Destinacije :: Krit ::

Hanja je jedan od najlepših gradova u čitavoj Grčkoj i drugi po veličini na ostrvu Krit. Nalazi se na zapadnom delu ostrva, ima oko 60.000 stanovnika, i do 1972. godine bio je glavni grad Krita, kada tu ulogu preuzima Iraklion.

Hanja je izgrađena na ruševinama antičkog grada Kidonje i doživela je mnoge promene od nastanka, pa sve do današnjih dana. U Minojsko doba, bio je to veoma važan grad-palata, koji je nastavio da se razvija i u antičko doba, kada postaje najmoćniji u čitavom regionu, pa ga čak slavni Homer spominje u svom epu o Odiseju.

Stanovnici ovog mesta reći će vam da Hanju zapravo čine dva grada – novi, koji se u arhitektonskom smislu ne razlikuje mnogo od bilo kog drugog ostrvskog grčkog grada, i stari, srednjovekovni deo, koji je uspeo da sačuva autentična arhitektonska remek-dela civilizacija i moćnih osvajača, kojima se Krit uvek nalazio na putu.

Stari grad je napravljen kod mletačke luke pre 600 godina. Gradnju su započeli Venecijanci, a kasnije nastavile Osmanlije.

Najvažniji trg starog dela grada je Trg Elefterosa Venizelosa ili jednostravnije Sintrivani. Od ovog mesta na zapad pruža se četvrt Topanas, nekada hrišćanska u doba otomanske uprave, dok je severno od trga, četvrt Ovraiki, gde su živeli Jevreji u doba Osmanlija. Obe četvrti su očuvale drevni izgled sa uskim ulicama, malim trgovima i starim kućama, pa su veoma privlačne za turiste.

Riva uz venecijansku luku, prepuna je barova koji rade stalno i gde se uživa u noćnom životu. Takođe, postoji mnogo kafića, restorana i taverni, sa tradicionalnom kritskom kuhinjom koja nudi fenomenalne specijalitete pravljenje od sveže ribe.

Među posećenijim mestima u gradu je Agora, zatvorena pijaca, zgrada u obliku krsta, gde je pazarnim danima najveća ponuda nadaleko čuvenih i kvalitetnih domaćih proizvoda – maslina, sireva, meda, vina i rakije.

Hanja ima lepu peščanu plažu smeštenu u delu grada koji se zove Nea Hora, udaljenu oko 10 minuta peške od centra. Ovde nema vetra, pa je idealno mesto za plivanje i miran odmor pod suncem. Zato je tu veliki broj restorana, pa se uveče ulica pored plaže zatvara za saobraćaj, zbog gužve i velikog broja gostiju koji ovde navraćaju na ukusne obroke.

U oblasti Hanje nalaze se dve možda najlepše plaže na ostrvu, Balos i Elafonizi. Predivnu peščanu plažu Balos, čine dva ostrvca – Agria, koja je poprilično divlja, i Imeri. Put koji vodi do plaže Balos je dosta nepristupačan, tako da se u glavnom preporučuje odlazak džipom ili nekim većim autom koji je u stanju da ide i po neasfaltiranim putevima. Do plaže Balos možete doći i morem, što ujedno predstavlja i lakši i podnošljiviji način dolaska. Udaljenost plaže Balos od grada Hanje je oko 60 km.

Plažu Elafonisi čini ostrvce dugačko 2 km do koga se može doći pešice. Ova plaža udaljena je 82 km od Hanje. Put do ovog ostrvca je jedinstven zato što se prelazi prirodni bazen Libijskog mora, koji je dubok manje od 30 cm. Samo ostrvce izlazi i na Libijsko i na Mediteransko more. Elafonisi je plaža karakteristična po belom i ružičastom pesku i karipsko plavom moru. Plaža Elafonisi je lako distupna i kolima.

Takođe, tu je i dobar broj drugih prelepih plaža kao što su: Falasarna, Kisamos, Fragokastelo, kao i plaža Stavros, gde je sniman čuveni film ”Grk Zorba”. Ono što treba dodati je da u oblasti Hanje ima preko 30 jedinstevnih plaža.

Grad Hanja je najpoznatiji po gostoprimstvu svojih stanovnika, a takođe i po velikom broju muzeja, arheoloških nalazišta, crkava, manastira, pećina i klisura. U blizini Hanje pronađene su i kamene ploče ispisane linearnim B pismom, do danas nedešifrovanim, koje, kako se smatra, predstavljaju prve tragove pismenosti u Evropi.

Aerodrom u Hanji nalazi se na 14 km od centra i nosi ime Joanisa Daskalogijanisa, velikog borca protiv Otomanske imperije u 18 veku.

Gde se nalazi Hanija

 

Smeštaji - Hanija
Rent-A-Car - HanijaIzleti/Ekskurzije - Hanija
Drugi gradovi Krit