Destinacije :: Tesalija ::

Na samom jugu poluostrva Pelion, na zapadnoj obali Pagasitskog zaliva nalazi se lepo, tradicionalno grčko seoce Milina, oko 50 kilometara daleko od od Volosa. Idealno mesto za odmor, zaklonjeno od buke, gužve i navale turista, Milina je do pre svega nekoliko godina bilo pravo ribarsko selo, pa ovde nećete zapravo imati utisak da ste u nekom turističkom letovalištu. Jednostavne navike, usporen životni ritam i predivno okruženje opuštaju i leče od preteranog stresa i žurbe.

Milina začudo, krije slovensku reč ”mlin”

Ovo priobalno mestašce pruža zaista spektakularan pogled na more, koji dinamičnim čine ostrva Alatas i Pasoudas. Samo ime mesta – Milina začudo, krije slovensku reč ”mlin” u svom korenu, što možda i nije toliko neobično, jer su obale Peliona istorijski imale veliku kulturnu povezanost sa narodima Balkana.

Sve do pre 50-ak godina, ovo i nije bilo zasebno selo, već zaselak u sklopu mesta Glafko u blizini, ali može se reći da vreme pravog razvoja Miline kao turističkog mesta tek dolazi što je, uostalom, sudbina i čitavog Peliona, koji kao da je zaboravljen u pomami za jonskim i egejskim ostrvima.

Milina je takođe jedan od centara alternativnog turizma

Odavno poznato po odličnim kapetanima, veštim roniocima, ribarima i brodograditeljima, Milina poslednjih godina postaje i atraktivan turistički centar sa odličnom ponudom hotela, izvanrednim restoranima i odličnom bazom za večernji provod.

U ovom predivnom okruženju velikih maslinjaka nalazi se jedan od najomiljenijih kampova, pa je ovo i jedan od centara alternativnog turizma, što znači da je izuzetno privlačno mesto za rekreativce i ljubitelje atraktivnog, sadržajnog odmora, sa puno prilika za pešačenje, bicikizam, jahanje ili niz morskih sportova i veština kojih je svake godine sve više.

Ostaci viznatijske bazilike Zoodohos Pigi

U blizini Miline nalaze se i ostaci drevnog antičkog grada Olizon koji je pronađen prema Homerovim spisima, a obilazak ovog lokaliteta biće prava avantura za sve ljubitelje antičke istorije i kulture. O tome da je lepota ove obale bila bukvalno obožavana, svedoče i ostaci viznatijske bazilike imena Zoodohos Pigi – odnosno „izvor života“. Manastir sa bazilikom nalazi se na malenom ostrvu Prasouda i danas je napušten, a do njega možete stići malim brodićima i uživati u još mirnijem okruženju i bezimenim plažicama.

Ostrvo Alatas

Svakako, dominantnije i veće je ostrvo Alatas, takođe dom jednog malog manastira i jedne male marine, tako da i do njega možete stići za svega nekoliko minuta veštijeg veslanja. Ovo ostrvo, po svemu sudeći, nikada i nije bilo naseljeno, tako da ovde možete pronaći kilometre plaža bez igde ikoga i sasvim „robinzonski“ uživati u lepotama okolne prirode.

Milina je pravi turistički centar poluostrva Pelion

Milina je pravilno organizovana, sa magistralnim putem koji prolazi pored same obale mora, i nekoliko paralelnih ulica, pa je izuzetno lako snaći se i dosta je komforno za laganiju vožnju. Duga, ravna obala, šetališta pored mora u senci maslina, palmi i mediteranskih žardinjera prepunih cveća prava su „scena“ za brojne kafiće, restorane i taverne koje se nižu pored mora.

U svojoj odličnoj ribarskoj tradiciji, sveži morski plodovi i bogata vina ovde su nezaobilazan deo menija, a tipično mediteranska kuhinja, aromatični začini i izvanredna testa i peciva razlog su da se prepustite Milini i pravom gurmanskom užitku. Kao što smo već napomenuli, ovo mesto začudo je živo i tokom večeri, sa nekoliko izvrsnih pabova i koktel barova, ali i diskotekom. Sve to upotpunjava i nekoliko muzičkih festivala (njih preko 20) koji privlače veliki broj posetilaca svake godine.

Plaže u blizini Miline

Svakako, u osnovi same turističke ponude Miline nalaze se – plaže. Slikoviti krajolik južnog Peliona otvara se u brojne peščane, plaže, paralelne priobalnom putu, a besprekorno su održavane i uređene u skladu sa tradicionalnim duhom mesta. Kao ni plaža koja oivičava samu Milinu, ni ostale plaže ovde nemaju svoja imena; neke su odlično organizovane sa izborom vodenih sportova, školama jedrenja i surfovanja, dok su druge sasvim javne i neorganizovane.

Ima i plaža koje su namenjene nudistima i ljubiteljima prirode

Ovde ima i plaža koje su namenjene nudistima i ljubiteljima prirode, koje su po pravilu privatnije, zaklonjenije i teže dostupne. Većina plaža u okolini Miline odlikuju se izuzetno mirnim morem, zaklonjenošću od vetrova i blagom obalom, što su karakteristike idealne prirodne luke i razlog što ovde ima mnogo brodića, jahti i jedrilica.

Južni Pelion je idealna lokacija za pravu kombinaciju mirne i tihe prirode, predivnih plaža i uvala, morskih sportova, pecanja i rekreacije, ali i lenčarenja u senci maslina uz koktelčić ili kafu, i odlične opcije za šoping, uživanje u hrani i večernji provod.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Milina
Rent-A-Car - MilinaIzleti/Ekskurzije - Milina





Drugi gradovi Tesalija