Destinacije :: Peloponez ::

Prirodna lepota Mesinije, njene duge, razuđene obale, peščane plaže, šumovito brežje i plodne doline krije brojne veoma značajne kulturne tačke i arheološke spomenike. Kalamata je najvažnija luka i glavni grad ove bogate oblasti Peloponeza i nalazi se na mestu drevnog grada Farai.

Kalamata je dobila ime po obožavanoj ikoni Presvete Bogorodice

Svoje ime, Kalamata dobila je po obožavanoj ikoni Presvete Bogorodice koja se smatra čudotvornom. Ova ikona „dobrih očiju“ pronađena je u štali jednog lokalnog age, koji je zbog njenog čudotvoračkog uticaja promenio veru i preobratio se u Hrišćanstvo. Ovu neveliku, ali čuvenu i veoma poštovanu ikonu danas možete videti u pravom simbolu i nezaobilaznoj atrakciji grada – velikoj crkvi Ipapanti.

Velika crkva Ipapanti (1860. godina)

Ova impozantna građevina nalazi se na istoimenom trgu u samom centru Kalamate, a osnovana je 1860. godine, na mestu starije crkve koja je spaljena tokom ratova sa Osmanlijama. Klasična forma crkve nadograđena je sa dva visoka zvonika, a njena bleda fasada čini je pravim simbolom i veoma upečatljivim prizorom grada.

Kalamata je drugi po veličini grad čitavog Peloponeza

Svoje zlatne dane Kalamata je dočekala zahvaljujući bogatim maslinjacima i proizvodnji vrhunskih ulja i vina. Ovaj drugi po veličini grad čitavog Peloponeza doskora je bio samo tranzitna destinacija za putnike, istraživače i ljubitelje Grčke, poznat kao pravo mesto za ručak i kratak predah uz svežu ribu i vrhunski uzo. Međutim, poslednjih godina, Mesinija, a sa njom i Kalamata, postaju veoma zanimljive turističke destinacije – kako za strance, tako i za same Grke.

Kalamata je potpuno nova destinacija kako za strane turiste, tako i za Grke

Pored izuzetno lakog pristupa Kalamati, udaljenoj svega 200 kilometara od Atine, Kalamata nudi izuzetno dobro razvijenu infrastrukturu, velik je i bogat trgovinski centar i donosi pravi kosmopolitski duh i atmosferu. Ukoliko želite da se prošetate i upoznate sa najvažnijim atrakcijama, ostanite makar jedan dan, a za prave istraživače, ljubitelje antike, crkvene arhitekture, umetnosti, ali i odličnog provoda, izvrsne klope i predivnih plaža, čak ni duži periodi boravka neće biti dosadni.

Preporučujemo Vam da obilazak Kalamate počnete sa tvrđavom iznad grada

Pravi način da ispitate grad, osetite njegovu atmosferu i upoznate sasvim jedinstven šarm u Kalamati je uvek šetnja, jer sam grad nije veliki, a ravnica pod planinom nudi taman dovoljno uspona da ne bude sasvim ravno i jednolično. Kao dobra polazišna tačka obično se navodi impresivna srednjevekovna utvrda izdignuta iznad Starog Grada, i ne bez razloga: ovo nisko kamenito brdo nad rekom, mesto je na kome su se utvrde gradile još u antici, a svoj današnji vid dobila je prema rekonstrukciji vizantijske tvrđave podignute početkom XIII veka.

Tokom dominacije Venecije na ovim morima, sama utvrda doživela je brojne dodatke, ali je tokom XVIII veka lagano počela da gubi na značaju, te je prepuštena laganom propadanju. Nakon velikog zemljotresa 1986. godine, sama konstrukcija tvrđave pretrpela je strukturna oštećenja, pa su delovi nesigurni za posete. Ipak, posetioci se danas mogu slobodno šetati po samoj unutrašnjosti zamka odakle se pruža i fantastičan vidikovac na staro jezgro grada.

Kod tvrđave se nalazi važan arheološki lokalitet – Antički grad Fares

Takođe, rekonstrukcija ove tvrđave tokom XX veka polako je otkrila i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta. Antički Fares bio je izuzetno značajan grad tokom Mikenskog perioda, pa ovde možete videti osnove bedema i kula, stare natpise, elemente plastike i keramike. Centralna mesta u postavci zauzima Zevsov Hram i velika grobnica koja se smatra jednim od najlepših primera antičke umetnosti.

