Destinacije :: Evija ::

Loutra Edipsos, Loutra Edipsou ili naprosto – Banja Edipsos jedna je od najstarijih, najomiljenijih i najcenjenijih banja u celoj Grčkoj. Slobodno i bez preterivanja, možemo odmah reći da ovo mesto ima bukvalno sve: odličnu lokaciju, lekovito okruženje, izvanrednu turističku ponudu i raznovrsne rekreativne i sportske mogućnosti. Ipak, treba imati na umu da je Edipsos pre svega – banja, i da je njeno jezgro turista čine stariji sugrađani koji ovde dolaze da uživaju u lekovitim i isceljujućim vodama i klimi.

Porodice sa mališanima odavno su zaljubljenici u ovo mesto zbog mira, ležernosti i predivnih toplih bazena u kojima srećno uživaju i najmlađa deca bez bojazni da će se možda prehladiti. Ono što vas ovde definitivno neće dočekati su bučne grupe mlađih turista koji se „istovaruju“ sa velikih kruzera i za svega sat vremena koliko planiraju da ostanu naprave pravu elementarnu nepogodu; iako ima barova i taverni u kojima je živ večernji provod, ovde ćete već oko ponoći čuti još samo poneku noćnu pticu.

Neobična „kupatila“ Severne Evije privlače posetioce milenijumima, pa su se ovde pre vas jednako opuštali veliki imperatori poput Hadrijana, Marka Aurelija ili Konstantina Velikog, a sam Arisototel pokušao je da dokuči tajnu lekovitosti ovih voda. Ako se približimo malo našem vremenu, na spisku poznatih gostiju naći ćemo velika imena poput Grete Garbo, Omara Šarifa, Marije Kalas i niza zvezda i zvezdica javne scene današnjice.

Loutra Edipsos je najmodernija i najrazvijenija banja Grčke

Danas, ovo je najmodernija i najrazvijenija banja Grčke, sa raznovrsnim spa centrima oko toplih izvora i medicinskim ustanovama, a kako se izvori na južnoj plaži izlivaju direktno u more, ova banja odličan je izbor i za zimsko kupanje. Ovde se treba oprostiti od stresa, planiranja i dnevnih preokupacija, mahnuti zbogom poslovnim obavezama i životnim problemima.

Samo nekoliko dana ovde, i osetićete se podmlađeno, osveženo, snažno i stabilno, a ovo je jedno od retkih mesta gde po koraku možete prepoznati turiste koji dolaze i turiste koji odlaze iz banje. Ovde postoji više od 80 mineralnih izvora različitih temperatura, i to čini okolnu prirodu neverovatno bujnom i raskošnom, a bogate šume spuštaju se sve do linije mora.

Lekovitost ove banje pravi je dar bogova, i večna inspiracija antičkih i modernih Grka. Čitav predeo Severne Evije obavijen je velom misterije, mitova i legendi. Najpoznatija i najomiljenija kaže da je Atina, mudra zaštitnica Grka, od svog brata Hefesta tražila da napravi lečilište gde bi se njen omiljeni štićenik, Herkul, odmorio, oporavio i osnažio nakon svakog od svojih legendarnih poduhvata.

Drugi, plodni i lekoviti aspekt Edipsosa toliko je značajan da ga kao tajnu čuva i sama boginja braka, žena i dece: Deukionu i Piri savetovala je da se pod mesečinom zajedno kupaju u ovim izvorima kako bi imali mnogo zdrave, rumene dece. Tako se devet meseci kasnije rodio se Helen – mitski praotac svih Helena.

Ono što verovatno niko ne očekuje je da ovde zatekne pravu „Belle Epoque“ banju, koja kao da ne pripada Mediteranu, već radije srednjeveropskim banjama po Švajcarskoj, Nemačkoj ili Austriji. Predivna, brižljivo održavana arhitektura povešće vas u šetnju vremenom pre prvog svetskog rata, kada je svet bio mlađi, neviniji i naivniji. Fale samo duge haljine sa žiponima, čipkane damske rukavice sa cvetnim suncobranima, cilindri i fijakeri, pa da zaista budete u nekom istorijskom spektaklu.

Agioi Anargyroi – Centar za Hidroterapiju

Za oko u Edipsosu prvo zapada velika zgrada tamno crvene boje, kao samo srce grada i njen centar. Podignuta je sredinom XIX veka i rad je čuvenog arhitekte Zilera, među čijim ćete fasadama šetati i po Beču. Kao pravi harmonični kontrast, diže se i velelepno zdanje Kastalia, sa svojom mlečnom fasadom, raskošnim ukrasima i malenim prozorima najstariji je hotel ovog grada. U skladu sa ovom raskošnom fasadom Agioi Anargyroi Centra za Hidroterapiju, Edipsos krase neoklasične palate, frontovi i velike kapije raskošnih hotela, kao i pravo mondensko šetalište pored mora i uske plaže koje se proteže čitavom dužinom ove banje.

