Destinacije :: Skopelos ::

Grad Skopelos je prestonica istoimenog ostrva i ujedno najrazvijeniji grad na ovom malom, rajskom ostrvu Egejskog mora koje pripada grupi severnih Sporada. Lokalno stanovništvo ga još naziva i Hora. Ovde živi oko 3.500 od ukupno 5.000 stanovnika koliko ih ima na čitavom ostrvu, a u špicu letnje sezone njegovim ulicama zna da krstari i do 20.000 gostiju. Grad se nalazi u lepom zalivu, u jugoistočnom delu ostrva i pored toga što je prestonica, Skopelos je i glavna luka na ostrvu.

Grad je sagrađen u obliku amfiteatra usred bujnog prirodnog okruženja sa dugim lavirintom interesantnih uličica koje vode do vrha brda, gde se nalaze ostaci dvorca koji predstavlja svojevrsni simbol grada.

Inače, panoramski pogled sa vrha ovog dvorca na otvoreno more i sam grad je predivan, pa toplo preporučujemo da posetite ovo mesto. Pored toga, Skopelos karakteriše jedinstvena arhitektura, sa dvospratnim i trospratnim kućama koje deluju impresivno. Gradić odiše toplinom, mirnom i prijatnom atmosferom, a takođe ovde ćete uživati i u prelepoj prirodi, divnim okolnim plažama i kristalno čistoj vodi mora.

Grad skopelos poseduje 360 crkava

U gradu se nalaze zanimljivi venecijanski zamkovi, ruševine iz antičkog vremena, kao i oko 360 crkava, manastira i opatija što ga čini posebno interesantnim. Među najlepšim je crkva Zodohos Pigi u kojoj se nalazi ikona Svetog Luke i crkva iz XVIII veka Panagia Eleftherotria. Takođe, unutar zidina dvorca smeštena je najstarija crkva u gradu, iz XVII veka – bazilika Agios Athanasios. Inače, prvobitno je sagrađena u IX veka, na ruševinama hrama posvećenog boginji Atini.

Narodni muzej

U srcu grada se nalazi i Narodni muzej koji ima veoma lepu zbirku keramike, slika, fresaka, fotografija i drugih tradicionalnih predmeta sa čitavog ostrva Skopelos.

Iako tokom leta grad Skopelos uglavnom okupiraju engleski penzioneri, on je daleko od tihog i dosadnog mesta. Noćni život se uglavom odvija u kafićima i restoranima koji su smešteni u blizini luke. Radnje ostaju do kasno otvorene, a atmosfera je užurbana, bučna i vesela. Uveče na ulice izlazi veliki broj ljudi u šetnju, a u tavernama uz zvuke muzike dobro se jede.

Plaža Stafilos

Grad je pod uticajem severnih vetrova, koji tokom leta donose potrebno osveženje. Plaža Stafilos je najbliža gradu (4.5 km), veoma je popularna, pa ovde znaju da budu česte gužve. Autobus vozi na 500 metara od plaže, odakle se ide peške krivudavom stazom. Plaža je mešavina peska i šljunka, i potpuno uređena, sa suncobranima, ležaljkama, i barom. Tu su i dve taverne, kao i parking za automobile.

Gde se nalazi grad Skopelos:

Smeštaji - Grad Skopelos
Rent-A-Car - Grad SkopelosIzleti/Ekskurzije - Grad Skopelos
Drugi gradovi Skopelos