Ovaj drevni grad ime je dobio po svom mitskom osnivaču, Faresu, sinu boga Hermesa i Filodameje, a pominje se čak i u Homerovoj Odiseji. Inače, legenda kaže da su se na ovom mestu sreli Telemah, Odisejev sin i Pizistrat, tokom Telemahove potrage za ocem.

Stari grad

Sa tvrđave put lagano vodi ka starom gradu, predivnom spletu starih, uskih uličica, koje će vas odvesti pravo u neko drugo vreme, i pružiti vam mogućnost da otkrijete stare fasade i zgrade koje su izdržale sva iskušenja vremena – od ratova i razaranja, zemljotresa i prirdonih stihija, sve do „pošasti“ modernog doba i turizma.

Kalamata se ponosi i svojim prelepim trgovima

Čitava ova četvrt sastavljena je od starih vila, dvorova, kamenih crkvica, ali i muzeja, galerija, suvenirnica i prodavnica gde možete kupiti lokalne prozivode i vredne suvenire. Sam trg Ipapanti sa velikom crkvom, kao i Trg 23. marta čine prava urbana čvorišta grada, gde svoje večeri uglavnom provode mladi, posebno tokom zimskog perioda.

Ljubitelji muzeja ovde će, na jednom mestu pronaći tri najznačajnija: Arheološki Muzej Mesine, Etnološki (Folklorni) Muzej kao i Vojni Muzej Kalamate. Poseta ovim muzejima zaokružiće istoriju, običaje i prošlost ove tako važne tačke Peloponeza, i pružiti vam celokupan uvid u kulturno bogatstvo i nasleđe Kalamate.

Svakako, ovakva šetnja otvorila bi apetit bilo kome, pa se i u samom Starom Gradu nalaze izvrsni restorani i mali kafei gde možete utoliti žeđ, pronaći osveženje i uživati u mediteranskim i grčkim specijalitetima.

Trg 23. marta

Drugi važan trg posvećen je jednom od najvažnijih datuma moderne istorije grada – 23. martu, kada je ovde održana prva otvorena liturgija i podignut ustanak protiv Truaka 1821. godine. Ovaj veliki trg krasi crkva posevćena Svetim Apostolima, a u samom centru možete videti statue nacionalnih heroja, okružene malim kafićima, barovima, restorančićima i tavernama.

Pravi znak da ste izašli iz starog jezgra grada biće i fantastična mešavina mirisa: pržionice kafe, tradicionalne pekare i kafeterije boje ovaj grad i daju mu posebnu, pomalo orijentalnu raskoš, pa se dalja šetnja obavezno ukršta sa slatkišima, svežim pecivima, kolačima i fantastičnim kafama i čajevima.

Samo nešto severnije od ovog trga nalazi se i Univerzitet, pa je Paplomatadika pravo mesto ako ste raspoloženi da se upoznajete sa uvek komunikativnom omladinom, razmenjujete mišljenja sa studnetima ili čak da se raspitate za savete ukoliko želite da znate gde da izađete uveče, na kojoj plaži da se kupate ili gde možete da nađete najbolja sveža peciva.

Aristomenousova ulica – Pešačka zona Kalamate

Sa Trga 23. marta polazi i pešačka zona, Aristomenousova ulica, koja će vas odvesti pravo do luke i reprezentativnog zdanja Carine. Ova ulica prvobitno se zvala Plaža (Paralija), jer je 1871. godine, kada je konstruisana, vodila direktno na gradsko kupalište. Ovu promenadu krase najlepši primeri neoklasičnih fasada koje će na najbolji način potvrđuju da je Grčka u Evropi, pa liči na slične promenade kojima se ponose svi veći evropski gradovi.

U ovim lepim zdanjima danas se nalaze javne zgrade, uprave, opštine, te nekoliko hotela i Gradska Kuća. Ova ulica završava se Trgom Kralja Đorđa, glavnim trgom nove Kalamate, gde na jednom mestu buja poslovni, komercijalni i društveni život grada. Kao i sve promenade, i Aristomenusova ulica prepuna je butika, prodavnica, kafića i restorana, pa je pravo uživanje šetati njome.

