Destinacije :: Zakintos ::

Oko 20-ak kilometara jugozapadno od glavnog grada Zakintosa, nalazi se malen, ali već dosta popularan turistički rezort Limni Keriou (Keri). Već prvi pogled na ovo mesto otkriva i značenje njegovog imena: duga ulica i šetalište obilaze oko velikog jezera.

Limni Keriou ili jezero kod Kerija

Limni Keriou zapravo znači Jezero Keri – odnosno, jezero kod Kerija. Smešten u raskošnom zelenilu Laganas zaliva, Limni Keriou smešten je tačno naspram zelenog Maratonisi ostrva, pa su njegove vode pliće, toplije i još mirnije. Predivna, ne previše velika plaža u delimičnoj senci, pravo je osveženje od peska i omiljena je među svima koje fina zlatasta zrnca ili čak, bela prašina više razdražuju nego što im prijaju.

Plaža Limni Keriou

Sitan oblutak i kameničići ove obale često se nazivaju i prirodnim „wellness“ tretmanom, a dugačak plićak i kristalno čista voda čine ovu plažu izuzetno pogodnom za porodice sa decom i mališane koji još uvek uče da plivaju. Za razliku od mnogih plaža ovog popularnog ostrva, Limni Keriou nije „party-all-day“ plaža, te je dosta mirnija, tiša i opuštenija, i jedno je od utočišta za ljubitelje šuma talasa i starih plažnih sportova: ljuljuškanja u senci uz odličnu knjigu i koktele.

Nismo bez razloga uvod posvetili baš plaži: ova divna štrafta obale je ujedno i komercijalni centar ovog pretežno turističkog mesta, i krase je brojne taverne, kafići i barovi u zaleđu, te sasvim pristojne prodavnice, suvenirnice i marketi. Ukoliko je ovaj prvi utisak idile i mira pretežan tokom dana, utoliko čitava plaža, sve do male, šarene luke, oživaljava u večernjim časovima, kada ovde možete naći i uzbudljiva mesta za izlazak, diskoteke ili tradicionalne taverne sa grčkom muzikom i plesovima.

Morska kornjača Carreta Carreta je čuveni gost i plaže Limni Keriou

Limni Keriou je takođe i odlično mesto za sve ljubitelje čuvene Carreta Carreta – morske kornjače kojoj su neke plaže Zakintosa omiljenije nego turistima. Istražvanje skrovitih plaža ovog čudesog zaliva, ili izleti do zaštićenih rezervata i nacionalnih parkova gde se možete upoznati sa tajnovitim i neobičnim navikama morskih kornjača idealni su odavde, jer se Limni Kerou nalazi upravo na raskrsnici puteva.

Prošetajte se do jednog od najfotogeničnijih mesta na Zakintosu

Ovu plažu i njeno priobalje sa planinskog venca posmatra i jedno starije, tradicionalnije selo, izuzetno šarmnatno u svojoj zelenoj zaleđini. Do Kerija se možete i prošetati, užvajuću u fantastičnoj panorami, a gore vas očekuju zbijene kuće, uske uličice i drvene građevine na starom „kafenionu“, odnosno gradskom trgu, gde i danas možete uživati u kafi na jedan stariji, mirniji i sporiji način.

Odavde možete posetiti i stari manastir i produžiti ka svetioniku – i ne zaboravite fotoaparat, jer je ovo i zvanično jedno od najfotogeničnijih mesta na Zakintosu, sa predivnim vidikovcem koji će vam oduzeti dah, a za potpuno iskustvo, pokušajte da stignete u sumrak.

Mirna atmosfera ovog dela ostrva dodatno je podvučena i relativno slabim prevozom: za Zante postoje samo dva polaska autobusa dnevno, dok vikendom autobuskog prevoza nema uopšte. Stoga je preporuka da se opustite i uživate na ovoj predivnoj plaži, ili iznajmite kola, skutere, a pravim rekreativcima bicikl će biti sasvim dovoljan da obiđu sve što žele. Situacija je nešto bolja ukoliko volite plovidbu, pa odavde možete posetiti ostrvo Maratonisi ili čuvene pećine zaliva Maratija.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Limni Keriou
Rent-A-Car - Limni KeriouIzleti/Ekskurzije - Limni Keriou
Drugi gradovi Zakintos