Destinacije :: Centralna Grčka ::

Karavomilos je ribarsko seoce koje se nalazi u zalivu Maliakos, na zapadu Egejskog mora, oko 130 kilometara severozapadno od grčke prestonice Atine. Pripada lučkom gradu Stilidi, čiji se centar nalazi zapadno od ovog malog mesta.

Naselje preseca autoput, pa se sa njegove jedne strane nalaze kuće, lokalne prodavnice i restorani, a uz samu obalu nalazi se dugačko, uređeno i popločano šetalište sa palminim stablima i dekorativnim biljkama, kojim se možete prošetati ili voziti bicikl do obližnjih mesta koja se nalaze između Stilide i Karavomilosa.

Ispod ovog šetališta proteže se šarolika morska obala sa užim ili širim pojasevima raznovrsnih plaža. U samom mestu, na sivkastoj peščanoj plaži smešteni su drveni dokovi, pa se u ovom zalivu uvek mogu videti mnogobrojni brodići, jedrilice i čamci, a sa svojim zaklonjenim položajem, more ovde nikada nije previše uzburkano.

Karavomilos je idealno mesto za boravak porodica sa decom

Karavomilos se sastoji od nekoliko paralelnih ulica, bez mnogo gužve i saobraćaja, pa je idealno za porodice sa decom, kao i za sve koji žele mirniji i opušteniji odmor. Letovanje u Grčkoj ne može se zamisliti bez izvrsnih specijaltieta domaće kuhinje, pa ni u Karavomilosu nećete biti uskraćeni za dobru ponudu lokalnih restorana, a s obzirom na ribarsku istoriju mesta, morski plodovi i sveža riba uvek su na meniju.

Zaliv Maliakos

Zaliv Maliakos je sastavni deo obale regije Ftiotis, dugačak oko 20-ak kilometara i veoma, veoma plitak, sa najvećom dubinom od samo 27 metara. Jedina luka u ovom zalivu je Stilida, u okviru grada Lamia, a svoje ime duguje drevnim Malianima koji su nekada živeli na njegovim obalama. Zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu, ovaj zaliv se konstantno smanjuje tokom vremena, zbog svojih brojnih otoka, pa je nekada uzak priobalni pojas danas sasvim široko polje.

Napravite izlet do ostrva Evija

A, kada se već nađete u Karavomilosu obavezno posetite i obližnje, drugo po veličini ostrvo u Grčkoj – Eviju i njena najpoznatija letovališta smeštena na severu – banju Edipsos i Pefki, kao i brojne idilične prirodne plaže koje ovo ostrvo ima u izobilju.

Kako stići na ostrvo Evija

Da biste stigli do Evije morate prvo doći do mesta Glifa, koje je smešteno istočno od Karavomilosa, i tu postoji trajekt do Evije, odnosno mesta Agiokampos.

15 vulkanskih ostrvaca Evije

Na samom severo-zapadu Evije nalazi se i njena kruna, skup od 15 vulkanskih ostrvaca koja nosi zajednički naziv Lihadonisija. Ova ostrvca su nastala pre više hiljada godina, a zbog svoje lepote, bogate flore i faune i intezivne tirkizne boje mora, dobila su nadimak grčki Sejšeli. Najveće ostrvo ove grupacije je Manolija i na njemu se nalazi jedina organizovana plaža sa zlatnim peskom, suncobranima i ležaljkama u karipskom stilu.

More je ovde plitko i po nekoliko desetina metara, pa idealno za bezbrižnu dečiju igru i zabavu. U baru na plaži možete poručiti grčku salatu, suvlaki, lignje, kiparski sit, čuveni harumi, kao i crvena vina i piva. Takođe, na ostatku ovih stenovitih ostvrvaca vlada uglavnom kamenjar i nekoliko ruiniranih ribarskih kućica, te lokalna atrakcija – morska foka do koje će vas čamdžija odvesti, ugasiti motor i ućutkati ga, sve dok foka ne izviri iz vode.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Karavomilos
Rent-A-Car - KaravomilosIzleti/Ekskurzije - KaravomilosDrugi gradovi Centralna Grčka