Navarino bulevar – Šetalište pored mora

Kada se domognete mora, skenućete u Navarino bulevar, starije i klasično šetalište pored mora. Ovaj bulevar pravo je srce grada, sa velikim brojem ljudi koje ovde možete pronaći u svako doba dana i noći. Šetajte, vozite bicikl, bućnite se u vodu – ova promenada u sebi sabira pravi komercijalni centar, veliko plažno šetalište, duge drvorede visokih palmi, kao i nekoliko prelepih zgrada.

Navarino je i ”hot spot” za izlazak, odnosno žurke na plaži. Ovo dugo šetalište provešće vas do samog, poslednjeg rta, gde se nalazi velika luka, koja će vas nagraditi jedinstvenim pogledom na promenadu i večernja svetla koja se lagano pale u sumrak.

Veliki muzej na otvorenom posvećen je železnici i vozovima

Ukoliko, ipak ne krenete na Navaro Bulevar, čemu nije lako odoleti, naići ćete i na jedan veoma zanimljiv tematski park: ovaj veliki muzej na otvorenom posvećen je železnici i vozovima, pa na postavci možete videti stare lokomotive, dizelke, motore i ručne kranove napravljene krajem XIX veka. Posebnu atrakciju čine i jedinstveni putnički vagoni Prve klase, kakvi su prevozili putnike davne 1885. godine.

Gradska plaža Kalamate

Svakako, jedno od najlepših mesta ovog grada na obali Mesinskog zaliva je sama plaža. Gotovo 2,5 kilometra dugačka šljunkovita obala mesto je na koje ćete stići ako se krećete prema jugu i moru iz bilo koje tačke grada. Bulevar Navarino u zaleđu plaže, prestižna Plava zastava i veoma lagan ulaz u more čine je omiljenom plažom čitavog ovog zaliva.

Zaštićena i zaokružena kopnom, ova plaža je poznata po mirnoj, kristalno čistoj vodi i pravi je raj za sve: kako plivače, pasionirane ronioce, ljubitelje sportova na vodi, tako i za hedoniste kojima je lenčarenje i uživanje uz koktele u senci palmi prva asocijacija na odmor. Sve karakteristike, kao i dodatni sadržaji gradsku plažu Kalamate čine pravom destinacijom i za porodičan dan proveden sa decom.

Brojni kafići, pekare, restorani i taverne nalaze se odmah pored plaže, a ulaz se ne plaća. Sjajno je organizovana, te ćete ovde naći i kabine za presvlačenje, tuševe, svu moguću opremu za plažu, a sve to pod budnim okom spasitljeske službe, kako bi vaša bezbednost ipak bila na prvom mestu. Ova velika plaža mestimično ume da bude i prenatrpana, posebno njen najistočniji deo.

U blizini Kalamate se nalazi nekoliko prelepih plaža

Svakako, za ljubitelje plaža čitav ovaj zaliv krije brojne kilometre neverovatne obale: Vargas, Almiros, Mikri Manitia, Santova, Kitires ređaju se u prvih 12 kilometara kada krenete na istočnu obalu. Veoma velike, popularne, organizovane i uglavnom nagrađivane Plavim Zastavama, ove plaže su tokom letnje sezone oaze svežine i zabave van samog grada, a njihova lepa geografska orijentacija čini ih savršenim za popodnevna kupanja i ljubitelje spektakularnih zalazaka sunca.

Na naspramnoj obali – Bouka, Analipsi, Velika, Petalidi i Vrachia dostupne su vam za svega 20-ak minuta vožnje i prave su lepotice među kojima ima i malenih plaža na kojima ćete moći da se sasvim osamite. Mesinski zaliv i njegov veliki, centralni grad Kalamata nude toliko bogat izbor aktivnosti, uživanja, izleta i mogućnosti za sadržajan odmor, da je pravo iznenađenje što je interesovanje za Kalamatu veliko tek u poslednjih nekoliko godina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kalamata
Rent-A-Car - KalamataIzleti/Ekskurzije - Kalamata
Drugi gradovi Peloponez