Destinacije :: Evija ::

Ilia je malo priobalno mestašce koje se nalazi na severnom delu Evije, drugog po veličini ostrva Grčke. Ova mala luka smeštena je između Lutre (Banje) Edipsos i Roviesa, i veoma je tiha i još uvek ne preterano poznata turistima. Visina od gotovo 150 metara nadmorske visine na kojoj se uzdiže Ilia pruža joj predivnu panoramu i pogled preko čitavog, dubokog zaliva koji je deli od kopnenog dela Grčke.

Tako ne čudi što turizam polako osvaja i ovu obalu, te se ovde nalaze veoma moderni hoteli, ali i skromniji smeštaji ukoliko ste u potrazi za jednostavnošću i autentičnim iskustvom prirode i ostrva. Već nekoliko godina Ilia osvaja svoje posetioce već na prvi pogled: dug, uzan pojas obale prekriven sitnim oblucima, izvanredne taverne i riblji specijaliteti radi kojih vredi voziti njeni su pravi aduti.

Ilia je odlična destinacija za ljubitelje ronjenja

Prelepo prirodno okruženje u samom podnožju planine i prirodnog parka biće pravi izazov za sve ljubitelje aktivnog, sadržajnog odmora, gde možete kombinovati omiljene morske sportove poput ronjenja, veslanja, plovidbe ili ribolova sa pešačkim i biciklističkim rutama, ili lakšim planinarskim usponima. Netipična dubina vode zaliva na ovom mestu učinio je Iliu omiljenom destinacijom za ronjenje na dah, pa su strastveni ronioci i instruktori ovde i najčešći posetioci, oduševljeni bogatstvom i razuđenošću morskog dna.

Plaža Ilie

Plaža Ilie je delimično organizovana, i prilagođava se svakom delu sezone, te ako možemo očekivati da ovo seoce od oko 250 stanovnika ima tri ili četiri taverne ili kantine na samoj plaži tokom vrhunca sezone, u maju ili septembru može raditi samo jedna. Stoga možete birati tačno ono što vam odgovara, bilo da želite da uživate u tropskim bojama vode, ležaljkama i hladu slamnatih suncobrana, bilo da više volite sopstveni plažni mobilijar.

More ovde ima veoma lepo i blago dno, tako da je plaža pogodna i za porodice sa decom, a u nekima od kantina možete uživati i u ručku ili večeri na samoj plaži. Ipak, većina smeštaja ovde ponudiće vam neku vrstu samostalnijeg boravka, iako restorani ovde nude i različite varijante pansiona.

Prve velike prodavnice nalaze u Lutri Edipsos

Takođe, treba imati na umu da se prve velike prodavnice nalaze u Lutri Edipsos, oko 10-ak minuta vožnje od Ilie. Ovaj gradić inače treba posetiti jer predstavlja jedan od najrazvijenijih na severnom delu Evije, te tu možete uživati i u široj turističkoj i kulturnoj ponudi, kao i mogućnostima za večernji izlazak i provod.

Inače, severni deo Evie poslednjih godina postaje sve popularnija destinacija, kako zbog svojih kulturnih spomenika, muzeja i arheoloških nalazišta, tako i zbog raskošne prirode i sve razvijenije alternativne turističke ponude. Uz, uistinu brojne mogućnosti za izlete i obilaske kako samog ostrva tako i plovidbi po ovom neobičnom zalivu, male su šanse da će i najaktivnijim ljudima odmor ovde biti dosadan, posebno ukoliko želite da upoznate pravu Grčku koje ima sve manje.

Ilia je pravo mesto za romantično bekstvo ili aktivan odmor sa porodicom

Ilia se izdvaja upravo po autentičnoj atmosferi malog mesta i pružiće vam priliku da se u potpunosti odmorite od stresa, buke i zagađenja koji su počeli da prate popularnija letovališta. Pravo mesto za romantično bekstvo ili aktivan odmor sa porodicom, Iliu birajte ukoliko ste stvoreni za život na moru, uz dijetu zasnovanu na laganim morskim plodovima, svežem voću i maslinama, uz pratnju izvanrednih grčkih vina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ilia
Rent-A-Car - IliaIzleti/Ekskurzije - Ilia
Drugi gradovi Evija