Nekada je bilo nezamislivo kupati se u otvorenom moru

Popločano šetalište ulepšavaju visoke, stoletne palme, među kojima se nalaze bašte restorana i kafea. Tek ispod pruža se uska linija šljunkovite plaže, gde se možete kupati i plivati, ali moramo priznati da je ova plaža pravi pokazatelj koliko se naš odnos prema turizmu, odmoru i putovanjima promenio. U vreme kada je ova banja uređena, nikome nije padalo napamet da se kupa u otvorenom moru – to je bilo opasno, a kupanje na javnom mestu tabuizirano, te je ova verovatno veoma lepa i blaga obala pretočena u dugo šetalište od banje do male luke.

Posebno su interesantna mesta gde se termalni izvori ulivaju u more

Već na prvi pogled, vide se mesta gde termalni izvori ulivaju u more, i oko njih su uglavnom okupljene grupice ljudi. Posebno čudno i atraktivno mesto je na južnoj strani. Rekli bismo – plaža, ali zapravo, ovo mesto je uglačano, kamenito i stenovito priobalje gde se sliva više izvora direktno u more, pa se u ovim bazenčićima i plitkoj, veoma toploj vodi brčkaju mališani ili svoje zglobove oporavljaju stariji sugrađani.

Sulina kupatila – Najpopularnija atrakcija Edipsosa

Bez sumnje najpopularnija atrakcija u gradu su Sulina kupatila. Ovaj neobični kompleks prirodnih pećina dom je bazena, toplih izvora i prirodnih kada koja je otkrio, prisvojio i kao najstrožu tajnu čuvao veliki rimski general Sula. Nalaze se u neposrednom centru grada, odmah iza glavnog hidroterapijskog centra.

„Nautilus“ – Muzeju posvećenom morskoj flori i fauni sa akvarijumom

Ne treba propustiti ni posetu čuvenom „Nautilusu“, muzeju posvećenom morskoj flori i fauni sa akvarijumom. Ova retka izložba zapravo je posvećena predstavljanju prirodne lepote morskog dna koje okružuje Eviju, kako bi se širilo znanje o osetljivosti ovog važnog ekosistema i svest o značaju očuvanja prirodne okoline.

Edipsos je najveće, najstarije i najbolje uređeno turističko mesto na Eviji

Tek da ne steknete utisak da ovde nema šta da se radi, ovo je najveće, najstarije i najbolje uređeno turističko mesto na Eviji, ne samo na njenom severnom delu. Stoga ovde možete uživati u raznovrsnim sportskim i rekreativnim aktivnostima, bilo da ste uistinu ljubitelj mora, te želite da ronite, plivate, veslate, pecate i jedrite, bilo da više uživate u šetnjama, biciklizmu ili čak jahanju.

Sam boravak ovde je prava – banja. Od renomiranih, luksuznih hotela i prestižnih spa centara do lepih i udobnih porodičnih hotela ili individualnih vila koje možete pronaći nešto van centra samog gradića, ovde postoji idealan smeštaj za različite osobe, potrebe, namene, dužinu boravka i lični ukus. Kafići, restorani, žarena riba, organske namirnice i lokalni proizvodi u stopu prate razvoj ovog pravog, mondenskog i kosmopolitskog letovališta.

Plaže u blizini Edipsosa

Tek, možda ne najbolje mesto za kupanje, Edipsos vas ipak neće „ostaviti na cedilu“. Čim izađete iz grada ka Agios Nikolaosu, videćete kakva je plaža ovde bila pre preuređenja obale samog Edipsosa: široka, peščana, šljunkovita ili mestimično travnata, blagog pada i bez mnogo vetra.

Dva kilometra lagane šetnje deli vas od ovog popularnog letovališta, a između se možete kupati gde god poželite. Uz to, mnoge vile i mali hoteli koji su se nanizali sa druge strane druma ovde imaju svoje privatne plaže. Odlično mesto za obilazak svih lepota Severne Evije, Loutra Edipsos je celogodišnja destinacija, pa ako želite zaista ekscentrično zimsko letovanje, ovo je prava banja za vas.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Loutra Edipsos
Rent-A-Car - Loutra EdipsosIzleti/Ekskurzije - Loutra EdipsosDrugi gradovi Evija