Destinacije :: Ostrvo Nisiros ::

Neobično, do skora napušteno selo, poslednje decenije doživaljva pravi procvat. Srednjevekovne, kamene ulice restauirane su, a zgrade se rekonstruišu prema autentičnim planovima i od istih, prirodnih materijala. Emporios je amfiteatarsko seoce u samom centru malenog Nisirosa, na naboranim obroncima i dalje aktivnog vulkana. Nalazi se na najvišoj tački ostrva, na visini od 400 metara iznad nivoa mora, te je pogled na more i arhipelag jednostavno spekatakularan.

Tvrđava Pantoniki

Panoramu Emporiosa krase veličanstvene ruševine tvrđave Pantoniki. Rekonstruisane zidine kroz koje prolaze staze i srednjevekovne, popločane ulice nekada su bile dom Vitezova Sv. Jovana – hrišćanskih ratnika krstaša koji su se sklonili na ovo ostrvo nakon pohoda. Utvrda oko koje se čitav gradić i razvio podignuta je verovatno tokom XIII veka, i dala je osnovni pečat arhitekturi čitave okoline.

Otvorena je za sve posetioce, a sa njenih zidina pruža se čista panorama celog osrtva, mora i okolnog ostrvlja, te odavde možete osmotriti veliki vulkanski krater, Nikiju, kao i dva grada na obalama mora – luku Mandraki i turističko mestašce Pali. Letnji dani ovde su veoma topli, pa savetujemo da u šetnju obavezno ponesete vodu, zaštitite se od sunca kremama, šeširima i laganom odećom.

Krater Stefanos

Najveći i najimpresivniji krater i dalje aktivnog vulkana zove se Stefanos i smatra se jednim od pravih svetskih čuda. Sa površinom od oko 4 kilometra, ovaj krater je vrh najvećeg i najočuvanijeg hidrotermalnog vulkana na svetu. Sam krater je elipsa dugčaka od 260 do 330 metara na svom najdužem prečniku, a zidovi kratera dižu se do 30 metara visine.

Poseta ovom grotlu smatra se ne samo vrhunskom atrakcijom Nisirosa, već se često ubraja u nezaobilazne izlete kada posećujete Kos ili Dodekaneze. Kada se jednom spustite, možete ući i dublje u sam vulkan, i videti mesta koja se puše i zemlju koja lagano krčka pod vašim nogama. Za sve kojima ovo možda deluje naporno, tu je sasvim lep kafe gde se možete okrepiti i odmoriti od vreline i pustinjskog daha ovog aktivnog vulkana.

Katsuni plaža

Najveća plaža ostrva, Katsuni je i jedna od najbližih plaža Emporiosu. Ovaj dugačako i široko priobalje je najvećim delom peščano, a lagano prelazi u sitan šljunak, te sve krupniji kamen – da bi se završila krupnim stenama i kamenjem.

Tu možete istraživati okolinu, pećine i pronaći fantastično morsko dno za ronjenje i snorkling. Plaža je ime dobila po rtu Katsuni, gde se nalazi i pećina koja je jedna od pravih tuističkih atrakcija. Za čitav dan proveden u fantastičnom okruženju ponesite sve što vam je potrebno, jer ovde nema bučnih kafića, nema ležaljki, nema restorana: plaža je sasvim očuvana, divlja i prirodna.

Smeštaji - Emporios
Rent-A-Car - EmporiosIzleti/Ekskurzije - EmporiosDrugi gradovi Ostrvo Nisiros