Destinacije :: Lefkada ::

Katomeri je glavni grad Meganisija – malenog ostrva u zagrljaju Lefkade. Ovo je neobično malo mesto, koje je uspelo da zadrži svoje zvanje „glavnog grada“ uprkos tome što je najmanje od tri, uslovno rečeno „velika“ mesta na Meganisiju. Nalazi se na istočnoj strani ostrva i organizovano je oko jedne veće, vijugave ulice, dovoljno velike da čak i kamion prođe tuda, ili da se dva automobila mimoiđu, ali ovo ne predstavlja nikakav problem jer automobila na ovom ostrvu gotovo i da nema.

Mnoštvo prolaza, pasaža i malih pobočnih uličica prolaze pored prave arhitekturalne poslastice – arhaičnih, tradicionalnih i neoklasičnih fasada, niskih kamenih zidića, ograđenih dvorišta i fenomenalne bašti. Atmosfera ovog veoma neobičnog mediteranskog gradića u kome se neguje svako drvo, svaki komadić zemlje okovan kamenom i popločanim ulicama je u najmanju ruku familijarna i prijateljska.

Sasvim tipično – na malom gradskom trgu nalazi se ckrva, a to da se nalazite na najvažnijem mestu u gradu označava i jedna jedina telefonska govornica. Još jedna zanimljiva odlika čitavog ovog kraja su i prastare masline koje senče većinu kuća, dvorišta, zidića i popločanih ulica.

Katomeri je jedno autentično grčko mesto

Katomeri se može opisati i kao „šarmantan“, „očaravajući“ ili „predivan“ – ali Katomeri je mnogo više od toga – jedno autentično grčko mesto, prožeto tradicionalnim duhom i doživljajem sveta, gde možete slušati pekara i njegovog prvog komšiju u žučnoj raspravi o fudbalu, koji je inače toliko omiljen u Katomeriju, da je verovatno najznačajnija „geografska“ odlika grada veliki fudbalski teren na samom obodu grada.

Takođe, tu možete videti i starice u večitoj crnini kako vešto pletu neverovatne čipke naslonjene na zidiće svojih dvorišta i kupiti ih, ukoliko volite autentične suvenire i neprocenjivi ručni rad. Zatim, možete slušati kako lokalni i jedini autobus ponovo kasni, ili kako ritmično i uz smeh lokalni momci „tuku“ sveže ulovljene oktopode kako bi ih smekšali i pripremili za roštilj. A možda najčešće, moći ćete da čujete ujednačni šuplji zvuk ovčijih zvona dok se malena stada šetkaju oko grada ponekad i sasvim bez nadzora svojih pastira.

U Katomeriju postoji tek nekoliko taverni i jedan jedini put

U ovom gradiću postoji tek par taverni, i sve su šanse da će vas u njima ponuditi čašicom tradicionalnog uzoa i partijom karata. Jedino drugo mesto na, slobodno možemo reći, jedinom putu je Spartohori – predivan kontrast Katomeriju, sa izbeljenim fasadama i klasičnom egejskom arhitekturom, dopola „ugušeno“ u bokorima jasmina i neobične bugenvileje, prekrasnog žbunovitog cveta tipičnog za Južnu Ameriku.

Ostrvo Meganisija

Čitavo ovo ostrvo, a posebno ova obala pruža fantastičan pogled iz visine, jer je, kao i većina ostrva jonskog arhipelaga blagosloveno stepenastim brdima koja se penju ka njegovoj unutrašnjosti. Prekrasne stenovite formacije, bogato zelenilo i duboke uvale čine neke od najlepših prirodnih luka Grčke sa blagom obalom i mirnim morem zaklonjenim obližnjim ostrvima i kopnom od jakih vetrova i bura.

Uopšte uzev, spokojna i opuštajuća zaklonjenost ovog ostrva čini ga pravim mestom ukoliko ste zaista raspoloženi za promenu ritma i bekstvo od napadnog masovnog turizma kome Grčka sve teže odoleva.

