barovi, pabovi, kafeterije, picerije i kompletna gastronomska ponuda, kao i male prodavnice, suvenirnice i plažni barovi sačinjavaju atraktivnu letnju ponudu, a tokom vrhunca sezone, mnogi barovi i kafići otvoreni su tokom čitave noći, uz dobar izbor koktela i muzike.

Glavna plaža MirinePeščana i odlično uređena

Glavna plaža Mirine je dugačka, peščana i odlično uređena, a opet, ovde neće biti prevelike gužve, niti kompetativnih cena i niko vas neće gnjaviti – što ne znači da ovo nisu gostoljubivi i prijatni ljudi.

Plaža Richa Nera

Samo par stotina metara dalje nalazi se i druga, fantastična plaža, Richa Nera, što doslovce znači „plitka voda“ i ovo je potpuno adekvatan naziv, jer je zaliv ovde veoma plitak, topao i bez jakih vetrova, zbog čega je, već pogađate, omiljena kod porodica sa malom decom, ali i svih ljubitelja klasičnih plažnih ”sportova” poput sunčanja, izležavanja, srkanja kafica i koktela, igranja karata i čitanja knjiga.

Klasičan „chill“ na plaži ovde prati popularna grčka i svetska muzika, mada se možete i skloniti od bučnih kafića i uživati u šumu talasa, a posebno ako odete još malo dalje, jer sledeća uvala je raj za usamljenike, plivače i ljubitelje robinzonskog doživljaja.

Plaža Avlonas

Avlonas je duga i široka peščana plaža, karakterističnog, malo jačeg vetra i malo zanimljivijih talasa za iskusnije plivače, a neobičan vulkanski rt jedno je od popularnih mesta za podvodni ribolov ili ronenje na dah, jer pruža priliku da vidite i neobičnije stanovnike mora.

Turska ili Mala plaža – Pravi je izbor za večernje kupanje

Ako krenete ka jugu i prođete luku, sa ove strane grada nalazi se još i Turska ili Mala plaža, koja je veoma popularna kod meštana, i pravi je izbor za večernje kupanje ukoliko pravo s plaže želite da se upustite u istraživanje fantastičnih menija ribljih taverni.

Mirna ima svoju prelepu tvrđavu

Šetnja je, bez sumnje, najbolji način da obiđete ovaj grad, a svakako odvojite jedno jutro da se popnete na Tvrđavu. Ovo je jedna od najvećih tvrđava u Grčkoj, a izranja iz maglovite 1180. godine, kada je moćna Vizantija utvrđivala svoju prevlast ovim Mediteranom. Njen ktitor bio je Andronik Komnin, a obnovljena je poslednji put u vreme Osmanskog carstva.

Na ovo brdo možete se popeti sa obe strane, a topao savet je da krenete u izdržljivijoj obući, jer kozje staze nisu uvek gostoljubive prema bosim nogama, papučama ili japankama, ali se svaki korak ovog uspona isplati kada se dokopate vrha: spektakularan pogled ne pruža se samo na grad, već i na čitavo ostrvo, jer ste se upravo popeli na jedino pravo uzvišenje Lemnosa, a ako je vreme lepo i dan bistar, možete videti obale Atosa i Halkidikija na jednoj strani i Samotrakija na drugoj.

Odavde možete osmotriti i sve razlike koje se nižu ovim ostrvom – od malih, kamenih koliba u selima po unutrašnjosti, do vila, dvorova i neoklasičnih zgrada relativno urbanizovane Mirine. Njeno istorijsko jezgro i dalje odlikuju uske uličice, kamena dvorišta između kojih će da iskrsne i neka nova fasada, dok pored šetališta ovaj miks starog i novog postaje sasvim uobičajen.

U Mirini se održava nekoliko velikih festivala

Tokom leta u Mirini se održava nekoliko velikih festivala, od tradicionalnih religioznih praznika koji su praćeni folklornim priredbama i posebnim tradicijama i običajima, do onih posvećenih sardinama ili vinu, a Lemnos ima fantastično razvijeno vinogradarstvo i neke od sorti poput Aleksandrijskog Muskata nipošto ne treba propustiti.

Dok boravite u Mirni možete se oprobati u lovu na divlje zečeve

Ljubitelji dobrog vina ovde će biti u prilici da obiđu zanimljive podrume, probaju sorte i opredele se za suvenire. Takođe, neobična atrakcija ovde je i lov na divlje zečeve, čija je populacija na ostrvu pomalo izmakla kontroli, pa je trenutno sportski lov dozvoljen tokom čitave godine, a zakoni su se postarali da flamingosi i pelikani budu posebno zaštićeni.

Biciklizam, uz sportove koji kombinuju vetar i more, postaje sve popularniji na čitavom ostrvu, mada ćete za surfovanje i jedrenje najbolju svetsku destinaciju naći na suprotnoj, istočnoj obali prelepog Lemnosa.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mirina
Rent-A-Car - MirinaIzleti/Ekskurzije - MirinaDrugi gradovi Lemnos