Destinacije :: Tesalija ::

Sa bujnom zelenom vegetacijom, krševitim planinskim predelima u zaleđu i predivnim plavim morem, mesto Kala Nera predstavlja idealnu lokaciju za miran i opušten letnji odmor u prirodnom okruženju. Ovo mesto je čuveno po mitovima i mitskim stvorenjima kentaurima, kao i čitavo poluostrvo Pelion, pa samim tim zvuči i pomalo magično.

Kala Nera se nalazi na Pelionu, samo 18 km od grada Volosa i na kratkom rastojanju od Miliesa, glavnog mesta ove opštine. Letovalište Kala Nera je dobro organizovano sa velikim spektrom objekata koji su vam ovde na raspolaganju. Tu je dobar broj restorana, taverni, supermarketa, apoteka, kao i mesara. Takođe, ovde možete naći i prodavnice suvenira, kao i rent-a-car agencije. Ukratko, u blizini je sve što vam može zatrebati.

Uske ulice i prelepe zgrade tradicionalne arhitekture, su ono što stvara poseban ambijent i što osvaja svakoga ko poseti ovo prelepo mesto.

Plaža letovališta Kala Nera

Ako sumnjate u naziv Kala (dobar) Nera (voda), tu su pogled na more koje blista i bajkovito peščana plaža da vas razuvere. Plaža je dugačka i lepo uređena, a tome u prilog ide i priznanje Evropske Unije u vidu Plave Zastave za čistoćui sadržaje koje nudi. Ova plaža je potpuno očaravajuća i što je još važnije, ako dolazite sa decom, stalno nadgledana od strane spasilaca, a u neposrednoj blizini se nalazi stanica za prvu pomoć, sa dežurnim lekarima.

Ušće reke Belegrino

Na jugoistočnom delu gradske plaže možete videti ušće reke Belegrino. Ova reka je prirodna granica između Kala Nere i susednog mesta Koropi.

Takođe, mnogi zabavni sadržaji održavaju se na redovnoj bazi u Kala Neri. Dok ste ovde možete posetiti koncerte, pozorišne predstave, kao i razne druge manifestacije, festivale i proslave koji se održavaju tokom letnjih meseci.

Iako postoji redovan autobuski saobraćaj, srdačno vam preporučujemo da koristite svoj automobil. Upravo na ovaj način moći ćete da obiđete svaki kutak bajnog poluostrva Pelion. Veoma ukusni morski i drugi internacionalni specijaliteti očekuju vas u mnogobrojnim planinskim tavernama, prošetajte kaldrmom nekog od obližnjih planinskih sela, ili uživajte u žuboru planinskih potoka.

Tradicionalan voz Pelion („Moutzouris“)

Vredan pomena je i tradicionalan voz Pelion, takozvani „Moutzouris“, voz uskog koloseka, koji je povezivao Volos sa planinskim selom Milies od 1904. do 1971. godine. Ruta je nakon 1971. izbačena kao neekonomična, da bi bila uvedena ponovo kao turistička atrakcija 1985. godine.

Vozić saobraća : Tokom letnje sezone svakog vikenda od 11 ujutru iz Ano Lehonija do Miliesa. U 16 časova je povratak. Put, odnosno ova avantura traje oko 90 minuta. Cena je okvirno 13 evra za odrasle, a 9 evra za decu (uključujući i povratnu vožnju).

Izuzetno povoljan položaj koji ima Kala Nera daje mogućnost posetiocima da istovremeno uživaju u miru i imaju lak i brz pristup svim značajnim sadržajima i destinacijama na poluostrvu. Tokom zimskih meseci je dobra polazna tačka za posetu ski centru Hanias. Od Volosa je Kala Nera udaljnena svega oko 17 km uz svakodnevni redovan prevoz, pa izdovjite dan da posetite ovaj grad koji je među 10 najvećih u Grčkoj.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kala Nera
Rent-A-Car - Kala NeraIzleti/Ekskurzije - Kala Nera
Drugi gradovi Tesalija