Na ostrvu Meganisi živi oko 2000 ljudi

Sa ukupnim brojem stanovnika od oko 2.000 – Meganisi bukvalno izranja kao prava Grčka skrivena među popularnim gigantima Jonskog arhipelaga, poput Krfa, Lefkade ili Zakintosa. Katomeri je jedno od ukupno tri, možda četiri naseljena mesta na ovom ostrvu, koja bi drugde jedva bila svrstana u seoca.

Turizam u Katomeriju nije još ni u povoju

Turizam ovde nije ni u povoju, pa je na Meganisi moguće zaista pobeći ukoliko su plaže na kojima ćete biti samo vi vizija vašeg idealnog odmora. Neobična tišina, čistoća vazduha i okoline zbog tolikog manjka saobraćaja i veoma mala svetlosna zagađenost predstavljaju prave retkosti, i ne samo u Grčkoj, pa ukoliko želite da se prepustite ne samo moru i suncu, već i fantastičnoj prirodi i beskrajnom zvezdanom nebu – Katomeri može biti destinacija za kojom već dugo tragate.

Plaže u blizini Katomerija

Većina plaža na ovom ostrvu nemaju nikakva imena – to su naprosto bliže ili dalje, kamenite, peščane ili stenovite, otvorenije ili uvučenije plaže, a ne treba dalje naglašavati da će vam većina biti dostupna samo peške ili eventualno biciklom.

Plaža Megalo Limonari

Megalo Limonari je najbliža plaža Katomeriju, udaljena samo par kilometara, pa do nje možete peške ili mopedom. Velika i dosta široka, ova peščana obala gotovo da i nema posetilaca, pa naravo nema ni gužve. Zelenilo u zaleđu i stene na krajevima plaže predstavljaju pravo mesto za istraživanje, ronjenje i sakupljanje školjki, koje će vam i praviti jedino društvo. Ova plaža je neuređena i najviše je cene pravi ljubitelji prirode, zbog raskošnih boja i zanimljivog morskog dna.

Plaža Mikro Limonari

Pravi parnjak ove plaže je i Mikro Limonari – plažica koja se nalazi iza odmah iza stenovitog rta koji označava kraj Megalo Limonarija. Ova mala uvala odlikuje se kristalno prozirnom, mirnom i toplom vodom, a pojas zelenila koji je okružuje, daje joj pravi devičanski izgled. Ni ovde vas neće ometati kafići, taverne niti momci koji izdaju ležaljke, pa je dovoljno da ponesete flašu vode, suncobran i peškir za potpuno, celodnevno uživanje.

Plaža Meganisi Barbarezou ili Cape Akoni

Ukoliko pak želite da se potpuno osamite i sasvim pobegnete od svih, prepourka bi bila Meganisi Barbarezou - poznatija i kao Cape Akoni, udaljena oko 5 kilometara od Katomerija. Ova mirna peščana obala prošarana je malim kamenčićima i mada se do nje lako stiže i sa kopna, većina posetilaca, ako ih uopšte ima ovamo dolaze čamcima, jer je okolina ovog rta izvanredno razuđena i prepuna malih uvala, stenovitih pećinica koje možda postoje samo tokom oseke, pa je idealno mesto i za ronjenje ili pecanje.

Katomeri je idealna destinacija za prave ljubitelje priode i autentične Grčke

Svakako, hajking ili lagane šetnje, koje možda više odgovaraju atmosferi Meganisija najbolji su način da ga obiđete, ali svakako isprobajte i svoje „morske“ noge, i pođite na kružne ture i izlete, oplovite Lefkadu, Meganisi i Itaku, i dozvolite sebi da sagledate sve lepote ovih ostrva sa „prave“ strane.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Katomeri
Rent-A-Car - KatomeriIzleti/Ekskurzije - Katomeri

Drugi gradovi Lefkada