Destinacije :: Krf ::

Čuvena plaža Ermones nalazi se na zapadnoj obali Krfa, svega 20-ak minuta vožnje od glavnog grada. Skrivena u zalivu koji se nalazi na početku velike doline Ropa, ova nevelika plaža odavno privlači mnogobrojne posetioce. Peščana obala prošarana sitnim oblucima i stenama u vodi i na obali u svom zaleđu ima šarmantno i lepo razvijeno turističko mesto, a ovde je i veoma eksluzivan rezort.

Dolina Ropa – Idealno mesto za ljubitelje golfa

Razlog velikom interesovanju za Ermones ne leži u samoj plaži, koja – iako veoma lepa – ne izlazi iznad proseka za ovo zaista fascinantno ostrvo, već je njegova glavna prednost velika travnata ravnica koja se pruža na visoravni iznad. Dolina Ropa je predivan zeleni pojas koji se proteže sve do Paleokastritice, a svi ljubitelji golfa odavno znaju za ovo mesto, jer se ovde nalazi jedan od najboljih terena sa 18 rupa u čitavoj Evropi.

Ovakvi pojasevi zelenila veoma su retki na grčkim ostrvima pa je ova dolina još jedno od iznenađenja koje Krf čuva za svoje posetioce, i jedna od karakteristika koje ovo ostrvo čine toliko posebnim. Ovu sasvim ravnu dolinu sredinom preseca mala reka, i Ropa je, van svake sumnje, jedno od najinteresantnijih i najomiljenijih mesta za ljubitelje rekreativnih i sportskih aktivnosti.

Ermones je ko stvoren za šetnje, bicikilizam, jahanje, ali i posmatranje ptica

Ukoliko ste ljubitelji šetnje, bicikilizma, jahanja, ali i posmatranja ptica ili – fotografije, Ermones sa okolinom ne smete zaobići ukoliko vas morske struje ikada nanesu na Krf. Ovom predivnom, prirodnom krajoliku dodajte i ljupku plažu u uvali,  i velika popularnost Ermonesa postaje sasvim očigledna. Ako se ima na umu da je jedva 20-ak minuta lagane vožnje udaljeno od aerodroma i trajekta, ovo šarmantno turističko mesto postaje veoma interesantno za sve ljude koje privlači jedinstvena priroda, golf, duboka relaksacija u luksuznim spa centrima i fantastična ostrvska kuhinja.

Mit o lukavom Odiseju

Veoma interesantna legenda vezuje ovo mesto za mit o lukavom Odiseju. Visoke i strme litice koje okružuju izolovanu peščanu plažu Ermonesa odgovaraju Homerovom opisu mesta gde su ovog brodolomnika vode Jonskog mora izbacile na obalu, nakon oluje koju je razgnevljeni Posejdon poslao na lukavog junaka i koja je razbila njegovu flotu.

Odisej je izazvao gnev moćnog boga mora ubivši njegovog čudovišnog sina, Kiklopa – i ovaj događaj je označio početak 10-godišnjeg Odisejevog lutanja. Međutim, ovo nije i jedina legenda vezana za strme litice Ermonesa. Meštani ili turistički vodiči rado će vam ukazati na obrise ljudskog lika u steni. Po jednoj verziji, ovde je, za kaznu okamenjen zloglasni pirat koji je poharao riznicu jedne od crkava na obali, dok drugi veruju da je u pitanju monahinja koja se pretvorila u kamen.

Plaža Ermones

Sama plaža je ima dosta strm pad, pa voda postaje vrlo duboka i povremeno dosta mutna blizu obale. Inače, do velikog hotelskog kompleksa iznad ovih plavih voda možete se uspeti i žičarom. Ipak, ovde nećete pronaći bučne kafiće, iako možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, pa je pravo mesto za opuštanje uz zvuk talasa i morskih ptica.

Ukoliko se proštetate obalom, sa obe strane ove plaže možete otkriti niz malih uvala koje su savrešno mesto za potpunu osamljenost i privatnost. U okolini možete naći nekoliko izuzetnih taverni i malih kafea sa ambijentalnim baštama, a sa visine se pruža već pomenuti fantastični pogled na Jonsko more. U okviru ovog turističkog naselja naći ćete i sasvim pristojan izbor prodavnica, ali se glavni grad ostrva ipak preporučuje za pravi šoping.

Usput ćete proći i kroz nekoliko spektakularnih grčkih sela, tipičnih za unutršanjost Krfa, u kojima možete naći turističke servise, pošte, banke, benzinske stanice – ali i domaći sir, masline, med i druge lokalne specijalitete. Ermones i predivna dolina Ropa idealno su mesto ukoliko želite da iskusite drugu, mirniju stranu Krfa, daleko od velikih gužvi i bučnih mesta, iako nije sasvim lišeno kafića i tradicionalnih taverni gde možete naći i dobar večernji provod.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ermones
Rent-A-Car - ErmonesIzleti/Ekskurzije - Ermones

Drugi gradovi Krf